O pilieroch

KONEČNE Martina Hrica: S piliermi majú najväčšie skúsenosti mostári. Žiaden im ani nespadol. Niektorí ekonómovia tvrdia, že nerieši populačnú krízu. DSS totiž nemôžu peniaze uložiť do banky, kde by ich pri nízkych úrokov zožrala inflácia.

06.11.2008 16:09
Dôchodca Foto:
Ilustračné foto
debata

Či ich investujú do nehnuteľností, akcií či podielových fondov, o 40 rokov budeme potrebovať dostatok mladých, dobre zarábajúcich ľudí, ktorí ich budú schopní kúpiť, premeniť na peniaze. Dôchodca si predsa nedá na večeru kúštik akcie s maslom na cibuľke. Na túto námietku som zatiaľ presvedčivú odpoveď nepočul.

Ináč to Ficovo kacírstvo o štátnej DSS hlásam roky, od prvého dňa ich vzniku. Všeobecne sa za najspoľahlivejšiu úložku považujú štátne dlhopisy. Zadlženie štátu na diaľnice či Mochovce predstavuje na úrokoch prinajmenšom 100 percent. Prečo by ich dôchodcovia nemali dostať priamo – bez poplatkov pre DSS? Ústava zaručuje rovnosť všetkých foriem vlastníctva (teda aj „správcovstva“) a trhový mechanizmus miluje konkurenciu. Štátna DSS by sa uspokojila s nulovým ziskom a temer nulovými nákladmi. Tomu by som vravel – konkurencia ako bič.

debata chyba