Benzín aj nafta zlacnejú o cent až dva

Slovenskí motoristi môžu v najbližších týždňoch počítať s miernym zlacnením pohonných hmôt. Na svetových burzách totiž v posledných týždňoch pomerne prudko padá cena americkej aj európskej ropy. Stojí za tým rýchle obnovenie ropných zariadení v Saudskej Arábii. A tiež hrozba zavádzania obchodných ciel medzi USA a Európskou úniou.

06.10.2019 08:00
debata (8)

„V najbližších dvoch týždňoch môžu ceny pohonných hmôt na Slovensku poklesnúť o jeden až dva centy za liter,“ povedal analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ešte pred dvoma týždňami to po nečakanom vojenskom útoku bezpilotných dronov na najväčšie ropné zariadenia Saudskej Arábie vyzeralo na prudké zdražovanie pohonných hmôt. Najväčší vývozca ropy na svete totiž z náletov obvinil Irán a za pravdu mu dali aj Spojené štáty americké, Francúzsko či Veľká Británia. Pri nevyspytateľnej povahe amerického prezidenta Donalda Trumpa hrozilo, že na Blízkom východe opäť začnú lietať rakety. Vypuknutie vojny by podľa analytikov vystrelilo cenu ropy až na 100 dolárov za barel. Našťastie sa situácia časom upokojila. Oficiálne sa k útoku prihlásili jemenskí povstalci.

„Nedávny výpadok produkcie Saudskej Arábie sa po útoku na jej rafinériu už podarilo obnoviť, a to rýchlejšie, ako sa očakávalo. Ceny ropy sa už dostali pod úroveň spred útoku,“ uviedol analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. Za posledných štrnásť dní cena jedného barelu americkej ropy WTI klesla zo 61,84 na 52,23 dolára a európskej ropy Brent zo 68 na 57,55 dolára. „Sú tu totiž sezónne faktory, ako ropné zásoby v USA či pokračujúce obavy o rast globálneho dopytu, ako aj silný dolár, ktoré ťahajú cenu ropy dlhodobo nadol,“ dodal Daňhel.

Pokračovanie poklesu ceny čierneho zlata pod 50 dolárov za barel pokladajú analytici za veľmi málo pravdepodobný. Americkí producenti ropy začínajú totiž postupne obmedzovať ťažbu ropy po tom čo cena jedného barelu klesne pod 55 dolárov. Dolovanie čierneho zlata z bridlicových pieskov je oveľa finančne náročnejšie ako ťažba v púšťach Blízkeho východu. Miestnym šejkom sa totiž finančne oplatí ťažiť ropu aj pri cenách dvadsať dolárov za barel.

Na druhej strane nižšie ceny znamenajú nižšie zisky, a preto už 60 rokov sa snaží cenu ropy ovplyvňovať kartel OPEC. V ňom združené krajiny spolu s Ruskom aktuálne umelo znižujú svoju produkciu v snahe udržať ceny ropy čo najvyššie. OPEC aktuálne pre hospodárske problémy opustil jeden z menších členov Ekvádor. Miestna vláda plánuje ekonomické problémy krajiny riešiť zvýšením produkcie ropy a neplánuje dodržiavať stanovené kvóty.

Motoristi sa tak minimálne do konca roka nemusia obávať zdražovania palív a viac pravdepodobné je mierne zlacňovanie nafty aj benzínu. Trend môže otočiť jedine odštartovanie nečakanej vojny na Blízkom východe. Karty však môže nepriaznivo zamiešať aj čoraz silnejší dolár. „Dlhodobé posilňovanie amerického dolára nie je pre motoristov priaznivé, keďže ceny neklesajú tak rýchlo, ako by mohli. Dolár je už ale veľmi silný, takže sa nedá očakávať jeho ďalšie prudké zhodnocovanie,“ uviedol Tomčiak. Aktuálne sa jedno euro dá vymeniť za 1,0951 dolára.

Ceny pohonných hmôt môže ešte zásadne ovplyvniť tvrdá ekonomická vojna medzi Spojenými štátmi americkými a Európskou úniou. Donald Trump sa aktuálne chystá uvaliť 25-percentné clá na európske lietadlá a potraviny. Celkovo nové obchodné bariéry zasiahnu tovar v hodnote 7,5 miliardy dolárov. Dôvodom na postavenie nových obchodných bariér je najnovšie rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie WTO, ktorá Američanom povolila uvalenie ciel v dôsledku nezákonnej podpory pre výrobcu európskych lietadiel Airbus. Pikantné na celom prípade je, že WTO o pár mesiacov rovnako rozhodne o európskej žalobe na nezákonnú vládnu podporu amerických lietadiel Boeing.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa