VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

V Stavropoľskom kraji na juhozápade Ruska sa zrútil ruský strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3, ktorý sa vracal na základňu po splnení bojovej úlohy, informovalo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Na zničenie lietadla sa hlási ukrajinské letectvo, akciu podľa svojho veliteľa Mykola Oleščuka podniklo v spolupráci s vojenskou rozviedkou HUR.

19.04.2024 10:20 , aktualizované: 16:51
debata (118)
Devastácia strategického ruského bombardéra Tu-22M3
Video
Jednotky (ukrajinského) letectva v spolupráci s vojenskou rozviedkou prvýkrát zničili strategický bombardér dlhého doletu Tu-22M3, používaný ako nosič striel Ch-22, ktoré ruskí teroristi používajú na útoky na ukrajinské mestá," uviedlo ukrajinské letectvo. / Zdroj: Telegram / 112

„Jednotky (ukrajinského) letectva v spolupráci s vojenskou rozviedkou prvýkrát zničili strategický bombardér dlhého doletu Tu-22M3, používaný ako nosič striel Ch-22, ktoré ruskí teroristi používajú na útoky na ukrajinské mestá,“ uviedol Oleščuk.

Putin, Tu-160M, Rusko, Kazaň Čítajte aj Putin 'posvätil' nový stroj. Preletel sa nadzvukovým bombardérom schopným niesť jadrové hlavice

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny. „Bombardér zvládol doletieť do Stavropoľského kraja, kde sa zrútil,“ uviedla HUR na sociálnej sieti Telegram.

Server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na svoje zdroje z obranných síl napísal, že Ukrajinci zostrelili Tu-22M3 protilietadlovým systémom S-200. O niečo skôr portál uviedol, že sa lietadlo podarilo napadnúť vo vzdialenosti 300 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. „Je to prvé lietadlo strategického letectva, ktoré sa Ukrajine podarilo zničiť počas letu. Robil údery proti Ukrajine,“ povedal webu nemenovaný zdroj z obrany.

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih. „Toto bolo lietadlo, ktoré bombardovalo Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa za naše mestá a civilistov,“ povedal pre agentúru AFP hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš.

Ruské besnenie v meste Dnipro

Pri ruskom bombardovaní zomrelo najmenej deväť civilistov, vrátane troch detí.

Fotogaléria
Záchranári hasia budovu, ktorú zasiahlo ruské...
Záchranári nesú zraneného na mieste ruského...
+4Záchranári hasia budovu poškodenej po ruskom...

Ruské ministerstvo obrany skôr uviedlo, že piloti bombardéra sa katapultovali. „Traja členovia posádky evakuovali pátrací a záchranný tím,“ spresnil rezort obrany. Na palube nadzvukového lietadla podľa Moskvy nebola munícia. Stroj spadol v opustenej oblasti a na zemi nevznikli žiadne škody, oznámilo ministerstvo obrany s tým, že lietadlo sa zrejme zrútilo pre „technickú chybu“.

Maxar, satelitný snímok, ruské lietadlá, su-34, ruská letecká základňa Čítajte aj VIDEO: Rusi prišli o stíhačky. Mohutný roj dronov si to tentoraz namieril na ruské základne

Podľa ruského rezortu bola príčinou nehody technická porucha. Niektoré ruské telegramové kanály uvádzajú, že lietadlo mohla zostreliť ruská protivzdušná obrana, ktorá si ho pomýlila s ukrajinským dronom.

Prvý let zásadne modernizovaného Tu-160M ​​​​zo základne v Kazani
Video

Jeden člen posádky Tu-22M3 zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na palube bombardéra boli štyria piloti, ktorí sa katapultovali. Troch záchranári našli krátko po nehode.

Ruské telegramové kanály uvádzajú, že lietadlo... Foto: Anton Geraščenko / Twitter
strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine Ruské telegramové kanály uvádzajú, že lietadlo mohla zostreliť ruská protivzdušná obrana.

„Bohužiaľ tretí člen posádky zomrel. Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným a blízkym,“ uviedol Vladimirov na sociálnej sieti Telegram. Zároveň dodal, že stále prebieha pátranie po štvrtom pilotovi. V skoršom príspevku pritom Vladimirov oznámil, že zvyšní dvaja piloti boli prevezení do nemocnice.

Konštruktér lietadla Tu-22M3 spoločnosť Tupolev stroj opisuje ako nadzvukový bombardér s dlhým doletom, určený na ničenie námorných a pozemných cieľov riadenými strelami a leteckými bombami. Kyjev a jeho západní spojenci uvádzajú, že Rusko používa tieto lietadlá na bombardovanie Ukrajiny. Strely Ch-22 môžu podľa agentúry Reuters niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu. Ruské letectvo podľa správy Medzinárodného inštitútu strategických štúdií (IISS) 2024 Military Balance disponuje 57 strojmi Tu-22M3.

BBC: Argumenty hovoria proti ukrajinskej verzii

Viaceré argumenty hovoria proti verzii ukrajinskej rozviedky o zostrelení ruského strategického bombardéra Tu-22M3, napísal v komentári server BBC News na svojom rusko-jazykovom webe. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že bombardér sa zrútil pre technickú chybu. BBC však spomína aj možnosť, že bombardér mohla omylom zostreliť ruská protivzdušná obrana, alebo Ukrajina použila nejakú novú zbraň, ktorou sa predtým nepochválila.

Ukrajinská vojenská rozviedka HUR tvrdí, že ukrajinské jednotky zostrelili bombardér rovnakými prostriedkami, ktorými bol predtým zasiahnuté ruské lietadlo včasnej rádiolokačnej výstrahy A-50 nad Krasnodarským krajom. Podľa verzie HUR bol Tu-22M3 zostrelený približne 300 kilometrov od Ukrajiny (čím je pravdepodobne myslená vzdialenosť od frontu) a dokázal ešte doletieť do Stavropoľského kraja, kde sa zrútil.

Unikátne zábery zostrelenia ruského prieskumného lietadla Beriev A-50
Video
Moment zostrelenia ruského prieskumného lietadla Beriev A-50, ktoré sa márne snaží svetlicami zmiasť približujúcu sa protilietadlovú raketu. Rusko tvrdí, že už druhé takéto lietadlo v hodnote 350 miiónov eur si 23.2.2024 omylom zostrelilo samo. Ukrajina trvá na tom, že aj toto lietadlo, tak ako to z 15. januára zostrelili oni. / Zdroj: Telegram

Teoreticky je to možné. V ukrajinskej výzbroji sú protilietadlové zbrane technicky schopné zostreliť lietadlo letiace 300 kilometrov ďaleko, a síce S-200D Dubna sovietskej konštrukcie.

Ruské letecké rakety Ch-22, ktoré ruské Tu-22M3 vypúšťajú proti Ukrajine, majú dolet až 600 kilometrov a nevalnú presnosť, a preto možno pripustiť, že pilot bombardéra sa snažil čo najviac priblížiť k cieľu.

Ale tým sú argumenty v prospech verzie ukrajinskej rozviedky vyčerpané. Argumentov proti je viac.

Čas prípravy systému S-200 na nasadenie je 19 hodín, pričom by musel byť blízko frontu. Otázka znie, či v zóne zúrivých bojov možno niečo také utajiť pred nepriateľom po takmer celý deň.

vojna na Ukrajine, Černihiv Čítajte aj Ruské letectvo krváca. Čo spôsobuje Moskve bolestné straty na nebi?

Lietadlo A-50, o ktorom sa HUR zmieňuje, sa zrútilo v Krasnodarskom kraji asi 230 kilometrov od frontovej línie. V tomto prípade ešte bolo možné predpokladať, že ho zostrelila raketa S-200 na hranici svojho doletu, akokoľvek by to bolo veľmi komplikované a možné zrejme len za najpriaznivejších okolností pre útok. No 400 kilometrov v prípade Tu-22M3 je príliš.

Bojová hlavica rakety S-200 je vysoko výbušná a veľmi silná. Zásah lietadla mnohými črepinami tejto strely zvyčajne vedie k úplnému vyradeniu systémov riadenia. Je prakticky nereálne, aby po zásahu lietadlo vykonalo obrat a uletelo ešte 100 až 200 kilometrov.

Na záberoch z miesta pádu je vidieť, že Tu-22M3 padá v plochej vývrtke a horí mu pravý motor. To sa často deje pri technickej poruche. Požiar motora môže spôsobiť aj zásah prenosnou protilietadlovou strelou či zrážkou s vtákom, ale to je málo pravdepodobné, pretože tieto lietadlá lietajú vo veľkých výškach.

Russia Ukraine War Čítajte aj Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

Okrem týchto hypotéz zostáva aj verzia o „priateľskej paľbe“, ako aj možnosť, že Ukrajina použila nové zbrane protivzdušnej obrany, ktorými sa predtým nepochválila. Je príznačné, že dnes ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát od začiatku vojny oznámili, že zostrelili dve nadzvukové rakety Ch-22, vypustené z Tu-22M3.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #ruské lietadlo #vojna na Ukrajine #Tu-22M3 #strategický bombardér