Nové BMW X5 – ešte suverénnejšie, než kedykoľvek predtým

- inzercia - Sebavedomé Sports Activity Vehicle je v životnej forme. Aktuálne modifikácie dizajnu aj techniky ešte viac zvyšujú jeho náskok pred konkurenciou.

07.06.2010 08:36
BMW X5
BMW X5
debata

BMW X5 pokračuje v posilňovaní svojej suverenity v rámci konkurenčného poľa. Jeho aktuálnymi zbraňami sú decentne modifikovaný dizajn, nové pohonné jednotky a inovatívne asistenčné systémy vodiča. Súbor vylepšení je komplexný a prináša ešte viac športovej dynamiky, zároveň však nižšiu spotrebu aj emisie, v zmysle filozofie BMW EfficientDynamics. BMW X5 vďaka tomu zostáva na čele svojho segmentu, ktorý vytvorila jeho prvá generácia v roku 1999.

Modifikácie dizajnu sa jednoznačne zamerali na pretlmočenie zvýšenej dynamiky. Svedčia o tom zväčšené vstupné vzduchové otvory na prednej časti. Zároveň pribudlo aj elegancie, vďaka väčšiemu podielu lakovaných komponentov. Okrem prstencov denných svetiel okolo predných dvojitých okrúhlych svetlometov sa aj do zadných svetelných jednotiek dostala technológia LED diód, ktoré tu vytvárajú súvislé svetelné pásy a nezameniteľný nočný dizajn. Vyššia vizuálna dynamika vyžaruje z BMW X5 aj vďaka novému zadnému nárazníku s novým lemovaním uloženia koncoviek výfukov.

V interiéri vás privíta blahobyt na vysokej úrovni, ako sa na luxusné SAV patrí. Reč však nie je iba o špičkovej kvalite materiálov a spracovania, ale aj o funkčnosti a variabilite. Štandardnou výbavou BMW X5 je nová generácia ovládacieho systému iDrive, ktorá pokrýva všetky funkcie navigácie, audiosystémov aj komunikačných zariadení. A štandardne môžete počítať aj s batožinovým priestorom s objemom, meniteľným do 620 až do 1750 litrov. Na želanie môžete dostať aj tretí rad sedadiel.

Modifikácia pohonnej sústavy priniesla pre BMW X5 tri nové agregáty. Špičkovým motorom je benzínový osemvalec s technológiami BMW TwinPower Turbo a High Precision Injection v modeli BMW X5 xDrive50i. Napriek výkonu až 300 kW (407 k) spotrebuje v kombinovanej prevádzke iba 12,5 l/100 km, čo je najlepšia hodnota v tejto výkonovej triede. Adekvátne tomu sú aj emisie CO2: 292 g/km.

Nový radový benzínový šesťvalec v modeli BMW X5 xDrive35i je vybavený okrem technológií BMW TwinPower Turbo aj variabilným manažmentom ventilov VALVETRONIC. Pri výkone 225 kW (306 k) spotrebuje tento model v priemer iba 10,1 l/100 km, s emisiami CO2 na úrovni 236 g/km.

Model BMW X5 xDrive40d poháňa radový naftový šesťvalec s technológiou Variable Twin Turbo. Pri výkone 225 kW (306 k) a krútiacom momente až 600 Nm disponuje kombinovanou spotrebou iba 7,5 l/100 km a emisiami CO2 len 198 g/km. Ešte úspornejší je model BMW X5 xDrive30d, vybavený turbodúchadlom s variabilnou geometriou: pri výkone 180 kW (245 k) a krútiacom momente 540 Nm v priemere spotrebuje iba 7,4 l/100 km, pri emisiách CO2 iba 195 g/km.

V rámci súboru BMW ConnectedDrive prináša nové BMW X5 množstvo unikátnych asistenčných systémov a služieb na optimalizáciu komfortu, bezpečnosti a využitia informačných aj zábavných funkcií vozidla. K dispozícii sú Head-Up displej, Adaptívne predné svetlá, Asistent diaľkových svetiel, Parkovacie senzory PDC, cúvacia kamera s funkciou Surround View, Aktívny tempomat s funkciou Stop & Go, Varovný systém opustenia jazdného pruhu (neželané opustenie jazdného pruhu stráži pri rýchlostiach nad 70 km/h), Speed Limit Info a bočné kamery Side View.

Viac informácií o novom BMW X5 nájdete na tejto stránke.

debata chyba