Sušené slivky proti kríze aj idotom

STĹPČEK: Minulý týždeň sa zistilo, že novinári sú idioti. Zistilo sa to na vláde a tam veru o tom musia niečo vedieť, lebo sú s novinármi v bežnom profesionálnom styku. To znamená, že sa s nimi v podstate nebavia, ale raz za čas ich zmydlia na tlačovej konferencii ako siroty.

06.11.2008 11:12
Oliver Bakoš Foto:
Filozof Oliver Bakoš.
debata

Keď vidíme občas novinára, ako vychádza z takej tlačovej konferencie, takmer vždy má na tvári zmätený výraz ako po ťažkej havárii alebo trvalej strate pamäti. Ak by mal zostaviť článok z vyhýbavých odpovedí, ktoré získal, musel by ich citovať úplne presne, ale ak by ich citoval úplne presne, tak by ich čitateľ nielenže nepochopil, ale samotný čitateľ by mal na tvári výraz ako po ťažkej havárii alebo trvalej strate pamäti.

Spoločnosť si nemôže dovoliť, aby, po prečítaní novín, dostala značná časť národa amnéziu hneď ráno a ešte k tomu v električke. Ak si má obyčajný človek spomenúť na rozumné kroky ktorejkoľvek vlády, zvyčajne mu to poriadnu chvíľu trvá. Často by si neporadil, ak by sa neoprel o nejaký kolektívny mýtus, načerpaný zvyčajne z novín. Ak je to však tak, na čo je potom právo na odpoveď? Nie je potom zvláštne dávať novinára na súd? Ako odsúdiť nesvojprávnych?

Problémom však zostáva, ako sa mohlo zistiť tak rýchlo, že sú novinári idioti? Veď vláda tam nie je večne a navyše novinári ani neriadia nijaký dôležitý rezort, ba dokonca ani jeden z tých zanedbaných, akým je napríklad školstvo. Takže ako? Prezradil im to azda niekto? Nejaký renegát? Na človeka zapôsobí zvláštnym dojmom, ak sa dozvie, že novinári sú idioti. Doľahne naňho melanchólia a zvyšok dňa nevie, čo robiť.

Najlepšie po takomto zistení bude azda kúpiť si vrecúško sušených sliviek, aj keď toto rozhodnutie tiež nemusí byť pre každého jednoduché. Domáce slivky, ak sú sušené, sú zväčša nevykôstkované, kupované bývajú nevykôstkované i vykôstkované. Novinárov síce tak rýchlo nenahradia, ale aspoň ponúkajú riešenie ako v každodennom živote ďalej. Vykôstkované slivky sú o niečo drahšie, býva ich teda menej. No menej pravdepodobné je, že prerazia ďasná, zlomia zub alebo vybijú plomby. No ak si občan kúpi vykôstkované sušené slivky z Kalifornie, potom napomôže preklenúť hypotekárnu krízu takpovediac priamo na pľaci.

Občan, ktorý sa dokáže dlhodobo zaoberať takým konkrétnym problémom, ako sú sušené slivky, na novinárov rýchlo a ľahko zabudne. Zaraz letí na vlne života, rovno v ústrety pravde. Teda ako politik.

debata chyba