ECB: Brexit by nemal ohroziť finančnú stabilitu eurozóny

Odchod Británie z Európskej únie by nemal predstavovať výraznejšie riziko pre finančnú stabilitu eurozóny. Uviedla to dnes Európska centrálna banka (ECB) vo svojej polročnej správe o finančnej stabilite.

24.05.2017 12:15
debata (1)

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier by chcel rozhovory o odchode Británie začať budúci mesiac.

„Z hľadiska dlhodobejších dopadov brexitu je predčasné špekulovať o výsledku rokovaní medzi predstaviteľmi EÚ a Británie. Je však pravdepodobné, že dôsledky pre ekonomiku a finančnú stabilitu eurozóny budú obmedzené,“ píše sa v správe ECB.

Banky a ďalšie finančné inštitúcie by sa však podľa ECB mali na brexit včas pripraviť. „Rozhodnutie Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu prispieva k pretrvávajúcej politickej neistote, nemalo by však mať výraznejší vplyv na finančnú stabilitu, najmä, ak sa urobia adekvátne prípravy,“ uviedla ECB.

Banka v stredajšej správe tiež upozornila, že nálada na finančných trhoch sa v poslednej dobe zlepšila. Poukázala však na pretrvávajúce riziko výkyvov na dlhopisovom trhu. „Priestor pre rast výnosov pri dlhopisoch by mohol obnoviť obavy udržateľnosti dlhov,“ uviedla ECB.

Vyhliadky na udržateľnosť štátnych dlhov v eurozóne teraz podľa ECB podporuje pokračujúce hospodárske oživenie. Dlhšie obdobie politickej neistoty by však mohlo rast ekonomiky poškodiť, čo by mohlo vyústiť v zvýšenie nákladov na pôžičky, varuje banka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Veľká Británia #eurozóna #Brexit