Pozor na hlasovací preukaz. Obec ho vydá voličovi len raz, pri prípadnej strate mu nový nevydá

Hlasovací preukaz vydá obec voličovi len raz, pri prípadnej strate mu nový nevydá. Ak už raz volič hlasovací preukaz dostal, nemôže bez neho voliť ani v mieste svojho bydliska. Vyplýva to z vyjadrenia Ministerstva vnútra.

20.09.2023 10:53
Hlasovací preukaz Foto: ,
Hlasovací preukaz na obecnom úrade v Majcichove
debata (1)

Hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska je možné vybaviť osobne najneskôr do piatka 29. septembra. Treba oň požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.

„Vzhľadom na skutočnosť, že volič nevie preukázať skutočnosť, že preukaz stratil, nie je mu možné vydať ďalší hlasovací preukaz. V prípade vydávania hlasovacích preukazov za stratené, respektíve nenájdené, zapatrošené by vznikla vysoká miera nedôvery vo výsledky volieb,“ vysvetlil pred časom hovorca Matej Neumann.

Priblížil, že ak by mal volič dva hlasovacie preukazy, mohol by teoreticky hlasovať dvakrát v dvoch volebných miestnostiach. Preto v prípade straty preukazu nový nedostane.

Volič môže požiadať o hlasovací preukaz osobne v úradných hodinách obce, najneskôr tak môže urobiť deň pred voľbami. Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne. Požiadať oň môže aj splnomocnená osoba, a to tiež najneskôr deň pred voľbami.

Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

Žiadosť o voľbu poštou zo zahraničia Čítajte viac Približne 61 percent zaregistrovaných voličov na voľbu poštou zo zahraničia doteraz nehlasovalo
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovací preukaz #parlamentné voľby 2023