Most-Híd na juhu s SMK neprehral, tvrdí Bugár

Most-Híd podľa predsedu strany Bélu Bugára na juhu Slovenska neprehral so stranou SMK. Ako povedal Bugár v nedeľu na tlačovej besede, nemôže sa hovoriť o porážke.

16.11.2014 17:26 , aktualizované: 17:40
debata (5)

„SMK stratila desať, my sme získali 20 – 30 starostov a primátorov. V Kráľovskom Chlmci náš kandidát porazil kandidáta SMK. Pre nás však nie je dôležité SMK. My budujeme Most-Híd. My sme pozície obhájili. Most-Híd sa udomácňuje na južnom Slovensku,“ vyhlásil Bugár.

Bugár upozornil, že v Komárne Most-Híd uzavrel koalíciu s SMK. Tá sa však neosvedčila. „Päť rokov trvajúce osočovanie diskvalifikuje takúto spoluprácu. Občania neveria jej úprimnosti, preto s tým treba počítať,“ zdôraznil. Neúspechom v Dunajskej Strede, kde sa Most-Híd nepresadil, sa budú zaoberať stranícke orgány.

Most-Híd podľa Bugára podporil aj viacerých nezávislých kandidátov, ktorí boli nadmieru úspešní. „Mali sme nižší počet kandidátov ako pred štyrmi rokmi. Podporili sme viacerých nezávislých kandidátov. Udržali sme však naše pozície. Obájili sme Rožňavu, získali Kráľovský Chlmec, ktorý sme nemali. Štúrovo, Fiľakovo, Nové Zámky, Veľký Meder získali nezávislí s našou podporou,“ povedal s tým, že ho teší aj víťazstvo Andrey Turčanovej v Prešove, ktorá mala tiež podporu jeho strany.

Celkovo vo voľbách podľa Bugára uspelo 173 primátorov a starostov s podporou Mosta-Híd, ďalších 46 úspešných nezávislých kandidátov, ktorí zvíťazili, mali tiež podporu strany. „Posilnili sme v Bratislave. Máme v mestskom zastupiteľstve viac poslancov. Úspešní boli aj naši kandidáti z mládežníckej organizácie. Naša rómska organizácia bola úspešná nadmieru. Jej predseda vyhral voľby v Rimavskej Seči,“ dodal.

Výsledky volieb berie Most-Híd ako veľkú výzvu. „Musíme zintenzívniť spoluprácu s našimi starostami a poslancami. Musíme vymyslieť model spolupráce s nezávislými starostami a poslancami. Občania pochopili, že tieto voľby sú pre nich dôležitejšie ako voľby do Európskeho parlamentu alebo regionálne voľby, preto prišli voliť,“ povedal Bugár s tým, že tieto voľby ovládli nezávislí kandidáti.

Podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej voľby priniesli niekoľko otázok. „Najzávažnejšou je, že stranícka podpora kandidátov neznamená automaticky úspech, ale môže byť aj handicapom proti občianskym kandidátom. V regiónoch sa nedá spoliehať na značku,“ zdôraznila. Potešilo ju, že pod značkou Most-Híd uspeli aj slovenskí kandidáti. „Máme poslancov okrem Bratislavy aj v Prešove alebo Handlovej. To potvrdzuje oprávnenosť postupu Mosta-Híd a teda, že národnostná otázka nie je zdrojom polarít,“ konštatovala.

Nesrovnala nepodporili pre tvrdohlavosť Procházku

Za to, že Ivo Nesrovnal nemal podporu štvorkoalície Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS môže podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára tvrdohlavosť Radoslava Procházku. Ako povedal Bugár, ľutuje, že nedošlo k dohode o podpore Iva Nesrovnala. „Za to môžeme ďakovať tvrdohlavosti Radoslava Procházku. Zo začiatku to vyzeralo tak, že bude naším spoločným kandidátom. Potom z toho Procházka vycúval. Teraz vidíme, že je to obrovská škoda. Bolo to veľmi zlé a neuvážené rozhodnutie Procházku,“ vyhlásil Bugár.

Štvorkoalícia Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS pôvodne uvažovala o podpore Nesrovnala. Neskôr Procházka ako kandidátku presadil Tatianu Kratochvílovú. Tá kandidatúru stiahla a následne Sieť, Most-Híd a SDKÚ-DS podporili vo voľbách Milana Kňažka.

Pozrite si, kto povedie vaše mesto či obec a tiež, kto ju viedol od roku 1990.

Kompletné výsledky volieb na jednom mieste – aj so zoznamom poslancov zastupiteľstiev.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #komunálne voľby #SMK #Lucia Žitňanská