Vlada dala firme Mubea v Kežmarku štatút významnej investície

Vláda SR v stredu schválila návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii pre spoločnosť Mubea Automotive Slovakia s.r.o.

03.04.2019 15:12
debata (4)

Firma chce v Kežmarku postaviť nový výrobný závod na výrobu automobilových komponentov, konkrétne závesov stabilizátorov a svoriek. Súčasťou podnikateľského zámeru je aj založenie inžinierskeho centra a nástrojárne, ktorých hlavnou úlohou bude podpora slovenského závodu a súčasne aj iných závodov v rámci skupiny Mubea.

V rámci realizácie podnikateľského zámeru žiadateľ plánuje vynaložiť oprávnené investičné náklady v celkovej výške 51 miliónov eur. Súčasne vytvorí minimálne 504 nových pracovných miest, z toho 115 nových pracovných miest v inžinierskom centre a nástrojárni. Z hľadiska časového harmonogramu je investícia rozložená na obdobie rokov 2018 až 2023. Vládny kabinet schválil ešte v júni minulého roka investorovi poskytnutie investičnej pomoci v objeme 15 miliónov eur. Z toho vo forme dotácie na obstaranie majetku 5,3 milióna eur. Vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta 3,7 milióna eur a 5,8 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Predmetná investícia je lokalizovaná na podnikovom pozemku nachádzajúcom sa v priemyselnom parku v Kežmarku. „Okres Kežmarok sa dlhodobo zaraďuje medzi najmenej rozvinuté okresy v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov,“ zdôvodnilo vydanie osvedčenia ministerstvo hospodárstva. Spoločnosť Mubea je jedným zo svetových lídrov vo výrobe vysokovýkonných pružín a ďalších produktov pre automobilový priemysel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Mubea