Pre nízke mzdy Slovensko opúšťajú cudzinci

Zahraniční pracovníci sa na domácom trhu dlho neohrejú a po získaní skúseností odchádzajú na lepšie platené miesta v Nemecku či Rakúsku. Každý mesiac tak krajinu opúšťajú tisícky cudzincov.

21.09.2018 07:00
Volkswagen VW otvorenie novej karosarne Audi Q7 Foto: ,
Zahraniční pracovníci najviac pracujú v slovenskom automobilovom priemysle.
debata (336)

Na uvoľnené miesta prichádzajú opäť noví pracovníci zo zahraničia. V tomto roku by cudzinci mali obsadiť takmer každé tretie nové pracovné miesto. Zo Slovenska sa tak stáva bezplatné školiace stredisko pre západné podniky.

„Je veľmi dôležité, aby si zamestnávatelia vedeli získanú pracovnú silu udržať, a to sa dá jedine ponúknutím primeranej mzdy. Cudzinci zároveň nemôžu na rovnakých pozíciách pracovať za nižšie mzdy ako Slováci,“ povedal minister práce Ján Richter. Aktuálne v domácej ekonomike pracuje viac ako 62-tisíc cudzincov. Ich pracovný pobyt má však podľa Inštitútu sociálnej politiky pri ministerstve práce skôr krátkodobý charakter. Viac ako rok ostávajú na Slovensku pracovať hlavne Srbi a Ukrajinci. Ľudia pochádzajúci z krajín nachádzajúcich sa mimo Európskej únie totiž nemôžu len tak odísť pracovať ďalej na západ.

„Je to pre mňa risk odísť zo Slovenska. Mám tu totiž platné pracovné povolenie aj slušnú mzdu. V Nemecku môžem naletieť neserióznej firme, ktorá mi nedokáže vybaviť pracovné povolenie, a ja si nemôžem dovoliť zostať bez práce,“ povedala Nella Stevanovič. Tá na Slovensku začala pracovať za 400 eur v čistom. „Pracovala som v jednej elektrotechnickej fabrike a na slovenské pomery nízku mzdu by som v Srbsku nikdy nezarobila,“ dodala Stevanovič.

Aj analýza Inštitútu sociálnej politiky ukázala, že väčšina cudzincov pracuje u nás za nižšie mzdy ako Slováci. Výnimku tvoria len top platení zahraniční manažéri. Cudzinci sú totiž ochotní pracovať aj na slabo platených pozíciách, o ktoré domáci nejavia záujem.

Napriek tomu práve cudzinci nemajú problém bojovať za zvyšovanie platov. V trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia to boli práve Srbi, čo išli pre vyššie mzdy do ostrého štrajku a zľakli sa domáci zamestnanci. „Ja som nakoniec nemal problém odísť za lepšie platenou prácou do Bratislavy a niektorí moji bývalí kolegovia dodnes pracujú na horšie platených miestach v Trnave. Ak budem mať niekedy šancu, určite odídem do Nemecka,“ povedal Dragan Petrovich.

Zamestnancom z tretích krajín odísť na západ bráni hlavne komplikované udelenie pracovného povolenia v Nemecku a Rakúsku. V porovnaní s nimi majú obrovskú výhodu Rumuni aj Bulhari, ktorí žiadne špeciálne povolenie nepotrebujú. „Jedným zo základných práv Európskej únie je voľný pohyb pracovnej sily a jej obyvatelia majú rovnaké právo pracovať v hociktorom členskom štáte,“ povedal Richter.

Domáce firmy majú problém udržať na pracovných miestach hlavne mladších cudzincov. „U vekovo mladších zahraničných kandidátov je riziko zmeny krajiny vyššie, lebo ich k Slovensku nič neviaže. Títo odchádzajúcu po časovo ohraničenej pracovnej skúsenosti ďalej na západ,“ povedal Martin Malo, riaditeľ personálnej agentúry Trenkwalder CZ&SK. Veľký vplyv na zotrvanie alebo odchod má aj samotná komunita zahraničných pracovníkov. „Ak známy odcestuje zo Slovenska napríklad do Nemecka, odkiaľ dá pozitívnu spätnú väzbu na nové zamestnanie, okamžite sa spúšťa lavína odchodov,“ dodal Malo.

Na Slovensku je momentálne voľných takmer 84-tisíc pracovných miest. Už v pondelok ministerstvo práce predstaví sociálnym partnerom viaceré zmeny smerujúce k ľahšiemu prijímaniu zahraničných pracovníkov. Zlepšiť by sa mala spolupráca úradov práce a cudzineckej polície. Lehota na udelenie prechodného pobytu za účelom zamestnania je totiž v prípade cudzineckej polície aj dnes 90 dní, firmám tak veľmi nepomohlo zavedenie 30-dňovej lehoty v prípade úradov práce.

Aktuálne je na Slovensku priemerná nezamestnanosť vo výške 5,42 percenta. Firmám v priemyselne rozvinutých častiach Slovenska chýba až 35-tisíc ľudí na pracovné pozície operátorov vo výrobe a montérov strojov aj zariadení. Na tieto pozície budú môcť byť cudzinci rýchlejšie prijímaní v okresoch s maximálne 5-percentnou nezamestnanosťou. Zároveň v jednom podniku môže pracovať maximálne 30 percent cudzincov. Čoraz viac firiem totiž musí odmietať nové zákazky pre nedostatok pracovnej sily.

© Autorské práva vyhradené

336 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #cudzinci #Ján Richter #mzdy #trh práce