Fiala: Nájdeme spôsob, ako využiť slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti ruskej agresii. Český predseda vlády o pokrokoch informoval včera na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

18.04.2024 06:00 , aktualizované: 18:47
debata (163)
Premiér Fiala o munícii pre Ukrajinu
Video
Zdroj: EÚ

Fiala uviedol, že za posledných pár mesiacov sa podarilo vyzbierať peniaze na nákup približne 500-tisíc kusov delostreleckej munície. Takmer 200-tisíc je už zmluvne dohodnutých a na ďalších 300-tisíc sa pracuje. Predseda vlády verí, že prvé náboje by mohol Kyjev dostať v júni.

Ťažká situácia

"Ukrajina je v ťažkej situácii a potrebuje našu podporu viac, ako kedykoľvek predtým. Chceme nájsť nové spôsoby, ako pomôcť,“ citovala premiéra agentúra ČTK.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo februári vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. / Zdroj: MSC/Twitter V. Zelenského

Predseda vlády sa vyjadril aj k slovenskej zbierke na nákup munície pre Ukrajinu. Tú spustili viaceré mimovládne organizácie v reakcii na českú iniciatívu a na to, že vláda Roberta Fica zbrane Ukrajine odmieta poslať, hoci komerčné dodávky pokračujú.

Zbierka sa začala len v utorok, no organizátori majú na konte už viac ako 1,5 milióna eur a ďalšie peniaze pribúdajú. Dnes Fiala v Bruseli povedal, že sa nájde cesta, ako tieto financie využiť.

Premiér ešte v stredu reagoval, že je to v prvom rade vládna iniciatíva a poďakoval všetkým ľuďom, ktorí sa usilujú pomôcť statočným obrancom Ukrajiny.

"Je tu cesta, ako využiť tieto prostriedky pre českú muničnú iniciatívu. Je to možné urobiť prostredníctvom nejakých českých neziskových organizácií, ktoré sú schopné následne naplniť ten cieľ, na ktoré slovenskí občania peniaze zbierajú,“ uviedol Fiala, ale nechcel ísť do detailov.

Predseda vlády povedal, že s ním osobne organizátori zbierky neboli v kontakte. "Je to spontánna reakcia. Veľa ľudí to vníma, že Ukrajine je potrebné pomáhať nielen humanitárne, ale aj vojenským materiálom, aby je obrana bola efektívna a aby mohla čeliť ruskej presile. Urobíme všetko preto, aby ľudia na Slovensku mohli naplniť svoj úmysel a pomôcť,“ vysvetlil Fiala.

„Ďakujeme premiérovi Českej republiky Petrovi FIalovi, že na rokovaní NATO ocenil slovenskú občiansku zbierku. Je výnimočné, že Slováci za necelé tri dni vyzbierali bez pomoci vlastnej vlády viac peňazí ako Slovinci a prispievajú ďalej. Nákup munície z prostriedkov od darcov zbierky Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my zabezpečuje náš český partner Dárek pro Putina podľa požiadaviek ukrajinskej armády a v spolupráci s vykonávateľmi iniciatívy českej vlády,“ reagovala iniciatíva na nákup munície pre Slovensko.

ČTK napísala, že k projektu sa podľa českého prezidenta Petra Pavla do utorka pripojilo 20 krajín. Vládny splnomocnenec pre rekonštrukciu Ukrajiny Tomáš Kopečný pre Český rozhlasu Plus povedal, že nákup granátov bude stáť asi tri miliardy dolárov. Celkovo by malo Česko získať okolo 800-tisíc kusov.

Charkov Čítajte viac Ukrajinka z Charkova: Na bojisku to nie je pat, Rusko stále útočí

Zelenského slová

Už zajtra sa v Bruseli stretne Rada NATO-Ukrajina. O jej zvolanie žiadal prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten sa včera prostredníctvom videohovoru prihovoril aj summitu lídrov Európskej únie, ktorý sa začal včera a pokračuje dnes. Slovensko naň zastupuje premiér Fico.

„Ďakujem každému jednému z vás za vaše iniciatívy a účasť v koalíciách na podporu Ukrajiny a našich obranných a bezpečnostných síl. Ďakujem všetkým, ktorých úsilie je skutočne efektívne. Bohužiaľ, ešte sme nevideli milión delostreleckých granátov z Európskej únie, o ktorých sa toľko diskutovalo. Taktiež niektoré ďalšie iniciatívy ešte nie sú úplne zrealizované, a to sa prejavuje predovšetkým v tom, čo môžu naši vojaci na fronte využiť a na čo si ešte, nanešťastie, musia počkať. Žiadam vás, aby ste urýchlili napĺňanie našich dohôd s vami – tak o dodávkach a spoločnej výrobe zbraní a munície, ako aj o financovaní relevantných projektov,“ pripomenul Zelenskyj európskej dvadsaťsedmičke.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Ukrajina okrem iného hovorí, že by potrebovala sedem systémov protivzdušnej obrany Patriot. Jeden už sľúbilo dodať Nemecko. Ďalšie západní spojenci ich hľadajú. Bola to aj téma stretnutia so Stoltenbergom, ktorého sa okrem Fialu zúčastnili aj dánska premiérka Mette Fredriksenová a holandský predseda vlády Mark Rutte.

„Rozhodnutie Nemecka darovať Ukrajine ďalší Patriot nás stavia pred dôležitú otázku. Nie je lepšie poslať niekoľko našich vlastných systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu v čase, keď oni, nie my, čelia útokom? Vieme, že v Európe máme systémy protivzdušnej obrany. Niektoré musia byť dodané,“ zdôraznila v NATO Fredriksenová.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Petr Fiala #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna