Do 48 hodín bude po všetkom, tvrdí Kaddáfího syn Sajf Islám

Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa údajne chystajú na rozhodujúci úder proti povstalcom. Do 48 hodín "bude po všetkom", povedal Kaddáfího syn Sajf Islám. Oddiely lojálne Kaddáfímu sú vraj už v blízkosti povstaleckej bašty Benghází a armáda vyzvala tamojších vzbúrencov k zloženiu zbraní.

16.03.2011 13:09
Muammar Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
debata (24)

Kaddáfího delostrelectvo tiež začalo podľa svedkov útočiť na mesto Misuráta. Pri útoku bolo zabitých najmenej päť ľudí a jedenásť zranených, citovala lekára z nemocnice v Misuráte agentúra Reuters.

„Veľmi tvrdo nás teraz ostreľujú z troch strán. Používajú ťažké zbrane, vrátane tankov a delostrelectva. Snažia sa očividne otvoriť svojim pozemným jednotkám cestu do mesta, zatiaľ sem však nevstúpili,“ povedal jeden z obyvateľov Misuráty Muhammad telefonicky agentúre Reuters.

Jeden z povstaleckých bojovníkov, ktorý neuviedol svoje meno, vyhlásil, že povstalci ukoristili jeden tank. „Kaddáfího vojaci sa snažia vstúpiť do mesta. Nemyslím si, že toho budú schopní, prinajmenšom v stredu nie.“

Sústredený útok vládnych síl v Misuráte, treťom najväčšom líbyjskom meste so zhruba 300-tisíc obyvateľmi asi 200 kilometrov východne od Tripolisu, sa zhoduje s rýchlym postupom Kaddáfího síl proti hlavným povstaleckým baštám na východe Líbye. Kaddáfího jednotky tam v utorok osadili strategické miesta Adžedábíju a Brigu a ohlásili útok na Benghází, ktoré je hlavnou baštou povstalcov.

V stredu sa líbyjská armáda priblížila k Benghází a vyzvala jeho obyvateľov k zloženiu zbraní. „Do 48 hodín bude po všetkom,“ povedal Kaddáfího syn Sajf Islám v televíziki Euronews.

Na otázku, či sú rokovania svetových mocností o zriadení bezletovej zóny nad Líbyou v záujme ochrany civilistov pred bombardovaním vládneho letectva, Sajf Islám povedal: „Vojenské operácie sú skončené. Do 48 hodín bude po všetkom. Naše sily sú blízko Benghází. Na akékoľvek rozhodnutie bude už príliš neskoro.“

Členovia Bezpečnostnej rady OSN v utorok večer SEČ dostali od Británie a Libanonu návrh rezolúcie žiadajúcej bezletovú zónu a prísnejšie sankcie proti Kaddáfímu a okruhu jeho blízkych. O návrhu bby sa malo rokovať v stredu. V Paríži sa však už v utorok nepodarilo dohodnúť štátom G8 na zriadení bezletovej zóny nad Líbyou.

Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé na svojom blogu uviedol, že „niekoľko arabských krajín“ je pripravených sa „efektívne podieľať“ na vojenskej operácii v Líbyi. „Ešte nie je neskoro“ zasiahnuť, tvrdí šéf francúzskej diplomacie.

Rezolútne naproti tomu odmietol vojenskú intervenciu v Líbyi jeho taliansky kolega Franco Frattini.

24 debata chyba