Kríza v balíčku

GLOSA: Záchranný plán ako uniknúť kríze pripravili rezorty hospodárstva a financií. Včera sa ním zaoberal aj prezident, zamestnávatelia či investori. Aby sa mohlo dostať už na dnešné rokovanie vlády.

06.11.2008 23:06
Akcie, burza, Wall Street, finančná kríza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Správa, že ministerskí úradníci pracujú na tom, ako zmierniť dosahy hospodárskej krízy, určite teší. Horšie je to už s obsahom správy. Pretože jednotlivé opatrenia sú príliš vágne, všeobecné, a navyše neprinášajú nič nové.

Dvadsaťšesť opatrení, ktoré má v rámci balíčka ministerstva hospodárstva dnes na programe vláda, nie sú ani zďaleka receptom proti kríze. Väčšina bodov z Jahnátkovho materiálu sa nachádza už v programovom vyhlásení vlády. Hospodárstvo chce udržať v dobrom stave diaľnicami či stavbou elektrární. Žiadne znižovanie daní či odvodov. Staré veci, ako napríklad: Podpora inovácií či aplikovaného výskumu. Niečo, čo Brusel presadzuje už dlhé roky. Alebo problémové zvýhodňovanie domácich subdodávateľov pred zahraničnými.

Takzvaný balíček v podstate len zhrnul priority vlády v oblasti energetiky a sociálnej oblasti. A pomenoval aktivity, ktoré by kabinet robil bez ohľadu na to, v akej situácii sa nachádza svetové finančníctvo.

Celý humbug okolo balíčka môže vyvolať v obyvateľoch pocit, že vláda pre ochranu pred krízou aspoň niečo robí. Otázne je, či je materiál použiteľný aj na iné účely.

debata chyba