Mea culpa

PO LOPATE: Každé slovo mohlo mať hodnotu miliárd dolárov. Niektoré miliardy sa zrazu stvorili a iné sa, naopak, vyparili. Taký býval vplyv vyjadrení Alana Greenspana, bývalého šéfa amerického Federálneho rezervného systému, ktorý plní úlohy centrálnej banky USA.

03.11.2008 09:55
Wall Street Foto:
Wall Street
debata

Trhy lipli na perách maestra. Sledovali každý odtieň v jeho vyjadreniach a vytvárali si očakávania o vývoji akciových trhov, ekonomiky, úrokových sadzieb. Systém fungoval. Trhy verili Greenspanovi a on ich dôveru využíval na ovplyvňovanie vývoja.

Globálna finančná kríza už potvrdila starú pravdu, že nikto nie je neomylný. Dokonca zmenila aj Greenspanov záhadný jazyk, pre ktorý si Wall Street musel vytvoriť vlastný výkladový slovník. Slovu „šokovaný“, ktoré maestro použil na vyjadrenie sklamania, že banky nechránili hodnotu pre vlastných akcionárov, rozumie každý.

Rovnako zrozumiteľné bolo Greenspanovo vyhlásenie, že sa čiastočne mýlil, keď odmietal regulovanie obchodovania s niektorými cennými papiermi. Napriek priznaniu však lacná kritika má trhliny. Hodnotí totiž minulé rozhodnutia z pohľadu aktuálneho poznania. Navyše, nikto nevie, v akom stave by bola ekonomika, ak by sa v minulosti konalo inak.

debata chyba