Rýchlo do penzie

GLOSA: Ministerka Tomanová nezabránila ľuďom, aby neodchádzali do predčasného dôchodku. Paradoxne, aj po sprísnení podmienok sa pre túto možnosť rozhodlo viac ľudí ako v minulom roku.

08.11.2008 12:31
Tomanová Foto:
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová
debata

Ministerstvo sa nebráni ani celkovému zrušeniu predčasných dôchodkov. Lenže to by bola chyba. Táto možnosť je veľmi dôležitá a potrebná pre ľudí, ktorým do normálnej penzie neostáva veľa a prídu o prácu či dlhodobo ochorejú. Problém nastáva až vtedy, keď predčasný dôchodok nadmerne využíva veľké množstvo ľudí. Pretože, hoci to znie cynicky, Sociálna poisťovňa prichádza o peniaze. Namiesto toho, aby prostriedky smerovali na jej účet.

Čím dlhšie bude koalícia strkať hlavu do piesku, tým horšie. Čiastočným riešením na krátky čas môže byť absolútne sprísnenie podmienok tak, aby predčasný dôchodok dostal skutočne iba ten, kto ho potrebuje. Dôležité však je, aby politici najprv sami pochopili a potom začali ľuďom vysvetľovať jedno: Svet sa rýchlo mení, a preto pracovať dlhšie ako bolo zvykom za socializmu, je nevyhnutné. Štát nemôže zabezpečiť blahobyt všetkým už od 62, respektíve 65 rokov. Jednoducho na to nemá. A zlepšovať sa to tiež nebude.

Problém by v budúcnosti pomohol vyriešiť práve vládou nenávidený druhý pilier. Vek, v ktorom sa sporiteľ rozhodne odísť do dôchodku, bude závisieť najmä od našetrených peňazí. Teda, ak ich dovtedy niekto neznárodní…

debata chyba