Prezidentský duel Korčok – Pellegrini: Kandidáti si nič nedarovali, kampaň nabrala na obrátkach

Finalisti prezidentských volieb, exminister zahraničia Ivan Korčok a predseda parlamentu Peter Pellegrini, sa voči sebe silno vymedzili už v prvej spoločnej debate pred druhým kolom. Kým Korčok kritizoval svojho súpera za väzby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebovania zahraničiu. Obaja politici si skákali do reči a Korčok sa opakovane nenechal prerušiť moderátorkou debaty. Pellegrini sa snažil osloviť tretieho najúspešnejšieho prezidentského kandidáta Štefana Harabina, ktorý má proruské názory.

28.03.2024 12:00 , aktualizované: 14:30
debata (581)
Korčok a Pellegrini pred diskusiou v RTVS
Video

Prvý duel prezidentských kandidátov Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho pred rozhodujúcim druhým kolom volieb vysielala rtvs:24 a rádio Slovensko. Reláciu Duel kandidátov moderovala Karolína Lacová.

Debatu sme sledovali ONLINE:

13:45 Pellegrini v reakcii na transparentnosť vraví, že stále nemajú faktúry. „Garantujem vám, že všetko je tak, ako má byť,“ povedal Pellegrini.

13:44 „Moje majetkové pomery sú krištáľovo čisté,“ vyhlásil Korčok.

13:43 „Klamete. Ani náboj nie je zo Slovenska vyvezený bez vedomosti vlády,“ upozornil Korčok Pellegriniho.

13:40 "Rokovania o mieri sa môžu začať zajtra, jedinou podmienkou je, aby mier chcel agresor teda Ruská federácia,“ povedal Korčok k otázke vojny na Ukrajine.

Podľa Pellegriniho treba zastaviť paľbu. "Treba sa o to pokúsiť,“ povedal s tým, že nikto sa doposiaľ nepokúsil posadiť obe strany za stôl.

Prezidentská debata Ivana Korčoka a Petra... Foto: Ivan Majerský
korčok, pellegrini Prezidentská debata Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho v RTVS.

13:35 Pellegrini odmietol, že by v jeho tíme bola panika. "Ja o seba obavy nemám,“ povedal Pellegrini. Korčokovi vyčíta, že 30 rokov žil na "účet štátu“.

„Prečo takto podlo a trápne kopete, keď celý život žijete za štátne peniaze. Využívali ste rezidencie aj s vysokým platom,“ povedal Pellegrini. Korčok reagoval, že uráža jeho rodinu. Pripomenul, že "zo štátu“ žijú všetci zamestnanci štátu.

13:31 Korčok zopakoval, že je proti vysielaniu slovenských vojakov na Ukrajinu aj proti vysielaniu vojakov NATO. "Nešírte strach, to je jediné, čo od prvého kola robíte,“ vyzval Korčok.

13:29 Korčok vyhlásil, že Pellegriniho riadi Fico a pripomenul mu, že keď predseda vlády povie, že v Kyjeve nie je vojna, Pellegrini len konštatuje, že raz je, raz nie je.

Korčok by nezobral vláde kompetenciu reprezentovať Slovensko v zahraničí. Pellegrini dlhodobo hovorí, že Korčok spolu s expremiérom Mikulášom Dzurindom sa snažia zobrať vláde toto právo. Korčok to poprel.

13:20 Korčok povedal, že vláda Igora Matoviča bola premrhanou príležitosťou. Stojí si však za tým, že ako minister zahraničných vecí reprezentoval jednoznačný postoj vlády v zahraničnej politike.

13:16 Pellegrini priznal, že Slovensko stagnuje. Pripomenul vládu Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Moderátorka upozornila, že pred nimi bol Pellegrini súčasťou koalície osem rokov.

13:13 Pellegrini povedal, že si vážil Korčoka, keď mal možnosť s ním spolupracovať. „Je to človek slušný a nevnáša do politiky vulgarizmus,“ povedal Pellegrini. Dodal, že v debate pritvrdil, lebo „mu to tak nakázal tím“.

Duel Korčok – Pellegrini v RTVS

Prvý duel prezidentských kandidátov Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho pred rozhodujúcim druhým kolom volieb. 28. marec 2024

Fotogaléria
Prezidentská debata Ivana Korčoka a Petra...
Ivan Korčok prichádza na debatu do RTVS.
+8Peter Pellegrini prichádza na debatu do RTVS.

13:12 Pellegrini v debate spomenul tri Svätoplukove prúty. Korčok ich pomenoval ako Fica, Danka a Pellegriniho. "Viete, o čo ide vám? O samého seba. To je útek od zodpovednosti, ktorú vám vaši voliči dali,“ povedal Korčok. Pellegrini podľa neho uteká z koalície do prezidentského paláca.

"Od prvého momentu kampane sa tu šíri, že ja ako prezident spôsobím pád vlády. Ako by som to ja mohol urobiť?“ položil otázku Korčok.

13:10 Pellegrini musel reagovať na svoje predchádzajúce vyjadrenie, že chce pracovať a nie sa odpratať na reprezentatívnu funkciu. Dnes tvrdí, že to vníma inak. "Mne ide o to, aby prezident zastupoval pozíciu ľudí,“ povedal ku kandidatúre.

Korčok povedal, že chce spolupracovať s vládou. Zdôraznil, že sa vyhraňuje voči tomu, čo vláda robí.

13:07 Pellegrini zaťahuje do debaty prezidentku Čaputovú. Korčokovi vyčíta, že nemá skúsenosť na to, aby dokázal zomknúť rozhádanú politickú scénu.

13:00 „S Ficom nesúhlasím, ale je aspoň originál. Peter Pellegrini nevie, ako slúžiť krajine, on vie len ako slúžiť svojmu stvoriteľovi,“ povedal Korčok. Vyhlásil, že nech pracoval v akejkoľvek vláde, vždy mal na chrbte znak Slovenskej republiky.

12:59 Nikdy by som nechcel mať podporu Igora Matoviča, vyhlásil Pellegrini. Hlasmi od Matovičových voličov však nepohŕda.

12:57 Pellegrini opakovane vyčíta Korčokovi, že bol súčasťou vlády. Spomína od vraždy Remiáša a privatizácie až po Kuciaka. Na vystúpenie Korčoka reaguje odfrkovaním a povzdychmi: Pane Bože.

12:53 Pellegrini vyhlásil, že sa bude uchádzať o hlasy voličov Štefana Harabina. Korčok mu vyčíta, že sa mieni hlásiť k vyhláseniam o „vystúpení zo zločineckej organizácie NATO“. "Nemusíme sa zhodnúť vo všetkom,“ povedal predtým Pellegrini.

Korčok neodpovedal, či sa bude uchádzať o voličov Harabina. Trvá na tom, že najväčším problémom Slovenska sú úpadok, stagnácia a šírenie nenávisti a paniky. "Toto chápu, myslím, aj voliči pána Harabina“.

Pellegrini na otázku, či by nechcel väčšiu podporu od Roberta Fica, povedal, že nie.

12:50 "Viete prečo kandidujem za prezidenta? Aby som ochránil to, čo na Slovensku máme, ako sa staráme o ľudí. Aby som ju uchránil pred ľudmi, ktorí boli u vás v centrále,“ vyhlásil Pellegrini a spomenul Mikuláša Dzurindu.

12:45 Korčok uviedol, že s Igorom Matovičom o podpore hnutia Slovensko komunikuje a verí, že ho budú jeho voliči voliť. Tiež verí, že dostane podporu kandidáta Patrika Dubovského.

12:42 „To je pravá tvár, keď sa z ľudí vysmievate,“ komentoval Korčok a zdôraznil, že neorganizuje protesty, ale stretnutia. Pellegrinimu vytkol, že po Slovensku za voličmi lieta v súkromnom lietadle. Korčok za voličmi cestoval vlakom. Pellegrini do mikrofónu šepol: Trápne.

12:41 Pellegrini nevidí problém v tom, že na kampaň využíva tlačovky svojich ministrov. "Ja som sa do parlamentu nedostal sám, mňa tam zvolili ľudia,“ povedal Pellegrini, že nemá čas chodiť po Slovensku, lebo má povinnosti.

Peter Pellegrini v RTVS. Foto: Ivan Majerský
peter pellegrini Peter Pellegrini v RTVS.

12:40 Pellegrini vyhlásil, že si nemyslí, že sa dá spájať organizovaním protestov. Tak nazval zhromaždenia, ktoré Korčok organizuje. "Na rozdiel od pána Korčoka, ja som neprišiel ako 60-ročný prejsť Slovensko,“ povedal s tým, že on už Slovensko pochodil viackrát.

12:35 Korčok povedal, že dôležitým odkazom je pre neho to, že za neho hlasovali mnohé regióny a to naprieč politickým spektrom. Či už konzervatívci alebo liberáli. Poprel slová Pellegriniho, že by bol kandidátom konfliktu.

Ivan Korčok v RTVS. Foto: Ivan Majerský, Ivan Majerský
ivan korčok Ivan Korčok v RTVS.

12:30 Korčok na otázku, či sa necíti unavený, odpovedal, že cíti povzbudenie z toho prvého výsledku. Teší ho aj to, že bol voľbou pre ľudí naprieč sociálnym skupinami a naprieč Slovenskom. Pellegrini na úvod relácie zablahoželal učiteľom a učiteľkám, pretože dnes je Deň učiteľov. Dodal, že má dosť energie do kampane. Učiteľom napokon poďakoval aj Korčok a zablahoželal aj nositeľkám mena Soňa.

Kampaň sa po prvom kole voľby hlavy štátu zintenzívnila. Postarali sa o to obaja finalisti nadchádzajúceho rozhodujúceho duelu, ktorí si okrem iného posielajú odkazy a reagujú na výroky súpera či jeho podporovateľov.

Korčok: Neponúkam falošný pokoj. Voliči vedia, o čo ide
Video

Korčok napríklad prirovnal Pellegriniho k neúspešnému kandidátovi na českého prezidenta Andrejovi Babišovi. „Obaja sa rozhodli v prezidentskej kampani strašiť tým, že ich súper zatiahne svoj štát do vojny. A viete čo budú mať ešte spoločné? Že tieto klamstvá a nezmysly, šírené v panike z prehry, jednoducho nebudú na ľudí fungovať,“ vyhlásil Korčok. Sám Pellegrini v jednej z debát povedal, že vyslanie slovenských vojakov navrhuje vláda a rozhoduje o ňom parlament.

Pellegrini o výsledkoch volieb a II. kole
Video

Pellegrini, ktorý pred prvým kolom dlho odmietal výzvy Korčoka na spoločnú debatu, z rovnakého postupu obvinil svojho súpera. Víťaz prvého kola v reakcii uviedol, že pozvánku na debatu v televízii ta3 dostal iba deň vopred a v čase, keď už mal ohlásený program v slovenských mestách.

Kým Pellegrini predtým len naznačoval, že by Korčok ako hlava štátu pracoval na páde terajšej vlády, niektorí ministri Hlasu začali toto tvrdenie šíriť ako fakt.

Médiá upozornili na skôr vlažnú podporu, ktorej sa Pellegrinimu doteraz dostalo od premiéra Roberta Fica. Pellegrini v minulosti 20 rokov pôsobil v strane Smer, z ktorej potom v roku 2020 s viacerými kolegami vystúpil.

Predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu, ktorý v prvom kole zaostal za exministrom zahraničia Ivanom Korčokom nečakane až o takmer 124 000 hlasov, ohlásila podporu koaličná SNS aj neúspešný prezidentský kandidát Krisztián Forró. Zahalená tajomstvom je prípadná podpora či nepodpora Štefana Harabina. Postoj Harabinových voličov a príslušníkov maďarskej menšiny bude pritom podľa analytikov v druhom kole kľúčový. Korčoka nepriamo podporil prezidentský kandidát Patrik Dubovský. Podporu mu vyjadrili aj opozičné strany KDH, SaS a PS. Za Korčokom stojí aj mimoparlamentná strana Fórum na čele so Zsoltom Simonom. Očakáva sa aj jasné stanovisko hnutia Slovensko.

Forró, Pellegrini Čítajte viac Pellegrini získal podporu Forróa, Galanta a Dunajská Streda dva milióny eur. Líder Aliancie vraj obišiel predsedníctvo

V prvom kole prezidentských volieb na Slovensku zvíťazil Ivan Korčok so ziskom 42,51 percenta hlasov. Druhý skončil Peter Pellegrini, ktorý dostal 37,02 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 51,91 percenta.

Peter Pellegrini, centrála, voľby prezidenta Čítajte viac KDH podporí Korčoka, SNS Pellegriniho, podľa Fica môžu mať voliči Smeru rôzne názory. Politológ: Šéf Hlasu nemôže počítať so všetkými hlasmi

Druhé kolo volieb bude v sobotu 6. apríla. Hlasovať môžete v mieste trvalého bydliska, prípadne s hlasovacím preukazom v akejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Voľba zo zahraničia nie je možná. Nový prezident po piatich rokoch nahradí prvú ženu v úrade Zuzanu Čaputovú.

581 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024