Akcie Facebooku padajú ako meteor, Zuckerberg prišiel o pätinu majetku

Hodnota akcií Facebooku prudko klesla a zažila najhorší deň od svojho vstupu na burzu. Za jeden deň klesla trhová hodnota firmy o 120 miliárd dolárov.

26.07.2018 11:30 , aktualizované: 23:21
debata (28)

Hodnota majetku zakladateľa a šéfa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga, ktorý patrí medzi najbohatších ľudí sveta, prudko klesla s poklesom hodnoty akcií. Môžu za to výsledky hospodárenia Facebooku za druhý štvrťrok.

Akcie firmy po uzatvorení oficiálnych obchodov v New Yorku klesli už v stredu neskoro večer až o 20 percent, čo znížilo hodnotu majetku Zuckerberga o 16,8 miliardy USD. Po otvorení štvrtkovej burzy akcie tento trend potvrdili, pohybovali sa 18 – 19 % pod stredajším záverom a takto nízko uzavreli štvrtkové obchodovanie.

Facebook sa tak stal prvým podnikom v histórii amerického akciového trhu, ktorého trhová hodnota se počas jediného dňa prepadla o viac než 100 miliárd dolárov, uviedol server CNBC.

Zuckerberg sa posunul v rebríčku miliardárov zostavovaným agentúrou Bloomberg z tretieho miesta na šieste.

Prišiel o pätinu majetku

Zuckerberg tak prišiel zhruba o pätinu svojho majetku. Pre mnoho miliardárov v rebríčku agentúry Bloomberg by takáto strata majetku predstavovala krach. Zhruba 87 percent súčasných miliardárov v zozname by po takejto strate z rebríčka vypadla.

Analytici dodávajú, že trhová hodnota Facebooku v stredu večer v jednej chvíli klesla až o 151 miliárd USD.

Pred zverejnením výsledkov hospodárenia pritom akcie firmy uzavreli na novom rekorde 217,5 dolára. Od začiatku tohto roka už posilnili o 23 percent.

Čísla sa zrejme nezlepšia

Analytici upozorňujú, že najväčšia sociálna sieť na svete sa zdala byť vďaka svojmu hviezdnemu rastu dva roky hluchá ku kritike ohľadom politiky obsahu, nedostatočnej ochrane súkromných údajov a meniacich sa pravidiel pre inzerentov. To však zrejme už neplatí. Tržby aj rast počtu používateľov za druhý štvrťrok zaostali za odhadmi analytikov a spôsobili prudký prepad akcií.

Pre tých, ktorí by dúfali v rýchly návrat k rastu, firma oznámila, že v tomto roku sa jej čísla nezlepšia. Finančný riaditeľ David Wehner vyhlásil, že tempo rastu príjmov v treťom a štvrtom štvrťroku sa spomalí.

Pre Facebook sú podobné finančné „zakopnutia“ vzácne. Naposledy príjmy firmy zaostali za očakávaním v prvom štvrťroku 2015. Najnovšie výsledky však prišli po období, keď sa pod drobnohľad dostali otázky ochrany súkromia a Zuckerberg musel niekoľko hodín pred Kongresom vysvetľovať pochybenia spoločnosti.

Ani Facebook nemôže rásť večne

Európa tiež zaviedla prísnejšie zákony o ochrane dát čo podľa Facebooku spôsobilo pokles denných návštevníkov v regióne. Firma je zároveň pod paľbou verejnej kritiky pre kontrolu zverejňovania obsahu, najmä v krajinách ako Barma a Srí Lanka, kde dezinformácie spôsobili násilie. Ďalším problémom je vyšetrovanie ruských manipulácií v súvislosti s prezidentskými voľbami v USA.

Všetky tieto problémy zasiahli firmu uprostred tvrdej pravdy – Facebook, sociálna sieť s 2,23 miliardami aktívnych užívateľov mesačne, nemôže rásť večne.

Hoci výsledky zaostali za očakávaním, firma si udržala dominantnú pozíciu na trhu s mobilnou reklamou spolu s Googlom. Tiež zníženie výhľadu rastu príjmov môže byť len snahou o zníženie latky, aby mohla v ďalších štvrťrokoch tieto údaje prekonať a znovu získať dôveru. V minulých desiatich štvrťrokoch tržby firmy rástli v priemere o 50 percent, v druhom štvrťroku sa zvýšili o 42 percent.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Mark Zuckerberg