Portoriko skrachovalo. Je to najväčší komunálny bankrot v histórii USA

Portoriko vyhlásilo platobnú neschopnosť a podalo na súd žiadosť o bankrotovú ochranu pred veriteľmi. Oznámil to v stredu guvernér štátu voľne pridruženého k USA Ricardo Rossello. Odštartoval tým najväčší bankrot v histórii amerických samospráv.

04.05.2017 05:30
Portoriko Foto: ,
Človek s portorickou vlajkou na proteste proti úsporným opatreniam portorickej vlády. Portoriko vyhlásilo bankrot a požiadalo o ochranu pred veriteľmi.
debata (105)

Portoriko vo forme komunálnych dlhopisov dlhuje veriteľom zhruba 70 miliárd dolárov.

Portoriko vyhlásilo bankrot po krachu rokovaní s veriteľmi a po tom, keď niekoľko veľkých veriteľov na štát podalo v utorok žalobu kvôli nesplácaniu záväzkov. Bankrot Portorika sa bude riadiť osobitným zákonom, ktorý vlani prijal Kongres USA a ktorý upravuje reštrukturalizáciu verejného dlhu tohto štátu pod dohľadom amerického federálneho súdu. Portoriko pre svoje osobitné postavenie v rámci USA nemôže vyhlásiť obvyklú formu bankrotu.

Bankrot pod dohľadom súdu Portoriku umožní splácať svoje dlhy s výraznými zrážkami bez dohody s veriteľmi. Tento postup by ale mohol odradiť investorov a predĺžiť obdobie, keď ostrov nebude mať prístup na trhy dlhopisov, upozornila agentúra Reuters.

„Hodláme chrániť svojich ľudí,“ povedal Rossello novinárom. Poukázal pritom na to, že jedna zo žalôb si nárokovala pre veriteľa všetky príjmy portorického ministerstva financií. Dodal ale, že rokovania o reštruktura­lizácii dlhu, s ktorou by veritelia súhlasili, vyhlásením bankrotu skončiť nemusia a že tento krok môže, naopak, znamenať ich urýchlenie.

V marci portorický vládny výbor pre dohľad nad verejnými financiami schválil Rossellov fiškálny plán, podľa ktorého by ostrov splácal ročne na dlhoch len 800 miliónov dolárov, teda menej ako štvrtinu terajšej sumy. Táto predstava investorov frustrovala a rokovania o dohodnutej reštrukturalizácii dlhu sa odvtedy zasekli.

Doteraz najväčší komunálny bankrot v USA vyhlásilo mesto Detroit. To malo v roku 2013, keď sa uchýlilo pod súdnu ochranu pred veriteľmi, dlh 9,3 miliardy USD.

Portoriko popri vysokej zadlženosti trápi chudoba, ktorej miera dosahuje 45 percent. Miera nezamestnanosti je na ostrove dvakrát vyššia, než je celoamerický priemer, a počet obyvateľov územia klesá.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Portoriko