Kaddáfí získal strategické mestá na východe Líbye

Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího znovu obsadili dve strategická mesta na východe Líbye. Ťažké bombardovanie letectva a delostrelectva donútilo povstalcov opustiť mesto Adžedábíja.

15.03.2011 10:44 , aktualizované: 23:09
kaddáfí, líbya Foto:
Muammar Kaddáfí.
debata (60)

Rebeli zároveň priznali, že po troch dňoch bojov úplne stratili ropný prístav Brigu.

Adžedábíja je hlavným bodom Kaddáfího síl na ceste k bašte povstaleckého odboja Benghází. Leží od neho asi 160 kilometrov. Zároveň sa nachádza na križovatke ciest, z ktorej by sa Kaddáfího verní mohli pokúsiť toto mesto obkľúčiť. Podľa líbyjskej štátnej televízie, citovanej agentúrou Reuters, je Adžedábíja teraz uplne pod kontrolou Kaddáfího síl. Tie ho „vyčistili od žoldnierov napojených na (teroristickú sieť) Al-Kajdu“.

V Benghází narastá strach a nervozita

Kaddáfího jednotky podľa priznania povstalcov tiež prevzali kontrolu nad ropným terminálom Briga. „Úplne sme stratili Brigu. Nedokázali sme čeliť Kaddáfího silám,“ povedal Reuters jeden z povstalcov. Podľa iného svedectva rebelov Kaddáfího prívrženci vstúpili do stredu mesta. Televízia Al-Džazíra predtým oznámila, že Kaddáfí do bojov o Brigu nasadil najlepšie jednotky, ktoré má k dispozícii, totiž oddiely, ktorým velia dvaja jeho synovia Chamisau a Saad. Tie sa zaslúžili o porážku miest západne od Tripolisu.

V samotnom Benghází, druhom najväčšom líbyjskom meste a sídle opozičnej Národnej rady, podľa Reuters vzbúrenecká nálada nemizne, nervozita však vzrastá. „Po správach z Adžedábíje všetci pripúšťajú, že proti Kaddáfímu nemáme zbrane. Aby som bol úprimný, všetci sa bojíme,“ povedal Reuters nezamestnaný 55-ročná Muhammad.

Líbyjská armáda v posolstve obyvateľom Benghází prenášanom štátnou televíziou oznámila, že do mesta príde v rámci „humanitárnej misie“ a v ich záujme, aby ich zachránila pred povstalcami. Obyvateľov zároveň vyzvala, aby deťom nedovolili pridať sa na stranu povstalcov.

Šéf líbyjskej ligy pre ľudské práva v Ženeve povedal, že ak Kaddáfí na Benghází zaútočí, bude to „masaker podobný tomu, ktorý sme videli v Rwande“.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pred postupom Kaddáfího síl uteká čoraz väčší počet Líbyjčanov. Za hranice doteraz mierili hlavne zahraniční pracovníci. V pondelok však skoro polovicu z približne 2250 ľudí opúšťajúcich krajinu tvorili Líbyjčania. „Na egyptsko-líbyjskej hranici sme toto predtým nespozorovali,“ povedala hovorkyňa UNHCR.

G8 sa na bezletovej zóne nedohodla

Aj keď Kaddáfí začal do bojov na východe nasadzovať aj letectvo, nedohodla sa skupina G8 (USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada, Japonsko a Rusko) na vytvorení bezletovej zóny nad Líbyou. Francúzsko podporila rovnako ako v minulých dňoch len Británia, Nemecko sa k zavedeniu tiež  stavia skepticky. Skupina namiesto toho konštatovala, že Líbyjčania majú právo na demokraciu, a varovala Kaddáfího pred dôsledkami, ak bude toto právo upierať. G8 chce, aby Bezpečnostná rada zvýšila tlak na Tripolis hlavne ekonomickými a politickými prostriedkami.

Členovia BR OSN by podľa diplomatických zdrojov Reuters mali však dostať návrh rezolúcie žiadajúcej bezletovú zónu a prísnejšie sankcie dôstojníkov proti Kaddáfímu a okruhu jeho blízkych. Kedy sa o nej bude hlasovať, nie je jasné; zástupcovia pätnástich členských krajín BR totiž budú potrebovať čas na konzultácie so svojimi vládami.

S pochybnosťou sa k plánu bezletovej zóny okrem Ruska a Číny, teda krajín s právom veta v Bezpečnostnej rade, stavajú okrem iného Portugalsko, Nemecko alebo Juhoafrická republika.

USA oznámili rozšírenie sankcií proti líbyjskej vláde. Týkať sa budú navyše 16 štátnych spoločností vrátane petrolejárskej. Washington navyše ohlásil zmrazenie všetkých aktív súvisiacich s líbyjským ministrom zahraničia.

Šéf odborov zamestnancov ropného priemyslu oznámil, že Kaddáfího vojsko postupom na východ oslobodilo už všetky ropné terminály. Jedinou výnimkou je Tobrúk.

**Kaddáfí: Prístup Európy ma šokoval **

Kaddáfí tvrdí, že porážka odboja je nevyhnutná. V rozhovore pre taliansky denník Il Giornale tiež povedal, že je šokovaný prístupom Európanov a že sa nimi cíti byť zradený. Spomenul talianského premiéra Silva Berlusconiho. Svoj boj proti odboju nazval bojom proti terorizmu a vylúčil možnosť dohodnúť sa s opozíciou, pretože ju považuje za teroristov, ktorí sami o rokovaní záujem nemajú.

V rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu RTL líbyjský vodca oznámil, že Nemecko je jedinou zo západných krajín, ktoré má do budúcnosti šancu obchodovať s líbyjskou ropou.

„Neveríme ich (západným) firmám, " citovala z interview agentúra Reuters. "Naše ropné kontrakty dostanú ruské, čínske a indické spoločnosti. Západ bude zabudnutý“, povedal Kaddáfí s tým, že jedine Nemecko zaujalo voči Líbyi „veľmi dobrý postoj“, a Kaddáfí si tak v budúcnosti dokáže predstaviť spoluprácu s nemeckými firmami.

V rozhovore sa líbyjský vodca taktiež vyjadril k osobe francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Hovoril o ňom ako o priateľovi, ktorý ale „trpí duševným ochorením“.

Pozícia Európanov ho vraj veľmi prekvapila. „Som šokovaný, cítim sa zradený, neviem, čo Berlusconimu povedať,“ povedal. Nemá vraj teraz žiadne kontakty s Talianskom ani s jeho premiérom. Líbyjčania by podľa neho teraz mali z bezpečnostných dôvodov prehodnotiť ekonomické aj finančné styky so Západom.

60 debata chyba