Rumuni viac zdania banky aj iné firmy, Rakúšania ich varovali

Rumunská vláda schválila v piatok večer na svojom mimoriadnom zasadnutí zavedenie zdanenia bánk. Rozhodnutie začne platiť od 1. januára 2019.

22.12.2018 18:52
debata (18)

Pár hodín pred tým sa stretol rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz s rumunskou premiérkou Vioricou Dancilaovou a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Oficiálne im odovzdal predsedníctvo v Európskej únii na nasledujúcich šesť mesiacov. Príležitosť využil, aby ich varoval pred zdanením bánk.

Vláda sa rozhodla pre opatrenie pod mottom „Dane pre obrat“. Sektorovú daň budú platiť aj telekomunikačné firmy, prevádzkovatelia hracích automatov a maloobchodné podniky. Vláda chce v nasledujúcich troch rokoch spomaliť rast cien zemného plynu a elektrickej energie. Tým by sa malo podľa premiérky „zabrániť nekorektným praktikám“ v bankovej a energetickej oblasti. Opatrenie by malo v konečnom dôsledku prispieť „k blahobytu Rumunov“.

Rumunskí ekonómovia upozorňujú na to, že sa dosiahne pravý opak. Životná úroveň Rumunov v dôsledku zvýšenia maloobchodných cien nevyhnutne klesne.

Podľa ekonómov sa daňový balík prijal preto, lebo rozpočtový deficit sa vymkol spod kontroly. Vláda sa novými daňami a odvodmi úporne snaží zaplátať v ňom čoraz väčšiu dieru.

Je príznačné, že kabinet doteraz nepredložil do parlamentu návrh rozpočtu na budúci rok.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rakúsko #Rumunsko