Rýchly zákon

GLOSA: Vláda si pri snahe o udržovanie stavu slovenského hospodárstva nemotorne zobrala za cieľ aj zmrazenie cien energií pre rodiny. Zaistiť to má nový zákon o podávaní cenových návrhov obchodných spoločností.

05.11.2008 14:37
debata

Zákonom sa v utorok hrdil premiér Robert Fico aj jeho minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Tvorbu takéhoto zákona Jahnátek spomenul už pred dvoma rokmi a to, že norma sa pripravuje, povedal Fico pred pár týždňami.

Napriek dlhodobej príprave premiér v utorok ráno oznámil, že na zákone sa pracovalo aj v noci. A výsledok? V zákone je jedna veta a dve odvolávky na Obchodný zákonník. Na internetovej stránke vlády k zákonu nie sú žiadne ďalšie analýzy ani vysvetlenia. Prečo by mali byť? Napríklad preto, že ak má každá obchodná spoločnosť schvaľovať návrh cien pre regulačný úrad na valnom zhomaždení, tak to prinesie obrovskú agendu pre stovky spoločností.

Cenové konanie sa predĺži o ďalší mesiac, a tak návrhy na ceny od januára budú musieť byť pripravené už v septembri a ceny tak budú vzdialené od skutočnosti. Možnosť vlády umelo vetovať cenové návrhy navyše môže byť v rozpore s privatizačnými zmluvami. Právna analýza k návrhu zákona by preto bola namieste, keďže v hre môžu byť do budúcnosti miliardy korún daňovníkov.

Nízke ceny energií každý privíta. Keď sa dajú dosiahnuť, treba to pripraviť poriadne na právnom a ekonomickom základe, bez zbytočných rečí politikov.

debata chyba