Rizikom sú už aj investície do drahých kameňov

Pri investícii do termínovaných vkladov je dnes ternom zarobiť 2 percentá za rok. Čoraz viac spoločností preto ľudí láka na investície do žltého kovu a drahých kameňov. Takéto zhodnocovanie peňazí je však veľmi rizikové pre príliš vratkú cenu a vysoké provízie za overenie pravosti drahých kameňov aj zlata.

26.04.2016 12:00
drahé kamene, drahokamy Foto:
Cena trojkarátových diamantov za posledný rok klesla o 15 percent.
debata (4)

„V prvom štvrťroku 2016 index RAPI pri jednokarátových diamantoch vzrástol o 1,4 percenta v porovnaní s posledným štvrťrokom 2015. V medziročnom porovnaní však cena diamantov za prvý štvrťrok 2016 stále vykazuje prepad o 4,6 percenta,“ uviedla Gabriella Lasterová, hovorkyňa spoločnosti Rapaport.

Táto renomovaná medzinárodná sieť spoločností už od roku 1978 podporuje rozvoj v porovnávaní cien diamantov a zostavuje aj online index cien diamantov – RAPI. V ňom najväčší prepad zaznamenali 3-karátové diamanty, ktorých cena za prvé tri mesiace klesla o 2,9 percenta a v medziročnom porovnaní dosiahla stratu 15,5 percenta.

Karátmi sa označuje hmotnosť diamantu a jeden karát je 0,2 gramu. „Cena diamantu sa na svetových burzách odvíja nielen od váhy, ale aj farby a čistoty kameňa. Pri spracovaní do šperku je dôležitý aj brus a celková umelecká hodnota výsledného diela,“ povedal šperkár Alojz Ryšavý, majiteľ firmy ALO diamonds. Klenotníctvo napríklad v roku 2011 predalo prsteň Mathilde z bieleho zlata, diamantov a centrálneho 0,37-karátového smaragdu za približne 4¤400 eur. „Dnes by sme ho predávali už za viac ako 6-tisíc eur,“ dodal Ryšavý.

Diamanty sa vo svete obchodujú približne na 28 burzách a najvýznamnejšou je Ramat-Gan v Izraeli. V Belgickom meste Antverpy sa zas nachádza najstaršia diamantová burza sveta. Medzi významné mestá v obchode s drahými kameňmi patrí New York a Hongkong. Práve v Ázii začiatkom apríla vydražili za 28 miliónov najväčší modrý diamant v tvare oválu. Unikátny drahý kameň bez jediného vnútorného kazu objavili v Juhoafrickej republike a podľa aukčného domu Sotheby's váži 10,10 karátu.

Za slabším dopytom po investičných diamantoch v minulom roku stojí dostatok iných investičných príležitosti. Drahé kamene vhodné na spracovanie do šperkov podobne ako zlato sa zhodnocujú hlavne v časoch prepadov akciových trhov. Žltý kov aj drahé kamene prudko zvýšili svoju cenu s príchodom roka 2016. V úvode tohto roka sa trojská unca zlata na finančných trhoch predávala za 985,61 eura. Už 10. marca 2016 bola cena jednej troyskej unce zlata 1 170 eur. Posledné týždne cena žltého kovu čelila prepadom a aktuálne sa predáva za 1 095,08 eura.

Bežní ľudia aj pri obchodovaní so zlatom musia počítať s poplatkami za jeho uskladnenie a predaj. V praxi sú preto investičné diamanty aj zlato výhodné pre bohatých ľudí schopných vložiť väčšie objemy peňazí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #drahé kamene