Fico by o previerku požiadal, Kiska mlčí

Požiadali by ste v prípade zvolenia za prezidenta o bezpečnostnú previerku? Denník Pravda sa takto jednoducho opýtal prezidentských kandidátov Roberta Fica a Andreja Kisku, či takýto krok po vstupe do Prezidentského paláca plánujú.

24.03.2014 20:00 , aktualizované: 25.03.2014 08:00
prezidentský palác Foto: ,
Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 29. marca.
debata (268)

Bezpečnostné riziko sa stalo jednou z hlavných tém kampane po tom, čo vyšli najavo vzťahy Kisku so scientológmi. Práve tie mu Fico vyčíta. Kiska opakovane povedal, že nie je scientológ. Kiska by mohol skončiť všetky diskusie prísľubom, že po prípadnom zvolení požiada o bezpečnostnú previerku.

Podľa všetkého to však neplánuje. Na priamu otázku, či tak urobí, Pravde neodpovedal. Jeho protikandidát Robert Fico by sa preveriť dal. „V prípade zvolenia nemám žiadny problém požiadať o bezpečnostnú previerku NBÚ,“ povedal Robert Fico.

Prezident je hlavný veliteľ ozbrojených síl a ako hlava štátu prichádza pravidelne do styku s tajnými informáciami. Keďže je najvyšší ústavný činiteľ, má priamo zo zákona možnosť požiadať riaditeľa SIS o písomné informácie. Tajná služba prezidentovi tiež poskytuje informácie potrebné pre jeho činnosť a rozhodovanie sa. Otázka je, čo by sa stalo v prípade, ak by Kiska alebo Fico o previerku požiadal, ale nedostal by ju. V takom prípade by mohli vzniknúť závažné pochybnosti, či a ako sa má oboznamovať s utajovanými skutočnosťami.

Bývalý riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Ján Mojžiš si nevie „dosť dobre“ predstaviť, aby nižší štátny orgán rozhodoval, čo prezidentovi dá alebo nedá. „Zo zákona musí dať prezidentovi všetko, čo mu náleží. Ak by však tajná služba zachytila informácie a preukázalo by sa, že poskytnuté informácie boli zneužité, prezradené či posunuté ďalej, to už je iný problém. Vtedy by sa mohlo začať vyšetrovať. Pohybujeme sa však v rovine teórie,“ uviedol Mojžiš. NBÚ je orgán zriadený na ochranu utajovaných skutočností a vykonáva bezpečnostné previerky.

Ústava nevyžaduje od kandidáta na post hlavy štátu, aby mal bezpečnostnú previerku. Či prezident má, alebo nemá bezpečnostnú previerku, nemá podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho pri tejto funkcii právny dopad. „Môže to mať však veľmi silný politický dopad,“ konštatoval právnik.

Mohli by teda tajné služby prehodnocovať typ informácií, aké majú poskytovať hlave štátu, ak je podozrenie, že má vzťah k scientologickej sekte? Slovenská informačná služba do uzávierky neodpovedala. Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Ballekovej Vojenské spravodajstvo pri zasielaní spravodajských informácií „pre oprávnené subjekty postupuje vždy v súlade so zákonom“. Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozornil, že scientologická sekta patrí do sféry záujmov tajnej služby. Žitný predpokladá, že tajné služby by mohli prípadnému prezidentovi Kiskovi informácie „decentne“ selektovať. „Jednoducho mu isté informácie neposunú. On sa ani nebude mať možnosť o tom dozvedieť, lebo do služby nebude vidieť,“ mienil Žitný.

Mojžiš si vie predstaviť, že by prezident po nástupe do úradu požiadal o bezpečnostnú previerku. „Koniec koncov mnohí funkcionári aj členovia vlády sa dali dobrovoľne preveriť a certifikát majú,“ poznamenal Mojžiš. Previerku má napríklad minister obrany Martin Glváč. Je na stupeň prísne tajné, takisto má vydaný dlhodobý certifikát o bezpečnostnej previerke NATO pre stupeň utajenia Cosmic top secret a dlhodobý certifikát o bezpečnostnej previerke EÚ pre stupeň utajenia Top secret.

Bezpečnostnú previerku budú v každom prípade potrebovať spolupracovníci nového prezidenta. Obaja kandidáti Fico i Kiska zatiaľ nehovoria o tom, koho by si do Prezidentského paláca zobrali. Súčasný hovorca prezidenta Marek Trubač potvrdil, že previerku musel podstúpiť. V Kancelárii prezidenta preverujú riadiacich zamestnancov a ľudí na ďalších pozíciách, ktorí prichádzajú do styku s utajovanými skutočnosťami. Rozsah preverovania sa líši podľa pracovnej náplne. Previerku musí mať aj kancelár. V susednom Česku musel o ňu nedávno požiadať Vratislav Mynář, a to po tlaku nielen verejnosti, ale aj prezidenta Miloša Zemana.

Fico tému scientológie opätovne otvoril v nedeľu počas duelu s Kiskom v TA3. „Zrazu je tu kandidát na prezidenta, o ktorom sú preukázateľné dôkazy, že má napojenie na sektu scientológov. Pán Kiska, keby ste dnes napríklad chceli obchodovať so zbraňami alebo keby ste chceli ísť pracovať na Úrad vlády, vy by ste nedostali bezpečnostnú previerku. A uchádzate sa ako prezident o pozíciu, kde chcete mať k dispozícii všetky údaje, ktoré sa týkajú tohto štátu, supertajné údaje.“ Fico ďalej vymenoval už zverejnené informácie o tom, že Kiskovi vydal knihu vo svojom vydavateľstve muž, ktorý má školu pomenovanú po zakladateľovi scientologickej cirkvi Hubbardovi, že Kiska prednášal na akcii, kde boli scientológovia z USA, a vyšiel mu rozhovor v časopise, ktorý vydávajú scientológovia. Fico mu tiež vyčítal, že nemôže začínať kampaň klamaním, že žiadneho scientológa nepozná.

Kiska opakovane odmietol, že by bol scientológom. Hovoril, že on ľudí nelustruje. Spýtal sa premiéra, prečo sa nepričinil o zakázanie niečoho, čo ohrozuje bezpečnosť krajiny. Naopak, za bezpečnostné riziko Kiska označil Fica a pripomenul mu emisnú kauzu, hlas podobný premiérovi, ktorý mal zabezpečiť 75 miliónov na nelegálne financovanie strany a tunelovanie eurofondov.

Analytik Milan Žitný na otázku, či Kiska dostatočne reagoval na spájanie so scientológmi, odvetil, že Kiska už vlani v lete dostal otázky o scientológoch, a pritom v kampani tvrdil, že ani nevie, čo sú scientológovia. „To je od neho neinteligentné. Písalo sa o tom už minulý rok v auguste. Za ten čas to musel zistiť. Keď to ešte dnes tvrdí, nie je niečo v poriadku,“ povedal Žitný. Hoci je podľa neho možné, že Kiska nemusí byť scientológ, ale je medzi nimi a stýka sa s nimi. „Je to z jeho strany absolútne nepochopiteľné. Pre mňa je to nespôsobilý človek,“ dodal analytik.

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska