788. deň: Rusi pri Časiv Jare opakujú taktiku z Avdijivky. Zelenskyj po súhlase z USA verí vo víťazstvo

Ruské sily pri dobýjaní Časiv Jaru opakujú taktiku, ktorú použili počas kampane o Avdijivku, tvrdí britské ministerstvo obrany. Prezident Volodymyr Zelenskyj cíti po schválení novej pomoci USA pre jeho krajinu "šancu na víťazstvo" proti Rusku. Hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk povedal, že v Sevastopoli na Krym zasiahli ruskú záchrannú loď Kommuna. Rusko tvrdí, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od ukrajinského mesta Časiv Jar. Rusko by v nadchádzajúcich týždňoch mohlo vystupňovať útočné operácie a raketové a dronové údery na Ukrajinu, aby využilo obdobie, kým do krajiny príde nová americká vojenská pomoc, píše ISW.

21.04.2024 06:55 , aktualizované: 22:00
tank Foto: ,
Ukrajinský tank 17. tankovej brigády strieľa na ruské pozície v Chasiv Jar, mieste krutých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine, štvrtok 29. februára 2024.
debata (322)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 788 dní
  • Ukrajinci: V Sevastopole sme zasiahli ruskú loď Kommuna
  • Rusko tvrdí, že dobylo obec Bohdanivka
  • Zelenskyj po schválení pomoci z USA cíti „šancu na víťazstvo"
  • Kyjev: Straty okupantov atakujú 460-tisíc vojakov
  • ISW: Rusko zosilní útoky na Ukrajine, než dorazí nová americká pomoc
  • Ukrajina masívne zaútočila na Rusko, Moskva zostrelila 50 dronov
  • Irán odmietol, že získa od Ruska stíhačky najnovšej generácie Suchoj Su-35
Nájsť a zničiť. Ukrajinskí piloti dronov sa zamerali na ruské tanky aj obrnené vozidlá
Video
kapitol Čítajte viac 787. deň: Ukrajina sa dočkala. Spojené štáty konečne schválili životne dôležitú pomoc za 61 miliárd dolárov

21:36 Moderné bojiská už pozmenili drony vo vzduchu a na mori. Teraz sa zdá, že Rusko aj Kyjev sú na pokraji nasadenia veľkého množstva pozemných dronov na ukrajinskej pôde.

pozemný dron Čítajte viac Terminátor v praxi. Po nebi a vode sa do vojny na Ukrajine hlásia aj pozemné drony

21:02 Podľa hovorcu ukrajinského námorníctva Dmytra Pletenčuka je ruská loď Kommuna po ukrajinskom útoku na Sevastopoľský záliv poškodená natoľko, že nie je „schopná ďalej vykonávať misie“.

Ruskom okupovaný Krym dnes skoro ráno otriasli výbuchy. Ruské úrady podľa agentúry TASS v reakcii uviedli, že ruské sily raketový útok proti jednej zo svojich lodí odrazili. „Padajúce úlomky spôsobili malý požiar, ktorý bol rýchlo uhasený,“ uviedol Moskvou dosadený gubernátor Michail Razvožajev.

Rusko podľa Ukrajinskej pravdy Kommunu používalo na ohliadku miesta, kde v apríli 2022 ukrajinské sily potopili vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, krížnik Moskva. Kommuna j záchranná loď ponoriek z roku 1915, ktorá je najstaršou v ruskom námorníctve a vôbec najstaršou vojenskou loďou v službe na svete, píše server Ukrajinska Pravda.

Ukrajinská pravda dnes ráno s odvolaním sa na ruské médiá a správy na sociálnych sieťach napísala, že v Sevastopoľskom zálive bolo počuť explózie a ľudia tam videli „množstvo dymu“. Prechodne bol tiež uzavretý Krymský most spájajúci južné Rusko s ukrajinským polostrovom, ktorý Rusi v roku 2014 anektovali. Na sieti Telegram sa objavili správy o hasičských autách mieriacich na sever Sevastopole.

20:11 Ťažko skúšané mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny zostáva podľa správ kyjevskej armády naďalej pod ukrajinskou kontrolou. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA, na ktorú sa odvoláva TASR.

„Časiv Jar sa drží,“ povedal v nedeľu pre ukrajinskú televíziu hovorca tamojších jednotiek. Dodal, že nepriateľ síce vyvíja tlak, situáciu však majú pod kontrolou a v meste nie je žiaden ruský vojak.

Hovorca doplnil, že ruské pozemné jednotky sa neúspešne pokúšali postupovať aj s delostreleckou podporou. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Malé mesto Časiv Jar sa považuje za ďalší cieľ ruskej armády.

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od Časiv Jaru. Kyjev sa k týmto správam bezprostredne nevyjadril.

Len pred niekoľkými dňami navštívil mesto ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prehliadol si obranné jednotky. Kyjev začiatkom tohto mesiaca uviedol, že situácia na bojisku v okolí východoukrajinského mesta je „zložitá a napätá“ a že Rusko podniká neustálu paľbu.

19:15 V Nemecku a Litve preskúmavajú nepoužívané elektrárne s cieľom nájsť komponenty, ktoré by sa dali zachrániť a poslať na Ukrajinu. Tam by ich použili na obnovu energetickej infraštruktúry poškodenej ruskými útokmi. Ukrajinskí špecialisti sú už v Litve a Nemecko nedávno ponúklo, že otvorí svoje zariadenia na preskúmanie, povedal v nedeľu v štátnej televízii ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Vyrobiť nevyhnutné vybavenie na spojazdnenie elektrární od začiatku a pred nadchádzajúcou zimou je podľa ministra nemožné. „Preto kolegom a partnerom zdôrazňujem, že musíme vyťažiť maximum z toho, čo je už k dispozícii. Môže to byť nové alebo použité, ale aj keď potrebuje určité opravy, urobíme to tak, aby bolo prevádzkyschopné už túto zimu, aby sa primerane zvýšila“ výrobná kapacita, povedal Haluščenko.

Hasič likvidujú požiar v Kyjeve, po masívnom...
Obyvatelia sa zhromažďujú pred bytovkou po...
+7Hasiči pracujú v blízkosti krátera, miesto...

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útokmi dronmi a raketami na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Zničilo pritom niekoľko tepelných elektrární vrátane zariadenia v obci Trypilľa, ktoré bolo hlavným dodávateľom elektriny pre Kyjivskú, Žytomirskú a Čerkaskú oblasť.

18:18 Ruské sily pri dobýjaní ukrajinského mesta Časiv Jar opakujú taktiku koordinovaného leteckého bombardovania, ktorú použili počas kampane o Avdijivku. Poukazuje na to vo svojej nedeľňajšej správe o vojne na Ukrajine britské ministerstvo obrany.

Britské vojenské spravodajstvo cituje veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandra Syrského, ktorý povedal, že najvyššie ruské vojenské velenie nariadilo svojim jednotkám, aby Časiv Jar obsadili do 9. mája. Vtedy totiž Rusko oslavuje Deň víťazstva, silne militarizovaný sviatok pripomínajúci víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Syrskyj poznamenal, že Časiv Jar je len krok od väčšieho mesta Kramatorsk.

Britský rezort tiež poukázal na vyjadrenie veliteľa operačnej strategickej skupiny Chortycia, ktorý sa 18. apríla vyjadril, že Rusi spúšťajú 20 až 30 kĺzavých bômb denne. Tie pravdepodobne vypúšťajú ruské lietadlá Su-25, ktoré operujú blízko línie kontaktu, a vzdialenejšie stroje Su-34.

Časiv Jar je však dobre bránené mesto a nachádza sa na vyvýšenom mieste, uviedlo tiež ministerstvo v Londýne s tým, že ruské pozemné sily tam zaznamenali len pomalý pokrok.

17:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cíti po schválení novej pomoci USA pre jeho krajinu „šancu na víťazstvo“ proti Rusku. Uviedol to v nedeľu pre americkú televíziu NBC.

„Myslím si, že táto podpora skutočne posilní ozbrojené sily Ukrajiny. A budeme mať šancu na víťazstvo, ak Ukrajina naozaj dostane zbrane, ktoré tak veľmi potrebujeme. Niektoré naozaj kľúčové zbraňové systémy, ktoré sa ťažko získavajú. Veľmi si to vážim,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa 23 miliárd dolárov na doplnenie amerických zbraní, zásob a vybavenia. Vyše 11 miliárd vyčleňuje na financovanie konkrétnych vojenských operácií USA v regióne a takmer 14 miliárd na pomoc Ukrajine pri nákupe moderných zbraňových systémov a ďalšieho vojenského vybavenia.

Návrh poslali Senátu, kde je schválenie v najbližších dňoch takmer isté. Prezident Joe Biden prisľúbil, že ho okamžite podpíše, pripomína agentúra AP.

16:08 Hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk povedal, že v Sevastpoli na okupovanom polostrove Krym zasiahli loď. Médiu Liga potvrdil, že to bola záchranná loď Kommuna. Ako informuje spravodajský portál Kyiv Independent, rozsah škôd na lodi nie je známy.

Skôr počas dňa Ruskom dosadený gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev na platforme Telegram napísal, že na ruskú Čiernomorskú flotilu zaútočili protilodnou raketou. Tú podľa neho zneškodnili, ale jej časti spôsobili malý požiar, ktorý rýchlo uhasili.

Neoverené video na sociálnych sieťach ukazuje horiacu námornú loď. Miestne médiá informovali, že Krymský most je uzavretý.

Loď Kommuna uviedli do prevádzky v roku 1915 a je najstarším plavidlom v službe ruského námorníctva.

Sevastopoľ je základňou ruskej Čiernomorskej flotily a často naň Ukrajina útočí raketami a námornými dronmi.

Ruská čierno(pod)morská flotila má o člena viac. Ukrajinci potopili Sergeja Kotova
Video

15:22 Za uplynulý deň Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjeva o 950 vojakov. Ako informuje portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruské straty na personále od začiatku invázie stúpli na 459 530.

Rusko počas ostatného dňa stratilo aj 16 tankov, 23 obrnených bojových vozidiel pechoty, 41 delostreleckých systémov, štyri systémy protivzdušnej obrany, 38 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 68 vozidiel a cisterien a osem kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo Moskva podľa Ukrajiny prišla už o 7 229 tankov, 13 896 obrnených bojových vozidiel pechoty, 11 719 delostre­leckých systémov, 767 systémov protivzdušnej obrany, 9 379 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 15 785 vozidiel a cisterien a 1 926 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

13:15 Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od ukrajinského mesta Časiv Jar.

Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na tomto fronte viaceré úspechy, čím zvýšila svoju prevahu. Kyjev zatiaľ zápasí s nedostatkom dôležitej munície, o ktorú žiada svojich západných spojencov.

Bohdanivka leží medzi mestami Časiv Jar a Bachmut. Kyjevské jednotky začiatkom tohto mesiaca uviedli, že situácia na bojisku v okolí Časiv Jaru je „zložitá a napätá“ a že Rusko podniká neustálu paľbu.

Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 13 000 obyvateľov, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

10:39 Sevastopoľským zálivom, ktorý sa nachádza pri Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym, otriasli dnes výbuchy. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda. Ruské úrady podľa agentúry TASS uviedli, že ruské sily dnes skoro ráno v prístave Sevastopoľ na Kryme odrazili raketový útok proti jednej zo svojich lodí.

„Padajúce úlomky spôsobili malý požiar, ktorý bol rýchlo uhasený,“ uviedol Moskvou dosadený gubernátor Michail Razvožajev, ktorého citovala agentúra TASS.

Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruské médiá a správy na sociálnych sieťach napísala, že v Sevastopoľskom zálive bolo počuť explózie a ľudia tam videli „množstvo dymu“. Prechodne bol tiež uzavretý Krymský most spájajúci južné Rusko s ukrajinským polostrovom, ktorý Rusi v roku 2014 anektovali. Na sieti Telegram sa objavili správy o hasičských autách mieriacich na sever Sevastopoľa.

Sevastopoľ býval hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily, opakované ukrajinské útoky zo vzduchu aj z mora ale prinútili ruské velenie presunúť jadro flotily do iných prístavov.

9:55 Rusko by v nadchádzajúcich týždňoch mohlo vystupňovať útočné operácie a raketové a dronové údery na Ukrajinu, aby využilo obdobie, kým do krajiny príde nová americká vojenská pomoc. Podľa denníka Ukrajinska pravda to vo svojej pravidelnej analýze uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

V sobotu americká Snemovňa reprezentantov po mesiacoch vnútropolitických sporov prijala návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 60,8 miliardy dolárov. Než bude pomoc dodaná, musí návrh zákona ešte schváliť americký Senát a podpísať prezident Joe Biden. Vzhľadom k tomu a k logistickým krokom spojeným s vyslaním pomoci na ukrajinský front sa nová podpora na ukrajinskom bojisku podľa denníka neprejaví ešte niekoľko týždňov.

„Situácia na fronte sa preto v tom čase bude pravdepodobne naďalej zhoršovať, najmä ak ruské jednotky zosilnia útoky, aby využili obmedzený čas pred príchodom novej americkej pomoci,“ píše sa v správe ISW.

Podľa amerického inštitútu je už teraz na niektorých miestach bojisko zrejmé zintenzívnenie ruských operácií, ktoré podľa ISW súvisia s abnormálne suchým jarným počasím a tiež s nedostatkom zbraní a munície ukrajinskej armády.

Inštitút pre štúdium vojny ale súčasne uvádza, že ruské jednotky za posledných šesť mesiacov dosiahli na ukrajinskom bojisku iba taktické úspechy a nie je pravdepodobné, že by sa im podarilo prelomiť frontovú líniu.

ukrajina Čítajte viac Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

Rusi napriek tomu môžu zaznamenať operačne významné zisky, pričom možno predpokladať, že uprednostnia oblasti, kde sa ukrajinská obrana zdá byť relatívne krehká, napríklad západne od Avdijivky, alebo oblasti, kde sú ruské jednotky v dosahu operačne významných cieľov, ako je mesto Časiv Jar.

„Hrozba operačne významného ruského postupu v nadchádzajúcich týždňoch pretrváva, aj keď ukrajinské velenie môže teraz cítiť väčšiu voľnosť podstúpiť krátkodobé riziká s ubúdajúcimi zásobami, aby takémuto postupu zabránilo, keď vie, že čoskoro dorazí ďalší materiál,“ podotýka ISW.

Dá sa tiež predpokladať, že vzhľadom na schválenie americkej pomoci Ukrajine ruské velenie zváži zmeny vo svojich plánoch na rozsiahlu ofenzívu, ktorú sa chystá v júni, píše ISW. Ukrajina by však do júna mala byť v podstatne lepšej pozícii ako teraz, dodáva inštitút.

9:19 Južná Kórea podpísala rámcovú dohodu s Ukrajinou, prostredníctvom ktorej poskytne vojnou postihnutej krajine nízko úročené pôžičky v hodnote 2,1 miliardy dolárov (1,9 miliardy eur). Informovala o tom v nedeľu kórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na kórejské ministerstvo financií.

Juhokórejský minister financií podpísal dohodu o pôžičkách so svojím ukrajinským náprotivkom v piatok vo Washingtone.

„Piatková dohoda si kladie za cieľ vytvoriť právny základ pre úverovú pomoc. Obe strany sa zaviazali spoločne hľadať projekty, ktoré pomôžu Ukrajine s jej obnovou a rozvojom,“ uviedlo kórejské ministerstvo vo svojom tlačovom vyhlásení.

09:01 Julija Navaľná prirovnala otázku k invázii Ruska na Ukrajinu – uviedla, že od Putina vtedy nečakala, že zaútočí vzhľadom na silné vzťahy medzi oboma krajinami. „Ale rozhodol sa to urobiť. Desí ľudí, drží ich v strachu. Nikto nevie, čo Putin najbližšie urobí,“ doplnila.

Julija Navaľná Čítajte viac Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane

7:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v rozhovore s brazílskymi médiami sťažoval na dvojitý meter spojencov, uviedol server Ukrajinska Pravda. Podľa neho by spojenecké lietadlá mali zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou, podobne ako to urobili v prípade Izraela.

Keď sme od prvého dňa vojny hovorili, aby spojenci zavreli oblohu nad Ukrajinou, dostali sme odpoveď, že Ukrajina nie je členom NATO, povedal Zelenskyj a pripomenul, že ani Izrael nie je členom NATO.

„Potrebovali zničiť všetko, čo Izraelčanom lietalo nad hlavami (výborne, zničili a ľudia tam žijú, vďaka Bohu). Ale to je dvojitý meter – každý v takej chvíli zabudol, že Izrael nie je krajinou NATO,“ citovala Ukrajinska Pravda Zelenského.

Počas obrany Izraela pred útokom Iránu spojenci demonštrovali, „že technológia stačí na zostrelenie stoviek iránskych rakiet a Šáhidov“ a malo by to byť výstrahou aj pre Rusko.

„Pretože ruské lietadlá a rakety opakovane prekročili vzdušný priestor Poľska a Rumunska a tam neboli žiadne reakcie. To hovorí o dvojitom štandarde,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Vyzval spojencov, aby z lietadiel zostreľovali rakety letiace na Ukrajinu. „Čo sa stalo v Izraeli? Lietadlá strieľali rakety. Ak nám ponúknu napríklad lietadlá z Francúzska, Nemecka, Poľska, Veľkej Británie, je jedno od koho, ktoré sa vznesú do vzduchu na územiach svojich krajín (nehovoriac o iných miestach alebo o našich)… Ak sa tieto lietadlá vznesú nad územia našich susedných krajín a zostrelia rakety, ktoré určite letia na Ukrajinu, ale môžu priletieť aj na tieto územia, ako sa to už stalo v prípade Poľska a Rumunska, tak nech ich zostrelia. Ja im budem tlieskať, budem im za to vďačný. Pretože toto sú rovnaké pravidlá pre všetkých medzi spojencami, nie dvojitý meter,“ uviedol Zelenskyj.

7:00 Moskva tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila päťdesiat dronov počas ukrajinského sobotňajšieho útoku na Rusko. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí. Útoky si vyžiadali niekoľko obetí. Podľa gubernátora zasiahnutej Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova zahynula žena so zlomenou nohou a muž, ktorý ju opatroval, ako aj tehotná žena a jej nenarodené dieťa.

Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že zostrelilo ukrajinskú stíhačku Suchoj Su-25, bez uvedenia akýchkoľvek ďalších podrobností. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť, pripomína agentúra AP.

6:55 Irán poprel medializované správy, podľa ktorých mu Rusko má údajne dodať stíhačky najnovšej generácie Suchoj Su-35. Uviedla to v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na iránsku tlačovú agentúru Fararu.

Medializované informácie v iránskych médiách sa odvolávali na správu z agentúry SNN, ktorá má blízko k Iránskym revolučným gardám. Avšak po konzultáciách s iránskym ministerstvom obrany SNN na sociálnej sieti Telegram správu vzápätí dementovala.

Ministerstvo obrany minulý rok oznámilo, že okrem stíhačiek Su-345 Irán nakúpil z Ruska aj bojové helikoptéry Mi-28H a Yak-130. Podľa Fararu sa však dodávka stíhačiek nakoniec neuskutočnila pre protesty zo strany Izraela a niektorých arabských štátov v Perzskom zálive. Neoficiálne informácie uvádzali, že iránsko-ruská dohoda mala pôvodne zahŕňať dodanie 24 nových stíhačiek.

Po zlyhaní jadrovej dohody z roku 2015 Irán posilnil svoje vzťahy s Ruskou Federáciou, ktorej pomáha s vojenskou logistikou vo vojne na Ukrajine. Západ obviňuje Teherán z dodávok takzvaných kamikaze dronov, ktoré Rusko opakovane použilo v ukrajinskom konflikte. Irán to popiera.

322 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine