30,126 stupňov

Komentár: JAKABOVIČ: "Pekné počasie... Nevieš ako má byť zajtra?" POČIATEK: "Jasné. Píš si: 30,126 stupňov. Ale nevieš to odo mňa!" JAKABOVIČ: "Vďaka. Bež si vybrať dievčatá..." Tento jachtársky vtip je starý tri dni. Pre ministra Počiatka to však bol pekelne dlhý čas. Stihol si prevziať "žltú kartu“, nasypať popol na hlavu... A nakoniec ponúknuť funkciu.

21.06.2008 06:01
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

Udalosti sa prelomili v piatok poobede. Počiatek naznačil, že je pripravený odísť. Čo ho k tomu viedlo, si môžeme len domýšľať. Možno premiér zistil, že jeho kauza je príliš vážna. A stratená. Možno vystrelila motyka – a národná banka vyšetrila únik informácií. Najpravdepodob­nejšie je však to, že minister sa poradil s partiou, ktorá ho do funkcie poslala. A povedal si, že lepšie je dohodnúť sa s premiérom – a udržať si vplyv aspoň v pozadí – ako zbytočne provokovať. A riskovať, že Fico stratí nervy a rozpúta čistky.

Počiatka do funkcie vysunul jeho firemný partner Kaliňák. Podobne ako ministra obrany. Za touto "skupinkou“ stojí podnikateľ Jozef Brhel, bývalý štátny tajomník v tretej Mečiarovej vláde. A spoločnosť Corinex, ktorá zarobila tri miliardy na pochybných obchodoch s Duckého SPP. Prípad po roku 1998 vyšetrovala polícia. Kaliňák v tom čase zastupoval Corinex ako advokát… Keď Fico založil Smer, skupina okolo Brhela a Corinexu naskočila na vlak (Corinex financoval kampaň strany). Po voľbách 2006 obsadila ministerstvo vnútra, financií a obrany. Svoje obchody namierila najmä na informačné systémy. A veľmi úspešne. Počiatek si presadil, aby eurofondy určené na informatiku pretekali cez ministerstvo financií. Ministerstvo obrany zase zvýšilo svoj rozpočet pre informačné technológie (ich subdodávateľom je aj Corinex). Ďalším snom "skupinky“ je centrálna agentúra pre verejné obstarávanie…

Partia, ktorá stojí za Kaliňákom a Počiatkom, je mimoriadne silná. Predovšetkým obchodne. Premiér by urobil najlepšie, keby ju celú vytrhol zo svojej "socialistickej vlády“. Aj s koreňom. To by však celkom určite bolo nad jeho sily. A možnosti.

debata chyba