Financial Times: Tusk sa zaslúžil o to, že sa lídri eurozóny s Gréckom dohodli

Na dohodnutí ďalšieho záchranného programu pre Grécko, ktorý mu umožní ponechať si euro, má podľa všetkého veľkú zásluhu stály šéf Európskej rady Donald Tusk. Vyplýva to z postrehov, ktoré ohľadom rekordne dlhého summitu v Bruseli priniesol denník Financial Times.

13.07.2015 18:09
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk mal významnú zásluhu na dohode lídrov eurozóny s Gréckom.
debata (44)

Práve Tusk vraj zabránil zástupcom Grécka a Nemecka, aby opustili rokovaciu miestnosť. Rozhovory by bez neho nad ránom takmer určite skrachovali.

Grécky premiér Alexis Tsipras a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa údajne po 14 hodinách rozhovorov plných utrpenia rozhodli, že už sa nedá ďalej posunúť. Nevideli žiadny priestor pre dosiahnutie kompromisu, ani dôvod, prečo v rokovaniach pokračovať. A odchod Grécka z eurozóny, tzv. Grexit, bol reálnou možnosťou. Do kritickej fázy sa dostali rozhovory o šiestej ráno.

Keď sa už obaja lídri pobrali k dverám, aby rokovania definitívne ukončili bez dohody, objavil sa Tusk, ktorý ich zastavil. „Nehnevajte sa, ale túto miestnosť teraz v žiadnom prípade neopustíte,“ povedal im bývalý poľský premiér.

Spor sa týkal návrhu, aby Grécko dalo do ručiteľského fondu v zahraničí ako záruku aktíva v objeme až 50 miliárd eur. Tsipras žiadal nižšiu čiastku a tiež požadoval, aby bol fond určený na financovanie investícií, čím by sa podľa neho jeho krajina vyhla národnému poníženiu.

Nakoniec sa obe strany dohodli na tom, že síce vznikne nezávislý fond, ktorého príjmy dosiahnu až 50 miliárd eur, z toho ale 25 miliárd eur sa použije na rekapitalizáciu bánk, polovica zo zvyšku pôjde na zníženie podielu dlhu na HDP a zvyšok na investície. Fond bude zriadený v rámci gréckej jurisdikcie, dohľad nad ním ale budú mať príslušné európske inštitúcie. Tsiprasovi sa nepáčil ani pôvodný plán, aby fond vznikol podľa luxemburského prá­va.

Summit eurozóny sa začal v nedeľu popoludní a pokračoval celú noc. Skončil sa až v pondelok dopoludnia.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Donald Tusk #summit #Alexis Tsipras