Miliardová pasca

GLOSA: Ako sa dá šetriť a míňať zároveň? Slovenská vláda našla odpoveď aj v čase krízy. Dopravné lietadlá pre armádu objedná a nezaplatí. To prenechá až na tie budúce.

03.11.2008 10:03
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Fakt je, že dopravné lietadlá v službách armády sa dajú spočítať pomocou jednej ruky. Všetky staršie ako republika sama. Navyše krajina má záväzky voči NATO, ktoré si musí plniť. Preto sa zdá logické, že rezort obrany vyhlási súťaž na pár strojov.

Lenže, čo čert nechcel, finančná kríza tlačí vládu k múru. Nečakane nižšie príjmy rozpočtu nútia ku škrtom, šetreniam a obmedzeniam. A keďže vojaci nikdy neboli premiérovou prioritou, Ficov odkaz je jasný. Zo štátneho rozpočtu Baška na lietadlá špeciálnu sumu nedostane. Buď nájde rezervy v rezorte, alebo… Alebo nezaplatí vôbec. Vnúti dodávateľovi splátkový kalendár. So začiatkom, napríklad, 2010. Keď by malo dôjsť k výmene vlád. A najvyššie splátky, prekračujúce miliardu, zaplatí „niekto“ o desať rokov.

Huncútske riešenie. Umožňuje premiérovi chváliť sa tým, že vďaka šetreniu napríklad v obrane má vláda dosť na dôchodky. V Smere pritom chystajú pascu do budúcnosti. Rovnakú, za ktorú kritizuje Fico svojho predchodcu Dzurindu (že mu prenechal druhý pilier, ktorý odsáva peniaze, ktoré by inak išli do štátnej Sociálnej poisťovne. A ktoré, samozrejme, Ficovej vláde chýbajú).

Ak nebude mať vláda v roku 2016 napríklad na trináste dôchodky, podľa tejto logiky to môže pokojne zvaliť na Ficov kabinet spred ôsmich rokov.

debata chyba