EÚ povedie Rumunsko. Zvládne to?

Bude to náročný polrok. EÚ koncom marca opustí Británia a koncom mája sa konajú voľby do Európskeho parlamentu, ktoré môžu ovplyvniť ďalší vývoj v európskom bloku. Náročné obdobie bude skúškou pre EÚ, ale aj krajinu, ktorá bude viesť ministerské rokovania členských štátov. A tou bude po prvý raz Rumunsko, ktoré prevzalo od Rakúska polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

01.01.2019 19:00
rumunsko, Protest Foto: ,
Stovky Rumunov protestovali pred Vianocami proti vláde v Bukurešti. Rumunsko včera prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ.
debata (16)

Pre Rumunsko, ktoré je členom bloku od roku 2007, bude vedenie v EÚ premiérou. Ako to zvládne? Pochybnosti o tom, či je Bukurešť pripravená na riadenie všetkých pracovných rokovaní, má šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ale aj rumunský prezident Klaus Iohannis, kritik terajšej vlády v Bukurešti.

Rumunsko totiž prebralo predsedníctvo v EÚ v čase hlbokého vnútropolitického rozkolu a sporov o podobu právneho štátu v krajine. Európska komisia už v polovici novembra kritizovala Bukurešť za kroky, ktorými kabinet podľa nej znehodnotil pokrok v boji proti korupcii a ohrozil nezávislosť súdnictva. Podobný postoj má aj prezident Iohannis a časť opozície, ktorá sa pre sporné personálne zmeny v justícii neúspešne pokúsila vysloviť vláde nedôveru.

Aj preto šéf Európskej komisie koncom minulého roka spochybnil pripravenosť Rumunska prevziať predsedníctvo v EÚ. Krajina je podľa neho dobre pripravená technicky, ale nie z hľadiska schopnosti robiť politické kompromisy. Práve schopnosť kompromisov bude v období pred brexitom veľmi dôležitá. „Myslím si, že vláda v Bukurešti ešte celkom nepochopila, čo znamená prevziať predsedníctvo krajín EÚ. Na uvážlivé vyjednávanie je potrebná ochota počúvať ostatných a pevná vôľa ponechať bokom vlastné záujmy. V tom mám určité pochybnosti,“ vyhlásil Juncker.

Ministri rumunskej vlády tieto slová odmietli, celá vláda vrátane premiérky Viorice Dancilaovej podľa nich urobila „intenzívne prípravy“ na predsedníctvo v Rade EÚ. Pochybnosti o pripravenosti Bukurešti viesť EÚ však už v novembri vyjadril aj prezident Iohannis. Šéf vládnucej Sociálnodemokra­tickej strany Liviu Dragnea, ktorý sa nemôže stať premiérom pre právoplatné odsúdenie, následne označil prezidenta za zradcu.

Samotné rumunské predsedníctvo si za svoje priority v rámci EÚ stanovilo snahu prekonávať regionálne rozdiely v Európe, podporu konkurencieschop­nosti EÚ, ale aj zlepšenie jej vnútornej a vonkajšej bezpečnosti.

Rumunsko v každom prípade čaká vedenie intenzívnych diskusií o podobe budúceho viacročného rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027 tak, aby sa debaty o ňom v jeseni uzavreli. Bukurešť tiež môže výraznejšie posunúť debatu o spolupráci EÚ s krajinami Západného Balkánu, najmä s Macedónskom a Albánskom. EÚ má záujem rozvíjať tieto vzťahy, aby neprenechala strategickú iniciatívu Rusku alebo Číne.

Priority sa však vplyvom udalostí môžu meniť. Jednou z najzásadnejších bude chystaný brexit. Stále nie je isté, či Británia koncom marca vystúpi z EÚ s dohodou, alebo bez nej. Ak britský parlament rozvodovú zmluvu s EÚ schváli, na prelome marca a apríla sa na prvý pohľad takmer nič nezmení, pretože začne platiť prechodné obdobie na vyjednanie nových dohôd o vzájomných vzťahoch Británie a EÚ. Ak však dohoda neprejde, v hre je nielen najhorší scenár – brexit bez dohody, ale napríklad aj možnosť dohody o odklade brexitu. Nateraz platí, že členstvo Británie v EÚ sa končí 29. marca a v máji sa v rumunskom Sibiu bude konať neformálny summit už 27-člennej EÚ, kde sa má hovoriť o budúcnosti bloku.

V máji sa uskutočnia aj voľby do Európskeho parlamentu, ktorých výsledok sa bude očakávať s veľkým napätím. Eurovoľby a posilnenie nacionalistických či euroskeptických strán totiž môžu zamiešať kartami a oslabiť hlavné politické sily v europarlamente – ľudovcov a socialistov. Výsledky eurovolieb môžu ovplyvniť rozhodovanie v EÚ a do istej miery aj zloženie budúcej Európskej komisie. Blížiace sa eurovoľby pre Rumunsko ale znamenajú, že veľa nedokončených vecí treba vyriešiť v prvých troch mesiacoch, aby ich europoslanci schválili najneskôr na aprílovom zasadnutí.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #rumunské predsedníctvo