FNM dal milión bytovej eseročke za ocenenie akcií

Takmer milión bývalých korún zaplatil Fond národného majetku za ocenenie bezcenných akcií, ktoré mu vlani odovzdali ľudia. Fond vybral na oceňovanie spoločnosť Alvema, ktorá sídli v jednom z bratislavských panelákov na jedenástom poschodí za dverami s menom Vladimíra Labaja.

03.03.2010 09:38
Fond národného majetku, FNM Foto:
Fond národného majetku si na ocenenie bezcenných akcií vybral firmu bez tendra. Cenu nastavil tak, aby sa súťaž nemusela vypisovať.
debata

Firma mala pre fond zistiť údaje o 480 firmách a spresniť hodnotu ich akcií. Fond sa obrátil na firmu, aj keď jeho pracovníci majú s akciami skúsenosti. Vláda a parlament pritom len nedávno rozhodli o zoštíhlení fondu, od júla zo sto ľudí odíde asi 40 pracovníkov.

Možnosť zbaviť sa cenných papierov bez hodnoty využilo vlani 45-tisíc ľudí. Ľudia tak reagovali na novú ponuku štátu, zbaviť sa akcií bez hodnoty, aby neplatili veľa za ich spravovanie v Centrálnom depozitári. Depozitár totiž tieto poplatky výrazne zvýšil.

Fond tvrdí, že získané akcie si musí dať oceniť a až tak ich môže zaevidovať. Narýchlo preto oslovil troch záujemcov, všetci ponúkli cenu okolo horného limitu 29 990 eur. Táto cena bola nastavená tak, aby sa zákazka dala urobiť bez súťaže. Fond zákazku zadal Alveme s ponukou 29 955 eur (902-tisíc korún) bez dane z pridanej hodnoty.

Šéf výkonného výboru fondu Vladimír Kocourek (Smer) na otázku, ako mohol fond takmer presne vedieť, koľko bude ocenenie stáť, pripustil, že šlo o dohodu. „Keďže sme boli v časovej tiesni, kedy sme to potrebovali mať spravené, cena sa s niekým dohodla,“ povedal Kocourek.

Víťaz podľa Jána Vaculčiaka (Smer), šéfa príslušnej sekcie fondu, predložil ocenenia asi za dva mesiace. Ak by Alvema na oceňovaní pracovala cez pracovné dni osem hodín denne, hodinová sadzba by vychádzala až na 85 eur (2 560 korún). „Oceňovanie nerobil jeden človek, firma má tuším štyroch ľudí,“ tvrdí však Vaculčiak.

Vladimíra Labaja sa Pravde nepodarilo skontaktovať. Na adrese sídla firmy zdvihol telefón otec Ladislav, ktorý kontakt na syna dať odmietol. Labaj v utorok nereagoval ani na odkaz v byte.

Podľa Vaculčiaka záujemcovia spočiatku chceli za ocenenie viac, ale napokon pochopili, že sa musia zmestiť do stanoveného limitu. Fond očakáva, že tento rok získa ešte viac bezcenných akcií a na ich ocenenie už bude musieť vybrať firmu cez tender.

Fond začal od ľudí zbierať cenné papiere bez hodnoty po tom, čo depozitár ľuďom spoplatnil účty s akciami sumou od desať eur ročne. Ľudia podľa Kocoureka odovzdali fondu zatiaľ najmä akcie a podiely vo firmách v konkurze či likvidácii. Časté sú tiež družstevnícke podielové listy v skrachovaných poľnohospodárskych družstvách. „Ľudia odovzdali však aj pätnásť dlhopisov FNM,“ povedal Kocourek. Majitelia pritom za ne mohli dostať okolo 450 eur.

Fond očakáva, že namiesto ľudí zaplatí depozitáru za dva roky poplatky za vedenie účtov v sume okolo päť miliónov eur (150 miliónov korún).

debata chyba