Analýza: Komu pomáha polícia

Ako zatiaľ v praxi vyzerá napĺňanie policajného motta "Pomáhať a chrániť", ktorým budú čochvíľa polepené policajné autá, zistili cez víkend niektorí obyvatelia obce Zemianske Sady. Privolaná policajná hliadka nielenže nezakročila proti bitkárom, ktorí napadli právnika z Nitry tak, že musel vyhľadať lekársku pomoc, ale dokonca si podali s výtržníkmi ruky a dovolili im odísť.

13.07.2011 15:05
polícia, komando, kukláči, Švajčiarsko, Biel Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Bez toho, že by proti nim podnikli akékoľvek kroky, ktoré je povinný zo zákona urobiť policajt pri výtržnostiach. Svedkovia incidentu a aj bezpečnostná kamera usvedčili policajtov aj z toho, že si s výtržníkmi tykali.

Bývalý funkcionár elitného policajného Úradu boja proti organizovanej kriminalite Martin Kubík hovorí, že je to systémové zlyhanie Policajného zboru, ktoré sa už deje roky. „Kedysi boli v polícii mozgy, ktoré učili mladých to, čo ich škola nenaučí. Skúsení policajti však odchádzajú a neskúsení sa radšej vyhnú konfliktu. Tvária sa, že nič nevidia. Boja sa zakročiť ráznejšie, aj keď si to situácia vyžaduje, aby nemali na krku inšpekciu ministerstva vnútra za neprimeraný zákrok,“ upozorňuje dlhoročný policajt. Podľa neho aj v súčasnosti hrozí, že zo zboru odíde takmer 4-tisíc skúsených policajtov. „V zbore tak zostanú najmä policajti, ktorí nemajú odslúžených viac ako päť rokov,“ hovorí Kubík.

Problémom polície je aj to, že na juhu Slovenska najmä v okrese Galanta nemá pod kontrolou boj podsvetia o moc. Len za posledných pár týždňov sa tam odohralo niekoľko incidentov, ktoré nasvedčujú, že mafia si znovu delí teritórium.

Napriek tomu, že okresný policajný riaditeľ Marián Siska ubezpečuje, že Galante nehrozí žiadna vojna podsvetia, len pred pár dňami sa pokúsili zavraždiť protitankovým granátom v opancierovanej limuzíne vplyvného podnikateľa z tohto regiónu. Pred polrokom v Galante zastrelili v aute zo samopalu podnikateľa, ktorý mal kontakty na podsvetie. Podľa kuloárov tento prípad súvisel s predchádzajúcou lúpežou v galantskej banke, kde páchatelia použili výbušninu a vykradli len časť vecí zo súkromných sejfov.

Podľa bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora to, že v určitom regióne vypukne vojna v podsvetí, ovplyvňuje viacero faktorov. „Tieto skupiny operujú tam, kde je dobré ekonomické zázemie. Juh Slovenska je napríklad región, kde je blízko hranica. To im zaručuje ochranný mechanizmus. V neposlednom rade tam, kde sa takýmto skupinám darí, odtiaľ neodchádzajú,“ myslí si Ivor. Tvrdí, že je to aj vec tradície, kde sa udržiavajú určité väzby či už rodinné, alebo iné. O tom, či má polícia situáciu pod kontrolou, odmietol špekulovať.

Bývalý policajný vyšetrovateľ, ktorý si želá zostať v anonymite, tvrdí, že v rezorte vnútra a v Policajnom zbore platí už dlhé roky nepísané pravidlo. „Tá politická strana, ktorá si sprivatizuje ministerstvo vnútra, dáva pokyny, ktorú mafiánsku skupinu treba podusiť a ktorú nechať na pokoji,“ hovorí policajt. Podľa neho sa dá presne zistiť, ktorá skupina má v súčasnosti pokoj od policajných razií a ktorej členovia po opakovaných pravidelných policajných akciách končia v policajných celách.

Potvrdzuje to aj Ivor. Ten tvrdí, že podsvetiu sa darí vtedy, keď majú podchytených policajtov. Podsvetie sa vždy snažilo získať ľudí z mocenských zložiek štátu. Polícia aj inšpekcia ministra vnútra vyšetrujú niekoľko podozrení z trestnej činnosti niektorých policajtov a tiež zo spolupráce s mafiou. Polícia preveruje informácie o tom, ako a za akú taxu „pomáhajú ich kolegovia“, ak niekto potrebuje odstaviť nepohodlné osoby.

Na dôveryhodnosti polícii nepridáva tiež fakt, že svoje kontakty na kriminálne prostredie nevedia presvedčivo vysvetliť ani niektorí ľudia z vedenia Policajného zboru. „Výber policajných funkcionárov je príčinou nespokojnosti a veľmi odporuje hodnotám, ktoré presadzuje samotný minister vnútra Daniel Lipšic,“ myslí si člen brannobezpečnos­tného výboru Gábor Gál (Most – Híd).

Prešľapy polície
**
***máj 2011
 – počas vopred pripravenej akcie policajti zastrelili Mateja Čurka, údajne podozrivého z kanibalizmu.

*** máj 2011** – objavili sa informácie, že ľudia z vedenia Policajného zboru majú kontakty na osoby z kriminálneho prostredia.

*** december 2010** – na verejnosť sa dostali diplomové práce policajných viceprezidentov Ľubomíra Ábela a Jána Vaľa z roku 1999, ktoré sa nápadne podobali na práce s rovnakou témou odovzdané v minulosti. Policajný prezident Jaroslav Spišiak sa podozreniami z plagiátorstva zaoberal, no prípad napokon uzavreli ako premlčaný. Do rovnakého podozrenia sa však v júni 2011 napokon dostal aj sám Spišiak so svojou rigoróznou prácou.

*** december 2010** – v prípade takzvaného tureckého kamióna polícia ohrozila nič netušiaceho vodiča, ktorého využila na prevoz látky na výrobu drogy.

*** august 2010** – sporný zásah polície počas masakru v Devínskej Novej Vsi, keď Ľubomír Harman zavraždil 7 ľudí a 15 zranil. Policajti napríklad nevedeli vysvetliť, prečo štyri hodiny po streľbe tvrdili, že Harman spáchal samovraždu bez toho, aby spomenuli, že ho predtým smrteľne postrelili.

*** júl 2010** – policajti zadržali primátora Tornale Ladislava Dubovského obvineného zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, keď s ním išli po dokumenty na mestský úrad, ušiel im.
január 2010 – bankový lupič Roman Červenka polícii ušiel cez okno toalety v nemocnici, chytili ho po štyroch mesiacoch.

*** január 2010** – v rámci bezpečnostného cvičenia na popradskom letisku ukryla polícia do batožiny nič netušiaceho Slováka 90 gramov výbušniny, s ktorou sa dostal až do Dublinu, kde ho polícia na niekoľko hodín zatkla. Štát ho neskôr odškodnil.

*** apríl 2009** – ôsmi košickí policajti týrali rómskych chlapcov a celé si to nakrúcali na mobil. Šesť detí, ktoré vypočúvali v súvislosti s prepadom a okradnutím staršej ženy, vyzliekli donaha a nútili ich, aby sa navzájom bili.

*** august 2008** – pri prepade záložne v Leviciach zahynul policajt aj informátor, polícia pritom o akcii vedela vopred.

*** marec 2006** – z policajnej stanice v Galante ušiel Marián¤Č. obvinený z lúpežných prepadnutí, odniesol si aj 664 eur.

**Čoho sa dopúšťajú policajti
**

Zneužitie právomoci verejného činiteľa, branie úplatkov, marenie spravodlivosti. To sú najčastejšie dôvody, pre ktoré sú trestaní slovenskí policajti. Podľa Správy o trestnej činnosti policajtov ich bolo vlani z týchto, ale aj iných dôvodov obvinených 151. Najbežnejšie sa dopúšťajú zneužitia právomoci verejného činiteľa pri riešení priestupkov v doprave. V minulom roku tvoril tento prečin z celkového počtu 183 trestných činov spáchaných policajtmi približne tretinu – 67. Vedenie polície však vysvetľuje vysoké čísla tvrdením, že ,,medzi podaniami je veľa takých, ktoré majú za cieľ narušiť alebo znemožniť služobnú činnosť policajtov, pomstiť sa alebo zakryť vlastnú trestnú činnosť".

1 debata chyba