Masaker

GLOSA: Slovenská polícia krvavo zmlátila maďarských futbalových fanúšikov... Takto jednostranne vidia víkendové udalosti z Dunajskej Stredy v Maďarsku. A v SMK.

04.11.2008 13:27
Futbal Foto:
V zápase Dunajská Streda - Slovan miestami nešlo o futbal.
debata

Csáky je rozhorčený a žiada, aby sa incident vyšetril. V Maďarsku medzičasom spálili slovenskú vlajku a zdemolovali slovenské tabule v obci Mlynky. Z futbalového zápasu sa stal zápas „národný“.

Pre spresnenie treba dodať, že zápas v Dunajskej Strede mal v sebe nacionalistickú rozbušku od začiatku. Maďarskí fanúšikovia prišli opásaní vlajkou Veľkého Uhorska. Viacerí z nich prekročili štátne hranice ozbrojení – a dosť nebezpečne. Z čoho veľmi jasne vyplýva, že prišli agresívne naladení. Tvrdý zásah slovenskej polície nebol príčinou problémov, ale ich následkom. Viac-menej nevyhnutným…

Dnes, s miernym odstupom, už vieme dve veci. Po prvé: zásah polície bol oprávnený. Agresívny dav treba krotiť na začiatku, nie na konci, keď stratí zábrany (a rešpekt). Po druhé: zásah polície bol zbabraný. Trestuhodne. Kto udrie na rozzúrený dav a začne ho vytláčať, musí vedieť, kam ho vytláča. Spoliehať sa na pripitého vrátnika, že stihne otvoriť zamrežovanú bránu, je nezmysel. Polícia mala mať celú akciu pod kontrolou. To, že nezabezpečila únikové trasy, bola hrubá chyba, ktorá mohla mať tragické následky. Len preto, že veliteľ zásahu nedával v škole (na fyzike) pozor.

Za túto školácku chybu sa mala polícia skrvaveným fanúšikom čo najskôr ospravedlniť. Nie preto, že sú to Maďari. Jednoducho preto, že sú to ľudia, ktorým hrozila smrť udupaním. A udusením.

Po slovenskom „prepáčte“ by potom mohlo prísť aj to maďarské. Za provokácie, spálenú vlajku, tupé vyčíňanie Maďarskej gardy… V opačnom prípade vážne hrozí, že zápas z Dunajskej Stredy bude pokračovať tretím, zakázaným polčasom.

Diskutuje: Ako riešiť vyhrotené slovensko-maďarské vzťahy,
ktoré sa prejavujú už aj násilím na štadióne?“:[http://tema.pravda.sk/…ite-442.aspx]

debata chyba