Odchádzajúcich starostov a primátorov čaká odstupné

Časť starostov a primátorov sa po sobotňajších voľbách do svojich funkcií nevráti. Niektorí už nekandidovali, iným voliči nedajú svoj hlas.

15.11.2014 08:00
debata (2)

Každého z nich však čaká odstupné. Nie však päťmesačné, aké dostali ich predchodcovia v roku 2010, ale už len trojmesačné. Vyplýva to zo zákona o postavení a platoch primátorov a starostov, ktorý zmenila rok po posledných komunálnych voľbách vláda Ivety Radičovej.

Primátorom či starostom, ktorí si odkrútili štvorročné funkčné obdobie, sa trojmesačné odstupné vypočíta z ich priemerného platu. Odstupné dostanú len starostovia a primátori, ktorí svoju funkciu vykonávali aspoň šesť mesiacov. Ak boli na tomto poste kratšie, na odstupné nárok nemajú. Zmena zákona nielenže znížila výšku odstupného, ale aj platy šéfov radníc, ktoré boli často vyššie ako plat premiéra či ministrov.

Primátor Sobraniec Štefan Staško už na túto funkciu nekandiduje. Na čele mesta stál štyrikrát. Z vyše päťmiliónového rozpočtu Sobraniec na tento rok mu tak vyplatia odstupné vyše deväťtisíc eur. Staško hovorí, že na úrade práce neskončí, už má dve nové pracovné ponuky. „Som lesný inžinier a môžem sa vrátiť aj na pôvodné miesto,“ povedal. Ako hlavný dôvod nekandidovať uviedol, že si chce užiť trochu pokoja.

V maličkej obci Ižipovce v Liptove s 92 obyvateľmi sa voľby neuskutočnia vôbec, pretože tam nik nekandiduje ani za starostu, ani za poslanca. Dlhoročný starosta už odmieta po troch volebných obdobiach opäť kandidovať. „Už toho mám naozaj dosť,“ povedal Michal Franko. Pri rozpočte obce okolo 15-tisíc eur si sám platí aj služobný mobil. Odstupné by mal dostať okolo 700 eur, uvidí ich však asi až vtedy, keď pri doplňujúcich voľbách zvolia jeho nástupcu. Dovtedy bude musieť obec stále viesť. Či však bude mať niekto záujem o prácu starostu na tretinový úväzok za 245 eur mesačne, zatiaľ nie je isté.

Zníženie odstupného pre končiacich šéfov radníc žiadalo už pred štyrmi rokmi Združenie občanov miest a obcí. Zdôvodňovali to tým, že navrhovaná zmena by ušetrila obciam a mestám minimálne 10 miliónov eur. Vysoké až 5-mesačné odstupné totiž zaťažovalo aj tak často prázdne pokladnice miest či obcí. Tie často pre nedostatok peňazí vypínali verejné osvetlenie či šetrili na kúrení v školách, domovoch sociálnych služieb či na údržbe chodníkov a ciest či zelene. Naopak, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s tým nesúhlasilo. Podľa ZMOS-u nárok na odchodné majú nielen starostovia a primátori, ale aj poslanci Národnej rady či ministri.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby