Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

Poprední slovenskí umelci vyzývajú premiéra Roberta Fica (Smer), aby sa ospravedlnil za svoje hanebné a nenávistné výroky smerujúce voči predstaviteľom kultúry a predstaviteľom zraniteľných menšín.

30.04.2024 18:40
SND, Slovenské národné divadlo
Historická budova SND v Bratislave.
debata (214)

Zdena Studenková, Kamila Magálová, Emília Vášaryová, Ľuboš Kostelný, Juraj Kemka, Boris Farkaš a mnohí ďalší herci, herečky, režiséri, výtvarníci a ďalší umelci spísali výzvu, ktorú zaslali premiérovi aj generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Generálneho prokurátora žiadajú, aby sa Ficovými výrokmi zaoberal a vyvodil aj trestnoprávnu zodpovednosť za podnecovanie k nenávisti v spoločnosti. „Vadí Vám vulgarita v umeleckých dielach, ale sám sa vyjadrujete vulgárne. Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Čítajte viac Hrdá a slušná, nie transsexuálna, hovorí o slovenskej kultúre Fico. Šimkovičová tvrdí, že rezort čelí útokom

Zároveň sa ohradili voči tomu, že Fico ich na tlačovej konferencii 22. apríla po kontrolnom dni na ministerstve kultúry nazval duchovnými bezdomovcami. „Vaše nenávistné a hrubé výroky smerujúce nielen k nám, ale aj k predstaviteľom zraniteľných menšín, majú nedozerné následky na nárast hrubosti, vulgárnosti, ale aj prejavov násilia v našej spoločnosti. Pokým politici, najmä Vy, pán premiér a pani ministerka kultúry, nebudú schopní prejaviť toleranciu a rešpekt k iným názorom a predstaviteľom menšín, naša spoločnosť bude vedená do kultúrnej ničoty, nenávisti, polarizácie a záhuby,“ píšu umelci vo výzve. Zdôrazňujú, že sa takémuto dianiu nemienia prizerať a vždy sa budú ozývať, aby slovenskú kultúru a jej rozmanitosť chránili. „Vy nie ste slovenská kultúra, ani nemáte právo určovať, aká má byť. A my nie sme žiadni duchovní bezdomovci či nekultúrni ľudia, ako ste nás nazvali,“ napísali umelci.

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Video

Fico na tlačovej besede 22. apríla uviedol, že ministerstvo kultúry bude robiť slovenskú národnú kultúru a nie kultúru transsexuálov alebo ľudí, ktorí nevedia, čo chcú. „Nie kultúru zvrhlosti, nie kultúru vulgárnosti, ktorá sa nám dostáva, bohužiaľ, do našej kultúrnej scény,“ vyhlásil Fico. Ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS) povedal, že mu jej ľúto, že po nej „idú“. „Na druhej strane Vám chcem povedať – nič si z toho nerobte, sú to duchovní bezdomovci, sú to nekultúrni ľudia, ktorí ani netušia, o čom je skutočná slovenská kultúra, ktorí ani netušia, na čom je táto krajina postavená“. Šimkovičová bude mať podľa Ficových slov jeho plnú podporu, keď bude pokračovať v robení slovenskej kultúry, „dobrej, poctivej, slušnej, a nie kultúry, ktorú som pomenoval – kultúry zvrhlej, vulgárnej, transsexuálnej a bohvieakej, pretože už ani Boh niekedy nevie, že čo to máme niekedy vedľa seba a kto sa ako správa“.

Na inakosť Slováci neberú ohľady, myslí si Oľga Belešová. S manželom z Japonska už po Obchodnej večer nechodia
Video
Zdroj: TV Pravda
Za Invalida mu ďakujú na pumpe aj v električke, Hološka triumfoval aj na Slnku v sieti
Video
2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout Čítajte viac Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície
214 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #umelci