Čínska vláda opäť zachraňuje svoju ekonomiku

Druhá najväčšia ekonomika sveta, Čína, si chce za každú cenu udržať svoju silnú pozíciu vo svete. Vlani pritom krajina zažila najpomalší ekonomický rast za ostatných 24 rokov.

26.10.2015 12:00
juan, yuan, čínska mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tamojšia vláda preto pristupuje k razantným krokom, najnovšie napríklad k uvoľňovaniu čínskej menovej politiky najagresívnejším tempom od globálnej finančnej krízy z rokov 2008 a 2009. Aktuálne Čínska centrálna banka znížila úroky z jednoročných úverov o 0,25 percen­tuálneho bodu na úroveň 4,35 percenta s účinnosťou od 24.októbra. Centrálna banka plánuje držať sadzby na rozumnej úrovni, aby sa znížilo dlhové zaťaženie firiem. Povinný podiel minimálnych rezerv pre komerčné banky zmiernila o pol percentuálneho bodu na 17,5 percenta. Ide už o štvrté zníženie rezerv v tomto roku.

„Centrálna banka dodala ekonomike ďalšiu dávku stimulácie. Banka však pristúpi k ďalším takýmto krokom do konca roka ešte raz a potom znovu začiatkom budúceho roka. Stále čakáme na jasný dôkaz ekonomického obratu,“ povedal pre agentúru Reuters Mark Williams z Capital Economics. „Predpokladáme však, že s ďalšou chystanou stimuláciou ekonomika čoskoro zosilnie,“ dodal Williams.

Yi Gang, viceguvernér Čínskej centrálnej banky, predpokladá, že čínska ekonomika by mohla v nasledujúcich troch až piatich rokoch dosahovať udržateľný rast na úrovni šesť až sedem percent. Čínska ekonomika vlani rástla o 7,3 percenta, čo bol najpomalší rast za 24 rokov. V treťom štvrťroku sa jej výkon ďalej oslaboval a hrubý domáci produkt sa v medziročnom porovnaní zvýšil iba o 6,9 percenta po raste o sedem percent v predošlom kvartáli.

Dôvodom, prečo sa čínska ekonomika oslabuje, je prechod na západný model. Inými slovami, Čína sa pokúša preorientovať z vývoznej ekonomiky na hospodárstvo, v ktorom má väčší podiel domáca spotreba. V tomto roku sa má v Číne vytvoriť vyše 10 miliónov nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti by nemala prekročiť úroveň 4,5 percenta.

„Čínska vláda s centrálnou bankou robia všetko preto, aby situáciu stabilizovali. Krajina však prechádza dôležitou zmenou, keď už jednoducho nejde tak ľahko generovať vysoký výnos z investícií, ako to bolo v minulosti. To isté platí aj o ekonomickom raste. Možno že sa v Číne vďaka súčasným opatreniam dočkáme ešte krátkodobej stabilizácie, ale krajina by si pomaly mala zvykať na to, že v budúcnosti porastie pomalšie ako pred pár rokmi,“ tvrdí Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers.

Navyše prudký trojtýždňový pokles na čínskych akciových burzách v lete tohto roka rozbil mýtus investorov, že čínske úrady držia ekonomiku i trhy pevne v rukách. Podľa niektorých ekonómov to, čo sa v lete udialo v Číne, malo preto taký veľký význam, lebo sa prvýkrát ukázalo, že niečo nie je pod kontrolou. Stav narušenej dôvery podľa nich pretrvá dlho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #ekonomický rast