Obete koronavírusu v Číne stále pribúdajú, Taliansko hlási prvý prípad nákazy

Počet nakazených koronavírusom v pevninskej Číne vzrástol na 31 161, čínska národná zdravotnícka komisia (NHC) potvrdila 3143 ďalších prípadov ochorenia. Vírus ku štvrtkovému večeru zabil už 638 ľudí. Od predchádzajúceho dňa zomrelo 73 ľudí, z toho 69 v provincii Chu-pej, ktoré je epicentrom nákazy. Informovala o tom agentúra Reuters. Prvý prípad nákazy koronavírusom zaznamenalo už aj Taliansko.

07.02.2020 05:00 , aktualizované: 14:33
Koronavírus Foto: ,
debata (37)

Výsledky testov v Ríme potvrdili vírus u muža, ktorý sa spolu so skupinou 56 talianskych študentov a podnikateľov vrátil z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na talianske tamojšie zdravotnícke orgány, píše.

Infikovaného muža najprv previezli do karantény do vojenského zariadenia v Ríme a následne bol presunutý do nemocnice Spallanzani, ktorá sa špecializuje na infekčné ochorenia. Tam sa u neho potvrdil výskyt koronavírusu. Pacient má mierne zvýšenú telesnú teplotu, uviedli zdravotníci.

V rovnakej nemocnici v talianskom hlavnom meste je hospitalizovaný aj čínsky manželský pár, u ktorého sa nákaza koronavírusom potvrdila pred ôsmimi dňami. Ďalšie osoby sú v nemocnici na pozorovaní.

V Bologni medzičasom došlo k „rasistickému útoku na dieťa čínskeho pôvodu“, ktoré sa stalo terčom urážok a strkania, uviedol starosta mesta Virginio Merola s tým, že prípad bol nahlásený polícii.

Taliansky prezident Sergio Mattarella vo štvrtok na znak solidárnosti s čínskou komunitou v Taliansku navštívil školu v multikultúrnej štvrti Ríma Esquilin, do ktorej chodí množstvo čínskych žiakov. Počas svojej návštevy varoval pred diskrimináciou Číňanov žijúcich v Taliansku.

DO Wu-chanu poslali vyše 11.000 zdravotníkov

Čína vyslala do mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nového koronavírusu, viac ako 11.000 zdravot­níkov. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie Kua Jen-chunga z Národnej komisie pre zdravie (NHC) o tom informovala čínska tlačová agentúra Sinchua.

Predstaviteľ NHC zdôraznil, že medzi zdravotníkmi, ktorí boli vyslaní do Wu-chanu, sa nachádza 3000 najlepších špecialistov v oblasti intenzívnej starostlivosti.

Výletná loď v karanténe

Tridsaťpäť Talianov sa momentálne nachádza v karanténe na palube výletnej lode Diamond Princess, ktorá kotví v prístave japonského mesta Jokohama. Dvadsaťpäť z nich sú členovia posádky, kapitánom lode je Neapolčan Gennaro Arma. Celkový počet chorých na palube vzrástol na 61. Ďalším takmer 3700 ľuďom úrady zakázali vylodenie, približne dva týždne zostanú v karanténe.

Vekové rozpätie nových pacientov je 20 až 80 rokov a je medzi nimi 21 Japoncov, osem Američanov, päť Kanaďanov, päť Austrálčanov, Argentínčan a Brit. Nikto z nich nemá vážne príznaky. Postarajú sa o ne zdravotnícke zariadenia v neďalekom Tokiu a priľahlých prefektúrach.

Šírenie choroby na plavidle Diamond Princess odhalili úrady potom, keď Hongkong potvrdil koronavírus u človeka, ktorý na lodi bol. Lekári najprv všetkých cestujúcich aj členov posádky vyšetrili a pre ďalšie testy vyčlenili 273 ľudí. Nákaza sa najprv v stredu potvrdila u desiatich z nich, ďalších desať prípadov úrady potvrdili vo štvrtok.

Vyšetrovanie smrti lekára

Čínsky Ústredný výbor pre kontrolu disciplíny (CCDI) v piatok oznámil, že začal vyšetrovanie po tom, ako smrť lekára Li Wen-lianga, ktorý medzi prvými upozornil na koronavírus, vyvolala vlnu nespokojnosti s prístupom vlády k epidémii tohto infekčného ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP.

CCDI vyhlásil, že tím jeho špecialistov odcestuje do mesta Wu-chan, v ktorom tento lekár v piatok v piatok v skorých ranných hodinách miestneho času podľahol novému koronavírusu 2019-nCoV, aby tam „komplexne vyšetril prípad doktora Li Wen-lianga, o ktorom informovalo obyvateľstvo“.

Smrť 34-ročného oftalmológa vyvolala vlnu smútku a hnevu najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa epidémiou nového koronavírusu, ktorá si vyžiadala už viac než 630 obetí na životoch.

Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať pred novým koronavírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom lekárom v skupinovom čete a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal dokument, v ktorom ho obviňujú zo „šírenia fám“ o víruse. Bol jedným z ôsmich osôb vyšetrovaných políciou za tento „čin“.

Čínsky najvyšší súd v januári kritizoval políciu vo Wu-chane za to, že trestala prvých „vyvolávačov paniky“ s tým, že epidémia nemusela byť taká vážna, ak „by verejnosť už vtedy ‚fámam‘ o víruse uverila“.

Koronavírus vyvoláva ochorenie s príznakmi chrípky (horúčka, kašeľ, problémy s dýchaním), len u niektorých pacientov vedie k rozvoju vírusového zápalu pľúc, ktorý môže vyústiť až do zlyhania dýchania. Podľa doterajších informácií odborníkov umierajú na vírus prevažne seniori a ľudia s podlomeným zdravím. Chorobe podľahne približne 2,2 percenta nakazených.

WHO: Ochranné rúška sa míňajú

Na svete sa míňajú ochranné rúška, ako aj ďalšie zdravotnícke pomôcky na ochranu pred novým druhom koronavírusu a hrozí, že ich nebude dostatok. Uviedol to v piatok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra AFP.

„Svet čelí chronickému nedostatku ochranných pomôcok pre ľudí,“ povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus predstavenstvu WHO v Ženeve. Dodal, že plánuje viesť rozhovory s členmi siete dodávateľských reťazcov, aby sa pokúsil vyriešiť problémy v produkcii ochranných pomôcok.

WHO tento týždeň uviedla, že začala posielať tvárové rúška, rukavice, dýchacie prístroje, ochranné izolačné obleky a testovacie súpravy do krajín, ktoré potrebujú pomoc.

Šéf WHO zároveň však upozornil, že niektoré krajiny s ňou ešte stále nezdieľajú klinické údaje o počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

„Tieto členské štáty sme vyzvali, aby informácie okamžite sprístupnili,“ povedal. „Nijaká krajina ani organizácia nedokáže túto epidémiu zastaviť sama. Našou najlepšou a zároveň našou jedinou nádejou je pracovať spoločne,“ vyhlásil. „Máme spoločného nepriateľa, ktorý je nebezpečný a môže spôsobiť vážne spoločenské, politické a ekonomické nepokoje. Je načase bojovať proti nemu a zjednotiť sa,“ vyzval.

Metóda na zistenie prítomnosti vírusu

Tím výskumníkov z technickej univerzity v Hongkongu údajne vyvinul metódu umožňujúcu zatiaľ najrýchlejšie zistenie prítomnosti nového koronavírusu 2019-nCoV v ľudskom organizme. Informovala o tom agentúra DPA.

„Rýchla detekcia ľudí infikovaných novým koronavírusom v súvislosti so šíriacou sa epidémiou globálnou úlohou prvoradého významu,“ uviedol vo vyhlásení tím hongkonskej univerzity, ktorý metódu vyvinul.

Vedci tvrdia, že zariadenie využívajúce technológiu tekutých mikročipov je schopné uskutočniť test na prítomnosť koronavírusu v priebehu 40 minút. V súčasnosti trvá zistenie prítomnosti vírusu založené na polymerázovej reťazovej reakcii 1,5 až tri hodiny.

Nelegálny obchod so šupinavcami

Nový koronavírus sa mohol na človeka preniesť z netopierov v dôsledku nelegálneho obchodu so šupinavcami — jedinými šupinatými cicavcami na svete. Tí sú v Číne považovaní za delikatesu, pričom ich šupiny sú využívané v tradičnej medicíne. S odvolaním sa na vedcov z Juhočínskej poľnohospodárskej univerzity o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

„Tento najnovší objav bude mať zásadný význam pre prevenciu a kontrolu pôvodu (vírusu),“ konštatujú výskumníci na intertnetových stránkach univerzity.

Už skoršie správy hovorili o tom, že epidémia nového koronavírusu, ktorý si v pevninskej Číne vyžiadal už 636 mŕtvych, sa začala práve na trhu so živými zvieratami v stredočínskom meste Wu-chan.Dirk Pfeiffer, profesor veterinárnej medicíny na Mestskej univerzite v Hongkongu, však v súvislosti s výskumom vyzval na obozretnosť. „Definitívnejšie závery môžeme robiť až po tom, ako porovnáme mieru výskytu vírusu u jednotlivých živočíšnych druhov za pomoci dostatočne reprezentatívnych vzoriek, čo sa v tomto prípade takmer určite nestalo,“ zdôraznil Pfeiffer.

Hoci patrí šupinavec medzi chránené druhy, ide zároveň o jedno z najviac pašovaných zvierat v Ázii.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus