Šimečka o potenciálnej štvorkoalícii: Dobrý signál je, že aj po týždni tu je nádej. Väčšiu šancu zložiť vládu má však stále Fico

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka po prevzatí osvedčenia uviedol, že dnes rokoval s SaS aj KDH. V kontakte je aj s lídrom Hlasu Petrom Pellegrinim. Ten zatiaľ na ponuku PS byť premiérom nereagoval. Silnejšie karty má v rukách stále Robert Fico, preto je väčšia šanca, že zostaví vládu. Líder PS však považuje za dobrý signál, že aj týždeň po voľbách prebiehajú aj rokovania o alternatívnej vláde.

09.10.2023 14:42
debata (77)

Predseda PS sa dnes stretol s predsedom KDH Milanom Majerským aj lídrom SaS Richardom Sulíkom. Okrem toho sa dvakrát stretol aj s Pellegrinim, ktorému predostrel ponuku PS.

Šimečka o neformálnych rokovaniach
Video
Zdroj: TV Pravda

Ponuka postu premiéra platí

s Pellegrinim sa stretli vo štvrtok, medzitým komunikujú najmä telefonicky. „Rokovania naďalej prebiehajú a debaty napredujú. Zatiaľ sme nenarazili na nič, čo by mohol byť fatálny problém, že by sme nemohli pokračovať ďalej. Treba znovu zdôrazniť, že silnejšie karty má v rukách Robert Fico. Má poverenie na zostavenie vlády a vedie formálne rokovania,“ povedal Šimečka.

Pellegrini rokovania nekomentoval
Video
Zdroj: TV Pravda

Neformálne rokovania budú pokračovať na báze lídrov. „Oznámil som aj Petrovi Pellegrinimu, že v záujme toho, aby rokovania pokračovali, som pripravený vzdať sa postu predsedu vlády v prospech strany Hlas,“ povedal. „Chcem, aby táto koalícia vznikla a preto som pripravený aj na tento bezprecedentný krok v našich politických dejinách. Som rád, že ma v tomto rozhodnutí podporili aj kolegovia v PS, že to nemá stáť na osobných ambíciách.

Oficiálnu odpoveď od lídra Hlasu ešte nedostal. „Teraz čakáme, ako sa vyjadrí strana Hlas,“ reagoval. „Predpokladám, že sa musia tiež poradiť vnútri strany, v najbližších hodinách, dňoch sa stretneme,“ uviedol líder PS. Šimečka dodal, že platí, že ak bude premiérom Pellegrini, ministrom vnútra by mal byť nominant PS. „Máme skvelých odborníkov ako je napríklad Jaroslav Spišiak. Všetko je predmetom rokovaní, nič v tomto zmysle nie je rozhodnuté a budem sa snažiť aj naďalej,“ zhodnotil.

Rezort vnútra chceme kvôli stabilite

Rezort vnútra chce PS podľa Šimečku obsadiť najmä kvôli stabilite a dôveryhodnosti vlády aj vo vzťahu k spravodlivosti. „Tak ako som povedal pánovi Pellegrinimu, o týchto bodoch som pripravený rokovať,“ hovorí.

Šimečka zopakoval, že oceňuje závery predsedníctva KDH, kde vyjadrili ochotu diskutovať a rokovať o štvorkoalícii. „Pravdepodobnejší scenár je stále, že vládu zostaví Robert Fico, podľa mňa je dobrý signál už len to, že týždeň pol voľbách ešte stále existuje nádej na nejakú alternatívu. Hneď po voľbách v nedeľu sme si mysleli, že je jasné, že vznikne trojkoalícia s Ficom na čele,“ ozrejmil.

Neformálne diskusie o štvorkoalícii budú prebiehať paralelne tak, ako sa to dialo aj minulý týždeň. Detaily rokovania s KDH a SaS nekomentoval. „Posledné, čo by som mal robiť je hovoriť o tých veciach verejne.

Majerský o rokovaniach o potenciálnej štvorkoalícii nehovoril. Uviedol, že sa nestretol s členmi Rady KDH, komunikuje iba s krajskými predsedami. „To je všetko,“ povedal a od novinárov pomaly odchádzal. To, akú mu dal Robert Kaliňák ponuku, nekomentoval. „Ďakujem“ povedal a odišiel. Poslanci za SaS ešte cez víkend na sociálnej sieti vyzvali PS, aby ponúkli Hlasu aj post ministra vnútra.

Cez víkend do debát o skladaní koalície vstúpila aj SaS. Mária Kolíková či Branislav Gröhling (obaja SaS) vyzvali PS, aby Hlasu ponúkli aj rezort vnútra. „Nerozumiem tomu a nestotožňujem sa s týmto návrhom,“ dodal Šimečka. Rezort vnútra v rukách PS je podľa neho zárukou stability.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koaličné rokovania #Progresívne Slovensko #Michal Šimečka