Americký reťazec predáva kosák a kladivo na tričkách. Žne kritiku

Rozruch v sociálnych sieťach vyvolal americký reťazec Walmart, ktorý dal do predaja tričká so sovietskou symbolikou: kosákom a kladivom a nápisom CCCP, čo v azbuke znamenalo skratku ZSSR, čize Zväz sovietskych socialistických republík. Za 19,99 dolárov.

28.08.2018 23:00
debata (112)

„So svastikou nemáte?“ pýtajú sa diskutujúci. Obchod podľa nich nahráva Kremľu a propaguje symboly štátu, ktorý má na svedomí vraždy a utrpenie miliónov ľudí.

Americký reťazec Walmart predáva tričká so... Foto: www.walmart.com
Walmart, CCCP Americký reťazec Walmart predáva tričká so sovietskou symbolikou.

„Symboly masových vrážd, dostupné za znížené ceny. Vďaka Walmart,“ ironicky poznamenala na twitteri americká publicistka Anne Applebaumová, svojho času ocenená Pulitzerovou cenou za knihu „Gulag. História“ o sovietskych väzenských táboroch.

„Dúfam, že ‚géniom‘ v marketingu Walmartu je zle, keď sa spätne pozrú na tento hlúpy nápad,“ pridal sa finančník William Browder, ktorý sa pred niekoľkými rokmi zasadil o prijatie protiruských sankcií v americkom Kongrese.

Nechýbajú však ani výzvy na bojkot reťazca, podľa ktorého sa symboly niekdajšieho Sovietskeho zväzu stali kontroverznými ikonami popkultúry, podobne ako napríklad tvár revolucionára Che Guevaru.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Walmart