Súd v USA pozastavil výstavbu kontroverzného ropovodu z Kanady

Súd v americkom štáte Montana pozastavil výstavbu sporného ropovodu Keystone XL. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že vláda Spojených štátov ešte nevykonala úplnú analýzu vplyvu projektu na životné prostredie. Informovali o tom v piatok agentúry AP a Reuters.

09.11.2018 14:09
debata

Ropovod za osem miliárd dolárov má byť dlhý 1900 kilometrov a prepravovať ropu z kanadskej provincie Alberta do amerického štátu Nebraska. Podľa denníka Great Falls Tribune prichádza rozhodnutie súdu v čase, keď sa kanadská spoločnosť TransCanada pripravuje na výstavbu prvých častí ropovodu v severnej Montane.

Súdne rozhodnutie je priaznivou správou pre ochrancov životného prostredia, indiánov aj farmárov, ktorí proti výstavbe ropovodu bojujú už viac ako desať rokov. Sudca Brian Morris vo svojom verdikte uviedol, že vláda musí pred pokračovaním projektu pripraviť dôkladnejšiu analýzu jeho dopadov na životné prostredie.

Verdikt súvisí so žalobou, ktorú vlani podalo na americkú vládu niekoľko ekologických združení. Americký prezident Donald Trump začiatkom minulého roka rozhodol exekutívnym príkazom o pokračovaní výstavby ropovodu. Projekt v roku 2015 pre ekologické obavy zrušil jeho predchodca Barack Obama.

Podľa Trumpa by mal projekt viesť k zníženiu cien pohonných hmôt, tvorbe nových pracovných miest a zníženiu závislosti USA na zahraničnej rope. „Trumpova administratíva sa tento špinavý projekt pokúsila vnútiť americkému ľudu. Nemôžu však ignorovať hrozby, ktoré by predstavoval pre čistotu našich vôd a nášho ovzdušia,“ uviedla organizácia Sierra Club, ktorá sa na žalobe podieľala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #USA #Kanada