Exekútori nemôžu siahnuť penzistovi na vianočný príspevok

Dôchodcovi, ktorému Sociálna poisťovňa (SP) vykonáva exekučné zrážky z dôchodku, exekútor nemôže siahnuť na vianočný príspevok.

08.12.2015 11:22
debata (2)

Penzista v takomto prípade môže potrebovať potvrdenie pre exekútora, že časť jeho príjmu na bankovom účte v decembri je práve takouto sociálnou dávkou. "Sociálna poisťovňa je pripravená vydať dôchodcom potvrdenie o tom, že mu bol k dôchodku poskytnutý aj vianočný príspevok,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Žiadať o takéto potvrdenie môže dôchodca osobne v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne alebo v Informačno-poradenskom centre ústredia Sociálnej poisťovne. O potvrdenie sa dá požiadať aj telefonicky na bezplatnej linke Sociálnej poisťovne alebo elektronicky prostredníctvom formulára pre otázky na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Slovenská komora exekútorov (SKE) upozornila dôchodcov na to, že vianočné príspevky k dôchodkom nepodliehajú exekúciám. "Podľa zákona o poskytovaní vianočného príspevku je tento príspevok štátnou sociálnou dávkou. Na takúto dávku sa exekúcia nevzťahuje,“ uviedol prezident SKE Miroslav Paller.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Dôchodcovia #exekúcie