Dlhoroční starostovia dostanú vyššie odstupné

Niektoré obce si na oficiálne výsledky volieb musia ešte počkať. V iných samosprávach je už dnes jasné, že sa bude hlasovanie opakovať. Volebný kolotoč sa zopakuje v 43 obciach. Na nových starostov čakajú vyššie platy, smútiť však nemusia ani tí, ktorí na svojich postoch skončili. Výška ich odstupného sa bude po novom odvíjať od toho, koľko funkčných období si na obecnom úrade odkrútili.

13.11.2018 06:00
debata (30)

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán vyhlásila výsledky komunálnych volieb v nedeľu popoludní. Niektoré mestá a obce v tom čase však stále nemali k dispozícii oficiálny zoznam poslancov, ktorí sa posadia do obecného či mestského zastupiteľstva. Rozdiely v rýchlosti zverejňovania výsledkov spočívali v tom, či obce využívali na spracovanie dát elektronický Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), alebo nie.

Podľa predsedu Štatistického úradu Alexandra Balleka sa pri spracovaní výsledkov potvrdilo, že IVIS sčítanie významne urýchlil. „Plne elektronicky prostredníctvom tohto systému spočítavalo počas volebnej noci celkovo 448 obcí a miest, čo je takmer dvojnásobok oproti roku 2014. Tieto obce tak sumarizovali elektronicky dáta od najnižšej úrovne, teda od okrskov. Ďalších 740 miest a obcí spracovávalo výsledky elektronicky od úrovne aspoň celomestskej, resp. miestnej zápisnice. Súhrnne tak cez IVIS spracovalo výsledky 1 188 obcí, čo je 41 percent z celkového počtu miest, obcí či mestských častí,“ vysvetlil Ballek v nedeľu na tlačovej konferencii.

V sobotňajších komunálkach dominovali najmä... Foto: Robert Hüttner, Pravda
komunalne volby 2018, zs jeseniova 54 V sobotňajších komunálkach dominovali najmä nezávislí kandidáti. Obsadili viac ako 42 percent starostovských a primátorských stoličiek.

Kompletné výsledky tak boli najrýchlejšie známe tam, kde využívali systém IVIS. „Pri ostatných obciach sa tieto informácie musia dodatočne prepisovať fyzicky z papierových zápisníc. Toto môže trvať určitú chvíľu, podľa môjho odhadu by sme chceli tieto všetky výsledky zverejniť do konca tohto týždňa,“ doplnil šéf Štatistického ú­radu.

Najrýchlejšie mali výsledky k dispozícii v Belejovciach v okrese Svidník. Volebná zápisnica bola do IVIS-u prijatá už v sobotu o 22.27 hodine, menej ako pol hodiny po uzatvorení volebných miestností. Posledná zápisnica prišla za Šoporňu (okr. Galanta), a to v nedeľu o 10.24 hodine. V 43 obciach sa budú konať voľby opäť. Dôvody sú rôzne – niekde sa neprihlásili žiadni kandidáti na starostu alebo poslancov, prípadne sa o miesto v obecnom zastupiteľstve uchádzalo príliš málo záujemcov. Napríklad v Omastinej (okr. Bánovce nad Bebravou) si volili občania len poslancov, pretože za primátora nekandidoval nikto. V Cimennej (okr. Bánovce nad Bebravou), ktorá má iba 97 obyvateľov, bolo zase málo kandidátov na poslancov.

zväčšiť
komunalne volby

Nové voľby vyhlási predseda parlamentu do 30 dní od vyhlásenia výsledkov riadnych volieb. Neúspešní kandidáti, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodnú napadnúť výsledky na Ústavnom súde, tak môžu urobiť do 10 dní od vyhlásenia výsledkov.

Už tradične bola účasť nižšia v mestách ako na dedinách. V mestách a mestských častiach prišlo k volebným urnám 41,62 percenta voličov. V obciach to bolo 57,26 percenta. Celoštátna účasť tento rok dosiahla 48,67 percenta oprávnených voličov. Najvyšší podiel voličov zaznamenali Chorváty (89,88 percenta) a Gemerské Michalovce (89,61 percenta). Naopak, najmenej sa o voľby zaujímali obyvatelia košického sídliska Luník IX, voliť prišlo len 19,44 percenta oprávnených voličov. Spomedzi krajských miest mali najvyššiu účasť Prešov (43,2) a Nitra (43,11), najmenej Trnava (37,74) a Košice (35,71 percenta).

Podľa sociológa Pavla Haulíka je tohtoročná účasť vo voľbách z pohľadu legitimity dostatočná. „Takmer 50 percent je v našich podmienkach dosť, vzhľadom na to, že pri niektorých iných typoch volieb, napríklad pri voľbách do VÚC, je účasť výrazne nižšia,“ uviedol Haulík v nedeľu pre Pravdu v reakcii na volebné výsledky.

Starostovia a primátori, ktorí vo funkciách končia, dostanú odstupné. Nie však všetci rovnaké. Tí, ktorí strávili vo funkcii dlhšie obdobie, dostanú viac. Nárok na odstupné vzniká po minimálne 6 mesiacoch vo funkcii, a je vo výške dvojnásobku priemerného platu šéfa radnice. Za odslúženie celého funkčného obdobia prináleží odstupné vo výške trojnásobku mzdy. Po dvoch obdobiach je nárok na štvornásobok a po troch a viac po sebe nasledujúcich obdobiach až päťnásobok priemerného platu. Základné mzdy starostov sa odvíjajú od počtu obyvateľov obce a priemernej mzdy a minulý rok boli vo výške 1 421 až 3 415 eur. Obecné zastupiteľstvo im mohlo tieto sumy navýšiť ešte o 70 percent.

V sobotňajších komunálkach dominovali najmä nezávislí kandidáti. Obsadili viac ako 42 percent starostovských a primátorských stoličiek. Nasledoval Smer, ktorý získal vyše 20 percent starostov. Úspešná bola aj SNS, ktorá mimo koaličných spoluprác získala 5,5 percenta starostovských pozícií. V štyroch krajských mestách pokračujú staronoví primátori – v Trnave, Banskej Bystrici, Prešove a v Trenčíne. Ďalšie štyri krajské mestá Bratislava, Nitra, Žilina a Košice budú mať nových primátorov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #odstupné #komunálne voľby 2018