Známe tváre vstupujú do kampane

Známymi športovcami, hercami, režisérmi, lekármi, spisovateľmi či vedcami sa prezentujú v kampani viacerí prezidentskí kandidáti. Kopírujú tak scenár, aký možno pozorovať aj vo svete.

16.01.2014 10:00
Fico, Jakubisko Foto: ,
Medzi hosťami, ktorých premiér a prezidentský kandidát Robert Fico pozval, bol aj režisér Juraj Jakubisko.
debata (43)

Politológ Michal Horský prezentáciu osobností podporujúcich kandidátov vníma ako obohatenie politickej kultúry na Slovensku. „Ak špičkového kandidáta podporí významná osobnosť, nepochybne dokresľuje jeho profil a záujmy a je to obvyklé v demokratickom svete,“ zhodnotil politológ.

V nedávnej prezidentskej kampani v Česku Miloša Zemana podporovali herečka Jiřina Bohdalová, režisér Filip Renč, hudobníci Dan Hůlka či Felix Slováček. K Zemanovmu protikandidátovi Karlovi Schwarzenbergovi sa pridali herec Zdeněk Svěrák, režisér Miloš Forman, speváčka Marie Rottrová alebo herečka Dagmar Havlová. Či známe osobnosti zaberú v kampani na slovenských voličov, sa nedá odmerať. Skôr to býva vecou prestíže kandidátov, kým sa dokážu obklopiť.

Sociológ Martin Slosiarik je presvedčený, že v minulosti spájanie kandidátov so známymi ľuďmi malo väčšiu váhu. „Dnes sa to berie ako povinná jazda. Keď s tým začne jeden kandidát, tak druhý sa musí pridať a dorovnať to, lebo nemôže zostať bez podporovateľov, ktorí ako keby legitimizovali jeho voľbu,“ vysvetlil sociológ. Za nevýhodu by skôr označil, keby chýbajúcich známych podporovateľov iní kandidáti nedokázali dorovnať. O vplyve známych ľudí na výsledok volieb má však pochybnosti. „Bude to taká výrazná spletitosť osobností, že ľudia už nakoniec ani nebudú vedieť, kto koho podporuje,“ usúdil sociológ.

Premiér a prezidentský kandidát Smeru Robert Fico v stredu pozval viac ako dve desiatky osobností do hotela Bratislava na spoločný obed. Vystúpil s krátkym príhovorom a potom už bez účasti médií dve hodiny debatovali. Režisér Juraj Jakubisko povedal, že keby sa prezidentom stal Fico, mali by sme konečne mladého prezidenta. „Tá voľba prezidenta je pre mňa najbližšia. Nie ako priamo on, ja mám rád radšej ženy,“ zažartoval známy režisér.

Medzi podporovateľmi bol aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. V minulých prezidentských voľbách pritom Kováčik stál za Ivetou Radičovou. Na kampaň jej dal 95-tisíc eur. Kováčik Radičovú nechcel riešiť, dnes za najlepšieho kandidáta označil Fica. Povedal, že ho pozná od roku 2000 osobne.

„Správal sa ku mne veľmi korektne, aj keď som pracoval v rámci politického marketingu pre jeho oponentov. Ďalší dôvod je ten, že som prezidentom najväčšieho športového hnutia na Slovensku a cítim z našich regiónov obrovskú podporu pre kandidáta Roberta Fica,“ vysvetľoval Kováčik. Za ďalší, aj keď nie jediný, dôvod považuje to, že Ficova vláda podporuje výstavbu futbalových štadiónov.

Na stretnutí s premiérom bol v stredu aj šéf Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Pred piatimi rokmi Riapoš podporoval Ivetu Radičovú a bol aj jej životným partnerom. Dnes je Riapoš manželom poslankyne Smeru Bibiany Obrimčákovej. O Ficovi povedal, že je najlepším prezidentským kandidátom. Riapoš si nemyslí, že nastal u neho obrat. „Každý má právo na svoj názor. Moja osobná skúsenosť s premiérom je len pozitívna, pretože všetko, čo sľúbil, dodržal,“ podotkol Riapoš.

Premiérovu kandidatúru podporili tiež generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, hokejový tréner František Hossa, futbalista Slovana Bratislava Robert Vittek, bývalý futbalista Ladislav Petráš, šéf Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky, zakladateľ Lúčnice Štefan Nosáľ, neurochirurg Juraj Šteňo či spisovateľ Peter Jaroš. „Sú to múdri ľudia, ktorí dosiahli obrovské úspechy v športe, umení, v podnikaní. Je to pre mňa nová skúsenosť,“ povedal po stretnutí Fico.

Za prezidentským kandidátom Milanom Kňažkom stoja herci Milan Lasica i Emília Vášáryová. Obaja boli prítomní na stretnutí pozvaných hostí v bratislavskom Primaciálnom paláci v utorok večer. Kňažko tam predniesol prejav, ktorý nazval Správa o stave republiky. „Dôvodom, prečo to urobili, je, že ho obaja poznajú dlhé roky a myslia si, že Milan by bol dobrý prezident,“ zhodnotil podporu Lasicu a Vášáryovej šéf Kňažkovho volebného štábu Martin Lengyel.

Kňažkov volebný tím rieši trvalé zapojenie sa osobností do kampane a má na to vypracovanú samostatnú stratégiu. Podľa Lengyela vždy, keď bude niekto ochotný podporiť Milana Kňažka, médiá túto skutočnosť zaregistrujú na verejných akciách.

Milana Kňažka v utorok podporil aj Milan Lasica... Foto: SITA, Ján Slovák
Kňažko, Lasica, Emília Vášáryová. Milana Kňažka v utorok podporil aj Milan Lasica a Emília Vášáryová.

Niektorých kandidátov podporili už počas petičnej akcie pri zbere podpisov za kandidatúru viaceré známe osobnosti. Radoslavovi Procházkovi dal podpis odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, herci Božidara Turzonovová, Robert Roth, futbalista Vladimír Kinder a spisovateľ Michal Hvorecký. Arcibiskup Bezák vo videu na podporu Procházku hovoril o tom, že prezident by mal mať rád Slovensko a ľudí, ktorí tu žijú, a mal by byť tiež vyjadrením novosti Slovenska.

Pri kandidátovi Andrejovi Kiskovi stojí bývalý reprezentačný hokejový tréner Ján Filc. Rozhodnutie Kisku kandidovať označil „za odvážny, ale pre ďalší vývoj demokracie v našej prepolitizovanej spoločnosti veľmi prospešný krok“. Spisovateľ a kňaz Daniel Pastirčák povedal, že „sme unavení zo straníckych monolitov a z prezidentov, ktorí predstavujú lokajov týchto partají“. Kiska oproti nim podľa Pastirčáka predstavuje nezávislého človeka. Kisku podporili aj herci Zuzana Kronerová, Juraj Kemka či filmový režisér Dušan Hanák.

Kandidát pravicových strán KDH, Mostu – Híd a SDKÚ Pavol Hrušovský má v tíme podporovateľov vysokoškolského profesora Vladimíra Krčméryho, kňaza Antona Srholca, ktorí boli aj členmi petičného výboru na občiansku podporu jeho kandidatúry. Dôveru Hrušovskému vyjadrili tiež rektori Trnavskej univerzity Marek Šmid a Vysokej školy svätej Alžbety Marián Karvaj. „Samozrejme, už dnes vieme, že pribudnú ďalšie mená, nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia,“ povedal hovorca Hrušovského Martin Krajčovič.

Občianskeho kandidáta Jána Čarnogurského podporili herec Štefan Bučko, niekdajší minister pôdohospodárstva za SDĽ a jej predseda Pavel Koncoš, spisovateľ Rudolf Dobiáš, expolitik Miklós Duray, bývalý generálny prokurátor ČSRF Martin Lauko, predseda Klubu vojenských výsadkárov Bratislava Ľuboš Dubeň. „Možno nesúhlasím s každým názorom Jána Čarnogurského, ale viem, že sa za neho ako prezidenta nebudem nikdy hanbiť,“ uviedol spisovateľ Daniel Hevier v súvislosti s podporou Čarnogurského.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #prezidentské voľby 2014