Mečiar hľadal svojho poslanca. Ten bol už v cele

Keď parlament v novembri 2003 rozhodoval o imunite poslanca, šéfovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi prekážalo, že Gabriel Karlin v sále nesedí. Sedel inde, zadržiavala ho totiž polícia. "Prečo pán poslanec nie je na rokovaní Národnej rady?" pýtal sa Mečiar. Vtedajší podpredseda parlamentu Béla Bugár mu vysvetlil, že imunitný výbor už dal súhlas na 48-hodinové umiestnenie poslanca do policajnej cely.

23.07.2009 10:17
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

Schôdza sa začala napoludnie, lehota mala vypršať o 14.50 h. Poslanci však Karlina zbavili imunity do hodiny a súhlasili aj s uvalením vyšetrovacej väzby. Do parlamentu prišiel kauzu osobne vysvetľovať šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Bernát a vyšetrovateľ odboru závažnej trestnej činnosti František Vrubeľ. Polícia priviedla aj samotného Karlina. Zúčastnil sa však len na uzavretom rokovaní imunitného výboru. Obvinenie z korupcie odmietol. „Uviedol, že položil kufrík na stôl a odišiel na WC. Žiadne peniaze nevidel, ani o nich nič nevedel. Keď sa vrátil, pristúpil k nemu jeden zo skupiny policajtov,“ skonštatoval Ľubomír Lintner, ktorý vtedy výboru predsedal.

Mečiarovo HZDS nesúhlasilo s tým, aby parlament povolil vyšetrovaciu väzbu. „Chcem vás skutočne poprosiť, aby sme odopreli tento súhlas na väzobné stíhanie nášho kolegu,“ apeloval Tibor Cabaj. Pred hlasovaním požiadal Robert Fico o prestávku na rýchlu poradu.

Za zbavenie imunity napokon hlasovalo 108 zo 111 prítomných poslancov vrátane HZDS, za väzbu 83 vrátane vtedy opozičného Smeru. V prípade Mečiarovho hnutia išlo už o druhého poslanca, ktorý skončil vo väzbe. Prvým bol Ivan Lexa.

debata chyba