Na výsledky vyšetrovania tragédie v Kurimanoch bude treba čakať

Vyšetrovanie tragédie pri Kurimanoch sa ešte stále neblíži ku koncu. Podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer) totiž vyšetrovatelia musia ešte vypočuť ďalších svedkov a preveriť množstvo listinných dôkazov.

06.02.2014 16:41
Kurimany, zrútený most Foto:
Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe nad diaľnicou D1.
debata (5)

„V súčasnom štádiu nie je možné zodpovedať otázku, kedy bude ukončené prípravné konanie a či a kedy bude vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe,“ povedal Počiatek v parlamente počas hodiny otázok. „Tu nejde o súťaž, kto urobí rýchlejšie závery vyšetrovania,“ skonštatoval.

Šéf rezortu dopravy tiež povedal, že policajní vyšetrovatelia už majú od novembra minulého roka v rukách vyše 600-stranový posudok Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity. K obsahu posudku k pádu mosta, pri ktorom zahynuli štyria ľudia a ďalších jedenásť sa zranilo, sa však nevyjadril. „Znalecké dokazovanie ale ešte nie je skončené, pretože zo záverov znaleckého posudku vyplynula potreba vykonania ďalších dôkazov a ich posúdenia znalcami,“ skonštatoval Počiatek.

Poslancovi Pavlovi Zajacovi (KDH), ktorý sa Počiatka na tragédiu v Kurimanoch v parlamentnom pléne pýtal, sa dlhé vyšetrovanie pádu mosta nepozdáva. „Po 15 mesiacoch sa toto vyšetrovanie neblíži ku koncu. Investorom a dozorom tejto stavby je Národná diaľničná spoločnosť, čo je štátna akciová spoločnosť, ktorej jediným majiteľom je ministerstvo dopravy. V jej vedení nie je vyvodená žiadna personálna zodpovednosť a vy ako minister dopravy ste nepodali demisiu a ani premiér Robert Fico vás neodvolal,“ povedal Počiatkovi. Podľa Počiatka však Zajac tragédiu len zneužíva na vytĺkanie politického kapitálu, Zajaca navyše označil za „vševedka“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia #Kurimany