Horský: Predvídať výsledok je mimoriadne ťažké

O prezidentskej kampani sme hovorili s politológom Michalom Horským.

26.03.2014 20:20
debata (32)
Michal Horský, anketa, NEPOUZIVAT

Ako by ste zhodnotili kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb?
Nevybočila z tradície doterajších prezidentských kampaní. Dá sa však povedať, že viac akcentovala potrebu prezidentskej autority a jej účinnejšieho zasahovania do reprezentácie krajiny v zahraničí, ale aj na domácej scéne. Kandidáti okrem predvolebných zápasov predložili vlastné predstavy, ako vykonávať funkciu prezidenta.

Andrej Kiska sa sťažoval viackrát na antikampaň. Nepočítal s tým, že preverovanie minulosti kandidáta je súčasťou volebného súboja?
Bolestínsky pocit kandidáta Kisku, že išlo o mimoriadnu antikampaň voči jeho osobe, vyplýva predovšetkým z toho, že je neznalý volebných kampaní na komunálnej, regionálnej alebo celoštátnej úrovni.

Myslíte si, že v sobotu sa ľudia budú viac rozhodovať emotívne podľa sympatií alebo budú racionálne zvažovať ponuky kandidátov?
Hoci politici, ale aj politológovia zdôrazňujú voličskú kompetenciu, a teda racionálne faktory rozhodovania sa pri výbere kandidátov, realita nás učí, že veľká časť voličov k voľbám pristupuje emotívne. Nebude to inak ani v tomto prípade. Preto predvídať, ako dopadnú voľby, je mimoriadne ťažké. Hádam pôjde o najkompliko­vanejšie predpovedanie výsledkov volieb.

Platí, že sa udeje referendum o Robertovi Ficovi?
Myslím, že nie. Pôjde o trojnásobné štiepenie voličskej základne. V prvom rade ide o rozhodovanie sa medzi politikou a antipolitikou, páni Fico a Kiska sú jej jasnými predstaviteľmi. V druhom rade pôjde o to, či sa voliči ľavého stredu zmobilizujú do tej miery, že podržia svojho kandidáta voči apolitickému kandidátovi a kandidátovi pravicových strán. V treťom rade ide o osobné kvality obidvoch kandidátov.

Pravicové strany sa prihlásili k Andrejovi Kiskovi. Znamená to, že im vyhovujú jeho predstavy o politike a spôsobe jej výkonu?
Tým, že sa predstavitelia strán parlamentnej opozície stotožnili pred druhým kolom s kandidátom Kiskom oveľa viac ako s tzv. občianskymi kandidátmi, ktorí v prvom kole uspeli na treťom a štvrtom mieste, tak to vytvára dva možné volebné precedensy. Prvý je taký, že mobilizujú pravicových voličov. Je tiež možné, že kandidátovi Kiskovi odovzdali príslovečne známy bozk politickej smrti.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Horský #prezidentské voľby 2014