Trump navrhuje zverejňovanie polročných výsledkov firiem

Americký prezident Donald Trump vyzval Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC), aby zvážila možnosť, že by verejne obchodované firmy mali povinnosť zverejňovať výsledky iba každý polrok, ​​a nie každý štvrťrok.

18.08.2018 09:39
debata (3)

Trump uviedol, že ho k tejto výzve podnietili jeho schôdzky s vedúcimi predstaviteľmi podnikov. Firmy by podľa Trumpa vďaka zmene získali väčšiu flexibilitu a ušetrili peniaze.

Niektorí investori však upozorňujú, že štvrťročné zverejňovanie výsledkov je dôležité pre investičné rozhodovanie. Akciový trh by sa podľa nich mohol stať v dôsledku nižšej frekvencie zverejňovanie výsledkov menej transparentným a vrtkavejším.

„Ak znížite transparentnosť, napríklad frekvenciu zverejňovania výsledkov, pravdepodobne to zvýši neistotu, ktorá je nepriateľom investorov,“ uviedol Robert Phipps z investičnej spoločnosti Per Sterling Capital Management.

Iní investori a niektorí firemní šéfovia však Trumpov návrh považujú za zmysluplný, pretože by znížil náklady na zostavovanie výsledkov a umožnil managementu sústrediť sa na dlhodobejšie ciele, napísala agentúra Reuters.

Niektorí odborníci už dlhší čas upozorňujú, že štvrťročné zverejňovanie výsledkov vytvára príliš veľký tlak na krátkodobú výkonnosť podnikov, čo môže vedúcich pracovníkov v snahe o dosiahnutie štvrťročných cieľov prinútiť k bezohľadným praktikám či dokonca k ovplyvňovaniu výsledkov.

SEC podľa agentúry AP o zrušení požiadavky na štvrťročné zverejňovanie výsledkov uvažoval už v roku 2016. Predseda komisie Jay Clayton v reakcii na Trumpová výzvu uviedol, že SEC „pokračuje v skúmaní“ požiadaviek na zverejňovanie výsledkov i ďalších pravidiel pre verejne obchodované spoločnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #USA #Donald Trump