Nielen Španielsko, ale aj Taliansko má problém

Samostatnosť Katalánska, ale aj finančné problémy Talianska ohrozujú krehkú ekonomickú stabilitu Európskej únie.

15.10.2017 19:00
debata (34)

Althea Spinozzi, analytička Saxo Bank, si myslí, že Katalánsko v súčasnosti len odvádza pozornosť investorov od skutočného problému, a to od Talianska. „Jeho problémov by sme sa mali skutočne obávať. Táto krajina je vysoko zadlžená. Jej dlh dosahuje 132,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Iba Gréci a Japonci majú celosvetovo vyššie zadlženie,“ poznamenala Spinozzi.

Na pohľad vyzerá Taliansko ako bohatá krajina.... Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Taliansko, Koloseum Na pohľad vyzerá Taliansko ako bohatá krajina. Talianska ekonomika však rastie len v desatinách percent a tamojšie banky trápia dlhy

Talianske hospodárstvo vykazuje pomalý rast. Tohtoročné výsledky za prvý a druhý kvartál hovoria o raste HDP len o 0,5, resp. 0,3 percenta a mnohí pochybujú, že na konci roka sa tempo vyšplhá nad jedno percento. Bilancie všetkých talianskych bánk navyše obsahujú toxické pôžičky. Banky nie sú schopné odpísať veľkú časť tohto dlhu a Európska centrálna banka (ECB) sa týmto problémom riadne nezaoberá," tvrdí Spinozzi. Je tu podľa jej slov ďalšie riziko, keď ECB začne obmedzovať svoju uvoľnenú menovú politiku. Talianske hospodárstvo bude vtedy vystavené ďalšiemu stresu, čo by mohlo potenciálne spôsobiť aj ďalšiu finančnú krízu.

Nebezpečné strany na obzore

Rovnako aj v Španielsku, aj v Taliansku je rizikom súčasná politická situácia. Talianske populistické Hnutie piatich hviezd má veľkú podporu ľudí. No je proti členstvu v menovej únii a ak bude v budúcoročných voľbách zvolené, sľubuje začatie rokovaní s EÚ. Aj pravicová Liga severu chce, aby Taliansko opustilo eurozónu.

Podľa údajov Medzinárodného menového fondu koncom júna minulého roka úroveň rizikových úverov v Taliansku dosiahla hodnotu 356 miliárd eur. To zodpovedá 18 percentám z celkových úverov talianskych bánk, čo je 20 percent HDP Talianska. V súčasnosti je celkový objem zlých úverov v talianskych bankách na úrovni 173 miliárd eur.

Ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak hovorí, že práve kombinácia slabého hospodárstva, rizikového bankového systému a rastúcich preferencií populistickej strany spôsobujú, že Taliansko sa môže ešte dostať do vážnych ekonomických, ale aj politických problémov. A s ním celá únia.

Európska legislatíva nateraz nedovoľuje do problémových talianskych bánk naliať peniaze, lebo zlé hospodárske výsledky majú na svojich peňaženkách ako prví pocítiť vlastníci a veritelia súkromných bánk. Poskytnutie štátnej pomoci problémovým bankám upravuje Článok 32 európskej bankovej smernice, a ten Taliansku dovoľuje pomôcť len najstaršej banke na svete Monte dei Paschi di Siena. Tento finančný dom je treťou najväčšou miestnou bankou a odobrená štátna pomoc, ktorú schválil aj Brusel, dosiahla 5,4 miliardy eur. Samotné banky však stále hľadajú spôsoby, ako získať nový kapitál od veriteľov.

Rozdrobená únia nie je riešením

Viac ako banky teraz európski politici riešia v prípade Talianska politickú situáciu. Rovnako ako v Španielsku tam totiž hrozí rozvrat. Akútne je však podľa politikov potrebné riešiť Španielov, teda osamostatnenie Katalánska od Španielska. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti najnovšie povedal, že si nepraje, aby sa Katalánsko stalo nezávislým štátom.

„Ak dovolíme Katalánsku odtrhnúť sa, ostatní urobia to isté. Nechcem Európsku úniu zloženú z 90 štátov. Obávam sa separatistických sklonov v Európe, čo by spôsobilo veľký chaos,“ povedal Juncker počas svojho včerajšieho prejavu na Luxemburskej univerzite.

„V základnom scenári by sa moci v hlavných európskych ekonomikách nemali chopiť antisystémové strany. Na druhej strane hlavnému politickému prúdu chýba väčší ťah na bránu v reformách hospodárskej politiky. Najmä ak ho k tomu nič nenúti pri stále nízkych úrokových sadzbách na dlhopisových trhoch. Z antisystémových politických mrakov síce nezaprší, no pokračovanie súčasného tradičného politického establišmentu tiež nie je pre budúcnosť Európy úplne dobrá správa. Len menej zlá,“ komentoval situáciu analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #eurozóna