SMK: Rozhodnutie necháva na voličov, Fica nepodporuje

Strana maďarskej komunity (SMK) ponecháva rozhodnutie o tom, ktorému z kandidátov na prezidenta odovzdať hlas, na voličov. Zároveň však strana vo svojom vyhlásení uvádza, že Roberta Fica nepodporuje.

26.03.2014 18:55
smk Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

„Na základe skúseností z predošlých rokov Roberta Fica nepodporujeme. Avšak od všetkých kandidátov na prezidenta, aj od Andreja Kisku, sme očakávali, že sa už počas kampane vyjadrí jednoznačne, že v zastavení či otočení negatívnych procesov a javov, týkajúcich sa maďarskej komunity na Slovensku, bude hrať aktívnu rolu,“ uvádza sa v stanovisku predsedu SMK Józsefa Berényiho a neúspešného kandidáta na prezidenta Gyulu Bárdosa.

Kandidát, ktorý sám seba pokladá za demokrata a ráta s podporou SMK, musí podľa nich poskytnúť viac. „S poľutovaním konštatujeme, že Andrej Kiska nevyužil nami načrtnuté možnosti, nesnažil sa presvedčiť nás,“ dodávajú.

Občianska konzervatívna strana (OKS) v stredu odporučila voličom, aby v sobotu volili Kisku. „OKS vyjadruje pred druhým kolom prezidentských volieb jednoznačnú podporu Andrejovi Kiskovi,“ uvádza predseda strany Ondrej Dostál. V súvislosti s tým, že sa blíži koniec marca, a teda aj posledný termín na podanie daňových priznaní, OKS tvrdí, že práve Ficova vláda zvýšila daňové a odvodové zaťaženie živnostníkov a ďalších samostatne zárobkovo činných osôb, firiem i lepšie zarábajúcich zamestnancov. „Aj to všetko sú dôvody, prečo je dôležité poraziť v sobotu Roberta Fica, hlavnú tvár tejto politiky,“ dodáva Dostál.

V druhom kole prezidentských volieb sa 29. marca stretne víťaz prvého kola Robert Fico, ktorého volilo v sobotu 15. marca 28 percent voličov, a Andrej Kiska, ktorý dostal 24 percent hlasov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #SMK