Nový primátor Košíc Jaroslav Polaček venoval víťazstvo synovi

Štyria noví a štyria staronoví primátori si sadnú do kresiel v krajských mestách. Bratislava mení šéfa mesta, víťaz volieb Matúš Vallo to považuje za veľkú vec.

11.11.2018 02:01 , aktualizované: 04:44
debata (36)

Bratislava: Matúš Vallo

Matúš Vallo Foto: TASR, Martin Baumann
voľby, Vallo Matúš Vallo

Bratislave sa podarila veľká vec, dokázali sme to. Týmito slovami, so svojím tímom za chrbtom, oznámil víťazstvo vo voľbách primátora hlavného mesta SR Matúš Vallo, kandidujúci s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia.

Svoje víťazstvo označil za prejav dôvery voličov „slušných a čestných odborníkov, ktorí majú radi Bratislavu a jediným ich motívom sa vydať na túto cestu je úprimná snaha zmeniť mesto k lepšiemu“. Vyjadril presvedčenie, že výsledok volieb nie je iba želaním zmeniť politikov. „Je to aj želanie zmeniť prístup k mestu a ja som rád, že môžem byť súčasťou tejto zmeny,“ uviedol.

Poukázal na to, že kampaň, ktorú so svojím tímom viedol, bola slušná, transparentná, kreatívna a najmä sa diala priamo medzi ľuďmi. „Presne takýmto štýlom, ako sme robili kampaň, chcem riadiť hlavné mesto,“ uistil.

Podľa jeho slov nastáva obdobie spolupráce. „Chcem vyzvať všetkých aktívnych, kreatívnych a zapálených ľudí, aby sa pridali k tejto spolupráci a snahe zmeniť naše mesto v lepšie miesto pre život,“ povedal.

Poďakoval sa svojim podporovateľom, najbližšej rodine i všetkým Bratislavčanom, s ktorými sa počas svoje kampane stretol. „Načerpal som od vás nielen energiu, no mnohému som sa od vás naučil pokore, načúvaniu i trpezlivosti. Sľubujem, že takto budem viesť Bratislavu ako primátor,“ zdôraznil Vallo.

Svoje víťazstvo oznámil po tom, čo po tretine spočítaných okrskov v hlavnom meste disponoval výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi, ktorí už priznali svoju volebnú porážku.

„Voľby sú za nami, realita je pomerne jasná. Je čas povedať, že máme víťaza volieb. Je to Matúš Vallo. Zablahoželal som mu a poprial som mu dobré smerovanie, dobrý vietor a veľa síl na to, aby mal energiu viesť naše mesto najlepšie, ako môže,“ uviedol jeho súper Václav Mika. Poznamenal, že víťaz volieb si zároveň berie zodpovednosť za vývoj nášho mesta. Verí, že hlavné mesto dostalo „do čela“ človeka, ktorý mu bude pomáhať.

„Bratislavčania rozhodli. Chcem sa všetkým Bratislavčanom poďakovať, všetkým tým, ktorí prišli k voľbám a prejavili záujem o svoje mesto. Osobitne sa chcem poďakovať tým, ktorí ma podporili. Boli ich veľmi veľa, ale tentoraz to na víťazstvo očividne nestačilo,“ vyhlásil Ivo Nesrovnal, súčasný primátor.

„Neviem skryť sklamanie z tohto výsledku, ale je slušné pogratulovať víťazovi,“ uviedol v reakcii na predbežné výsledky volieb Ján Mrva. „Ja som ponúkal ako kandidát demokratickej opozície skúsenosť, výsledky, odbornosť, Bratislavčania si vybrali sympatie mladého muža, jeho plán a tím. Tak som zvedavý, ako ho naplní. Budem mu v tom držať palce, ale budem ho ako demokratická opozícia kontrolovať, či ho napĺňa tak, ako to sľúbil, hlavne transparentne a odborne,“ avizoval.

Košice: Jaroslav Polaček

Jaroslav Polaček Foto: TASR, František Iván
voľby, Polaček Jaroslav Polaček

Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov stal novým primátorom Košíc, sa poďakoval voličom, tímu aj rodine. „Dovoľte mi, aby som toto víťazstvo venoval svojmu synovi, ktorého som rok nevidel. Toto víťazstvo je pre neho,“ vyhlásil počas volebnej noci. Reagoval tým na kauzu, ktorá rezonovala v predvolebnej kampani.

Podľa jeho slov stojí za víťazstvom s približne 20-percentným priebežným náskokom čestnosť. „Tento tím sa volá Fungujúce Košice. Ďakujem Košičanom, ktorí mi dali hlas. Ďakujem tým, ktorí pochybovali, a aj tým, ktorí mi hlas nedali – sú Košičania a my sme tu pre nich,“ povedal. Spolu so svojím tímom chce, ako hovorí, zastaviť rodinkárstvo a parazitovanie na mestskom majetku. „Chceme, aby sa Košice vrátili naspäť Košičanom a nepatrili vyvoleným,“ vyhlásil.

Na adresu svojich podporovateľov uviedol, že všetci verili v to, že Košičania a Košice sú pripravené zastaviť politiku strany Smer-SD. „Košice ukázali červenú tejto politickej strane a verím, že je koniec diktatúre tejto strany, ktorá si uzurpovala moc v tejto krajine, nielen v Košiciach, ale aj na Slovensku,“ povedal.

Víťazstvo by podľa neho nebolo dostatočné, ak by členovia jeho tímu zároveň neboli vo voľbách zvolení za starostov mestských častí, v ktorých kandidovali. „Ak sa nemýlim, prešli nám všetci starostovia, blahoželám im, je to aj ich víťazstvo. Verím, že keď sa ráno zobudíme, tak budeme mať vystavaný aj celý poslanecký zbor tak, aby sme mohli vrátiť Košice Košičanom,“ vyjadril sa.

Ako povedal novozvolený primátor Polaček, po úspešnej volebnej kampani si potrebuje pár dní oddýchnuť, aby ako tím mohli následne realizovať predstavený plán – a to aj napriek tomu, že funkcie sa oficiálne ujme do 30 dní. „Tím je potrebné začať nejakým spôsobom zapracovávať, aby sme od prvej chvíle, ako som Košičanom sľúbil, a hneď na prvých zastupiteľstvách, otvorili štatút mesta, rokovací poriadok a urobili tie veci, ktoré sme na prvých 100 dní naplánovali,“ vysvetlil.

Podľa neho sa v Košiciach určite zmení to, že sa prestane kradnúť. „Toto víťazstvo je o Košiciach a o Košičanoch. Trend, ktorí vidíme, hovorí jasnou rečou – ľudia majú už dosť toho, čo sa tu napáchalo, Košice sú toho príkladom,“ skonštatoval.

Ako zdôraznil, je pripravený spolupracovať úplne s každým. Podľa jeho slov si to Košičania zaslúžia.

Polaček na čele mesta nahradí viceprimátora Martina Petruška, ktorý je od marca poverený riadením mesta. Dôvodom bolo, že riadne zvolený vtedajší primátor Richard Raši (Smer-SD) bol vymenovaný za podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Najväčším rivalom Polačeka bol v tohtoročných komunálnych voľbách práve Petruško, ktorého do boja o primátorské kreslo nominovali strany Smer-SD a SNS.

Trenčín: Richard Rybníček

Richard Rybníček Foto: TASR, Radovan Stoklasa
voľby, Rybníček Richard Rybníček

Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru potvrdil po zrátaní 74 percent okrskových zápisníc, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

Je to výnimočný deň vo výnimočnom meste, chcem poďakovať všetkým Trenčanom. Ten záväzok, ktorý od nich mám je obrovský a verím, že dokončíme veci, ktoré som sľúbil a ktoré máme rozbehnuté a priblížime Trenčín k moderným mestám," povedal Rybníček.

Ako dodal, tretia volebná noc po primátorských voľbách v Trenčíne bola pre neho najnáročnejšia. Na rozdiel od dvoch predošlých kampaní bola táto najagresívnejšia a chvíľu som nevedel, do akej miery tá naša práca bude pre Trenčanov dostatočná a ako na nich zapôsobí kampaň protikandidáta. Ale ukazuje sa, že sme išli správnou cestou a že ten pokoj, ktorý som si zachoval, ocenili ľudia. Som naozaj hrdý, že ľudia ocenili naše výsledky," zdôraznil Rybníček.

Aj pre staronového primátora je prekvapujúci veľký rozdiel, s akým zvíťazil. Vyzerá to tak, že tretíkrát po sebe v Trenčíne získam cez 70 percent hlasov. Prekvapilo ma to, no o to viac som presvedčený, že ľudia v Trenčíne cítia zmeny. Som na Trenčanov hrdý a som šťastný," doplnil Rybníček.

Prioritami do nového volebného obdobia je dokončenie verejných priestorov ako átrium pod Mestskou vežou, vnútrobloky na Východnej a Halašovej ulici, pokračovanie revitalizácia parku, debarierizácia lesoparku Brezina, rekonštrukcia Kina Hviezda, cesty, chodníky a ďalšie veci, ktoré Trenčania očakávajú.

Žilina: Peter Fiabáne

Peter Fiabáne Foto: TASR, Erika Ďurčová
Fiabáne, voľby Peter Fiabáne

Primátorom Žiliny by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca. Informoval o tom na základe neoficiálnych výsledkov z 90 percent okrskových komisií, podľa ktorých zvíťazil s výrazným náskokom.

„Pre mňa je obrovský záväzok a zodpovednosť, aby som nesklamal dôveru, ktorú som dostal. Ďakujem všetkým Žilinčanom, že prišli voliť. Teším sa na ďalšie dni, pretože pre mňa osobne budú znamenať maximum úsilia, aby v našom meste zavládol väčší pokoj, radosť, spokojnosť zo života. Aby naše mesto nabralo nový dych a aby sme sa stali mestom, na ktoré budeme hrdí. Kde budeme radi žiť, budeme sa radi vracať a o ktorom sa bude na Slovensku často v dobrom hovoriť,“ povedal Fiabáne po ohlásení víťazstva.

Za dôležitú považuje aj spoluprácu s novým poslaneckým zborom. „Mojou prvou úlohou je sa s nimi stretnúť a rozprávať sa. Povedať si, skúsme dať nabok všetko to, čo bolo zlé. A skúsme sa baviť o tom, čo vieme spoločne urobiť pre toto mesto. Odchádzam zo zastupiteľstva ako poslanec, ktorý ho nerozdeľoval. Dokonca tvrdím, že som hľadal v zastupiteľstve vždy nejaký kompromis. Považujem to za svoju silnú stránku, vedieť robiť kompromisy, vedieť počúvať a hľadať riešenia,“ dodal Fiabáne.

Banská Bystrica: Ján Nosko

Ján Nosko (vpravo) prijíma gratulácie od svojho... Foto: TASR, Dušan Hein
voľby, Nosko Ján Nosko (vpravo) prijíma gratulácie od svojho volebného štábu a priaznivcov po zverejnení priebežných výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí.

Súčasný primátor Banskej Bystrice Ján Nosko obhájil pozíciu prvého muža mesta pod Urpínom. Informoval o tom sám na základe priebežných neoficiálnych výsledkov väčšiny spočítaných okrskov. Do tejto chvíle zvíťazil v 59 zo 77 okrskov zriadených na území mesta.

„Pokiaľ budeme hodnotiť predbežné výsledky, môžem povedať, že cítim radosť a satisfakciu za štyri roky, počas ktorých sme pracovali pre mesto. Banskobystričania mi vystavili vysvedčenie. Pokiaľ sa výsledky definitívne potvrdia, prijímam ich s pokorou a ďakujem všetkým, ktorí prišli voliť,“ konštatoval Nosko. Ako dodal, nepredpokladá, že sa tieto výsledky zásadným spôsobom ešte zmenia.

Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Smer-SD a SNS, poďakoval všetkým podporovateľom a ľuďom, ktorí pri ňom stáli po celý čas. Chce urobiť všetko pre to, aby obyvateľov nesklamal.

Jeho najväčším súperom v komunálnych voľbách bol 38-ročný ekonóm, manažér, mestský a krajský poslanec Igor Kašper. Kandidoval ako nezávislý a podporovali ho SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko.

Rozhodnúť o tom, kto sa zo štyroch kandidátov stane primátorom mesta na najbližšie štyri roky a kto zo 117 kandidátov na poslancov bude sedieť v 31-člennom mestskom parlamente, mohlo 65 600 voličov. Mesto pod Urpínom bolo po novom rozdelené do siedmich volebných obvodov.

Trnava: Peter Bročka

Peter Bročka Foto: TASR, Lukáš Grinaj
voľby, Bročka Peter Bročka

Doterajší primátor Trnavy Peter Bročka obhájil svoj post a bude pokračovať na čele mesta ďalšie štyri roky. Bročka svoj post obhájil v konkurencii šiestich protikandidátov. Poďakoval sa všetkým voličom, podľa jeho slov u nich zavážilo, ako sa mesto posunulo v uplynulých štyroch rokoch dopredu.

„Teší ma, že Trnavčania ocenili výsledky našej práce. Vidíme, ako sa zmenilo vnímanie Trnavy a že sme akýmsi vzorom, bránou k zmene politickej kultúry na Slovensku, povedal Bročka. Nasledujúce kroky podľa neho budú závisieť od zloženia budúceho zastupiteľstva. "Pretože je pekné byť primátorom, ale je ťažké, ak nemá podporu v zastupiteľstve,“ povedal Bročka.

Na otázku, na čo sa zameria v novom volebnom období, uviedol, že nebude vyberať jednotlivé kroky, "ale určite to bude komplexný rozvoj mesta, aby sme sa dostali na špicu aj v iných oblastiach, ako sme doteraz.

Povedal, že v predvolebnom boji jeho zoskupenie nezávislých poslancov Za lepšiu Trnavu nemalo ani jeden bilbord, ani jeden city light. „Mali sme plagáty a niekoľko typov letákov,“ dodal.

Nitra: Marek Hattas

Marek Hattas Foto: TASR, Henrich Mišovič
voľby, Hattas Marek Hattas

Vo volebnom štábe 31-ročného nezávislého kandidáta Mareka Hattasa sa už naplno rozbehli oslavy po tom, ako sa podľa predbežných výsledkov stal primátorom Nitry. K víťazstvu mu už zablahoželal aj dosluhujúci primátor Jozef Dvonč.

Hattas sa poďakoval svojim voličom a priaznivcom a pripomenul, že je aj so svojím tímom pripravený pustiť sa do práce. „Je to niečo neskutočné, po tých šiestich mesiacoch, čo sme viedli kampaň, je to zrazu obrovské víťazstvo. Víťazstvo celej Nitry. Na tej kampani sa nakoniec podieľalo viac ako 180 ľudí, čo je neskutočné číslo. Mali sme v uliciach obrovskú podporu a ja sa teším. Som určite aj dojatý. Beriem to s maximálnou pokorou, je to určite veľká výzva a ja viem, že zajtra už začíname pracovať,“ skonštatoval.

Podľa jeho slov je dôležité, aby sa ľudia v Nitre začali cítiť bezpečne a postupne opäť získali dôveru v politikov. K jeho prvým krokom bude patriť obsadenie postu hlavného architekta a hĺbkový audit všetkých zmlúv. „A potom postupné zavádzanie tých riešení, ktoré sme mali v našom predvolebnom programe, kde ich bolo viac ako 100. V Nitre je na čom pracovať. Ďakujeme pánovi Dvončovi za to dobré, čo spravil v tomto meste, a o tú bezpečnejšiu Nitru a o tú budúcnosť sa už musia postarať mladí. Áno, budeme asi aj chybovať, nech nám to odpustia, ale budeme to robiť najlepšie, ako vieme, s odborníkmi, transparentne, a chceme a posunieme toto mesto ďalej,“ vyhlásil Hattas.

Mladý aktivista sa neobáva, že by funkciu primátora nezvládol. Pri jej výkone sa chce opierať o tím odborníkov a otvorenú komunikáciu s ľuďmi. „Práve komunikácia bola zásadný problém v Nitre, v tomto meste chýbala a človek tu zostal jednoducho nevypočutý. Ja som realista, obklopujem sa odborníkmi a všetky moje plány a vízie sú podložené nejakými riešeniami. Určite to bude ťažké, počítame s tým, ale ja si myslím, že tú Nitru potiahneme ďalej, že na to máme, že tu je kopec schopných ľudí, ktorí boli nevypočutí. Verím, že na to máme a veríme si,“ dodal Hattas.

Prešov: Andrea Turčanová

Andrea Turčanová Foto: TASR, Milan Kapusta
voľby, Turčanová Andrea Turčanová

Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) povedie mesto aj v ďalšom volebnom období. Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14 205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

V zoznamoch voličov bolo zapísaných 72 521 voličov. Volebná účasť dosiahla 43,2 percenta. Na ďalších miestach sa umiestnili Richard Drutarovský (SPOLU – občianska demokracia, Progresívne Slovensko, OKS, 2648), Miroslav Benko (Smer-SD, SNS, Most-Híd, 2560), František Oľha (koalícia SaS, Sme rodina Boris Kollár, Šanca, Demokratická strana, 2360), Stanislav Grega (nezávislý, 233) a Igor Dužda (Strana rómskej koalície SRK, 133).

„Chcem v tejto chvíli predovšetkým poďakovať všetkým Prešovčanom, ktorí prišli k voľbám a povedali, že naozaj si myslia, že to, čo sme v kampani povedali, že sme Prešov rozhýbali, a dali nám dôveru,“ uviedla Turčanová.

Poďakovala sa tiež zástupcom politických strán KDH, OĽaNO a NOVA, ktorí ju podporovali. „Bolo ich menej ako pred štyrmi rokmi, ale myslím si, že volebný výsledok ukázal, že nie je to o počte strán, ale o kvalite. Chcem sa poďakovať našim kandidátom na poslancom. Verím, že už dnes aj keď ešte nepoznáme sumárne výsledky, sú to už poslanci, ktorí sú novozvolení, pretože bez ich aktívnej účasti v kampani by sme nemali takéto výsledky. Pracovali s plným nasadením a ja im za to veľmi pekne ďakujem. Sľubujem, že po zložení sľubu budeme pracovať ešte viac ako doteraz,“ povedala Turčanová.

Na otázku, čo plánuje urobiť v najbližších dňoch, odpovedala, že keďže je úradujúca primátorka, tak nebude hovoriť o prvých sto dňoch vo funkcii. „Budeme hneď pokračovať v tom, čo sme začali. Myslím si, že toho máme ešte dosť pred sebou. Zároveň pripravujeme nové projekty, ktoré boli predstavené v kampani,“ priblížila svoje plány Turčanová.

Zároveň spomenula svoje začiatky vo funkcii primátorky, pričom prvý rok bol podľa nej ťažký. „Myslím si, že som sa veľa musela naučiť aj na vlastných chybách. Poučená z toho vývoja viem, že už ďalšie chyby robiť nechcem a nebudem. Budem razantne a rozhodne pokračovať v práci a v tom, čo si myslím, že je pre Prešov dobré,“ zdôraznila Turčanová.

Do volebnej centrály prišiel Turčanovú podporiť aj predseda PSK Milan Majerský, ktorý povedal, že sa teší na spoluprácu. „Chceme rozhýbať nielen Prešov, ale aj kraj, a tak ako som to povedal pred voľbami, Prešov ako krajské mesto je ako srdce, ktoré má pumpovať krv do všetkých žíl do okresných miest, obcí,“ povedal Majerský.

Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina poďakoval Turčanovej za pomoc hnutiu. „KDH bolo ťažko zranené v 2016 a takto pred rokom sme sa tu tešili s Milanom Majerským z jeho úspechu. Teraz sa tešíme z úspechu pani Turčanovej. Verím, že o rok a pol sa budeme tešiť z toho, že sme normálna krajina a každá normálna krajina má kresťanských demokratov,“ skonštatoval Hlina.

„Treba poblahoželať víťazovi, teda pani primátorke, akceptovať tak, ako rozhodli ľudia. Politika nemá logiku, je mi to divné, pretože ekonomické výsledky mesta nie sú ideálne, je pomerne veľa sťažností na fungovanie mesta. Ľudia sa rozhodli a treba to akceptovať ako fakt. Uvidí sa, čo bude o štyri roky, to ja tu už vo funkcii kandidáta určite nebudem. Trošku som sklamaný, mal som nejaké prieskumy, ktoré ukazovali, že by mala byť nejaká šanca. Zrejme rozhodla aj nejaká disciplína voličskej základne. Musím povedať, že aj účasť bola vyššia, takže sme očakávali, že výsledky budú o niečo lepšie. Ako som už ale povedal, treba rešpektovať vôľu občana a chcem popriať Prešovu veľa šťastia a rozvoja,“ dodal neúspešný kandidát Hagyari.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018