Ropa stop! Rusko zakázalo jej vývoz na Ukrajinu

Rusko zakázalo vývoz ropy a ropných produktov na Ukrajinu a zároveň dovoz niektorých ukrajinských výrobkov na ruský trh.

18.04.2019 16:58
debata (331)

Oznámil to ruský premiér Dmitrij Medvedev, podľa ktorého tak Moskva reaguje na nedávne kroky Ukrajiny proti Rusku.

Medvedev vo štvrtok oznámil, že podpísal dekrét, na základe ktorého od 1. júna bude možné vyvážať ropu, ropné produkty, ako aj uhlie na Ukrajinu len so špeciálnym povolením. Okrem zákazu vývozu ruských surovín zakázalo Rusko aj dovoz niektorých výrobkov z Ukrajiny do Ruska, pričom ide o odvetné opatrenia za nedávne kroky Kyjeva voči Rusku, citovala Medvedeva agentúra DPA. Poukázal tým na rozhodnutie Ukrajiny rozšíriť zoznam embargovaných ruských produktov na elektrické zariadenia a produkty zo skla.

„Sme nútení chrániť naše záujmy a tento úder vrátiť,“ povedal ruský premiér. Dodal, že zákaz dovozu sa týka produktov strojárskeho a kovospracujúceho sektora a spotrebného tovaru, ktorého hodnota vlani dosiahla takmer 250 miliónov USD (221,22 milió­na eur).

Na Ukrajine sa v nedeľu uskutoční druhé kolo prezidentských volieb. Práve vzťahy Kyjeva a Moskvy sú v prezidentskej kampani hlavnou témou.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Ukrajina