EÚ chce získať dôveru občanov Európy

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok za účasti predstaviteľov Európskej rady a Európskej komisie diskutovali o záveroch minulotýždňového summitu EÚ a o výsledkoch slovinského predsedníctva, pričom najviac rezonovala otázka ďalších krokov potom, ako írski voliči v referende odmietli Lisabonskú zmluvu.

24.06.2008 16:24
Europarlament, europoslanci Foto:
Vraj častý pohľad. Prázdne poslanecké lavice europarlamentu počas rokovania.
debata

Hartmut Nassauer za Európsku ľudovú stranu povedal, že Európa stráca svoj imidž a občania v nej vidia nezrozumiteľnú a byrokratickú mašinériu. Nie sú proti samotnej európskej integrácii, ale proti fungovaniu únie. Preto vyzval európske inštitúcie na sebareflexiu. Martin Schulz za Stranu európskych socialistov vyjadril názor, že Európe chýba sociálno-politická zodpovednosť voči občanom ako protiváha k voľnému trhu či k slobode podnikania. „Každý občan musí cítiť, že je pre úniu dôležitý, inak si nezískame jeho dôveru,“ vyhlásil Schulz.

Slovinský premiér Janez Janša povedal, že prvý polrok tohto roka je dôkazom, že „Európska únia je dynamická a dokáže sa postaviť výzvam“. Za hlavné úspechy slovinského predsedníctva označil pripravovaný vstup Slovenska do eurozóny, odstránenie posledných schengenských bariér, odštartovanie roku medzikultúrneho dialógu, ustanovenie Stredomorskej univerzity či výskumného ústavu v Budapešti. Negatívny výsledok írskeho referenda podľa Janšu nie je krízou európskych zmlúv ani krízou únie. Za hlavný dôvod írskeho nie označil to, že sa „ľuďom žije dobre“ a „je ťažké ich potom presviedčať, že sú potrebné reformy“. „Proces ratifikácie nie je stratený, členské štáty v ňom musia pokračovať,“ povedal Janša. Predseda EK José Manuel Barroso povedal, že aj po írskom „nie“ má „každý štát právo na ratifikáciu“ Lisabonskej zmluvy.

debata chyba